Erfdienstbaarheid afschaffen

Blacky
Topic Starter
Berichten: 4

Erfdienstbaarheid afschaffen

#1 , 05 dec 2006 15:57

Wij hebben een uitweg op onze grond die dienst doet als oprit voor onze achterburen. Parallel ernaast en dus even vlot bereikbaar voor hen en voor ons loopt een buurtweg met openbaar karakter. Onlangs verbouwden wij ons huis en dan is de strijd rond de uitweg begonnen. Na de bouw wilden onze achterburen dat wij voor een nieuwe toplaag zorgden op de uitweg. Uiteindelijk lieten we een firma dat doen. Nu stuurden zij ons een aangetekend schrijven dat ze niet akkoord gaan (ondanks vooraf besproken!) met de keien: die zijn naar hun mening te grof om over te fietsen. Nu is bij ons natuurlijk ook de maat vol en zouden we graag stappen ondernemen om van die erfdienstbaarheid, die uitweg af te geraken. Ieder mens met een beetje gezond verstand vindt de situatie van twee parallel lopende wegen naast elkaar absurd. Die buurtweg wordt sowieso door de gemeente onderhouden. Welke kans hebben we dat de vrederechter ons standpunt volgt en ons de uitweg laat toemaken? Alvast bedankt voor de reacties.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#2 , 05 dec 2006 17:54

De kans is zeer klein. Het is onmogelijk die in te schatten zonder de concrete situatie te kennen.

Ik ga er van uit dat het om een conventionele erfdienstbaarheid gaat, dat deze in uw aankoopakte van de woning vermeld staat. Het burgerlijk wetboek bepaalt dat je de afschaffing kan vragen als deze "elke nut verloren heeft". De rechtspraak is hier zeer streng en het gebeurt uiterst zelden dat de rechtbank ingaat op een vordering tot afschaffing van een erfdienstbaarheid omdat die elk nut verloren heeft. Het feit dat er een andere toegangsweg is volstaat meestal niet.

scorpioen

Blacky
Topic Starter
Berichten: 4

#3 , 06 dec 2006 11:37

Het betreft inderdaad een conventionele erfdienstbaarheid die in ons akte vermeld staat met 4m breedte. Het is wel zo dat vroeger hun eigendom volledig ingesloten was en dat daarom dat recht van uitweg werd verkregen. Nu is echter de brede beek die tussen hun eigendom en de buurtwegel lag al jaren overbrugd en kunnen ze langs daar dus wel weg. En na aankoop van een stuk naast hun perceel hebben ze nu zelfs rechtstreekse toegang tot de openbare weg mits overwelving van een klein beekje (dat volgens de gemeente mag over 6m breedte). Dus eigenlijk zijn ze nu langs twee kanten ontsloten. En volgens ons verliest onze uitweg dan ook elk nut...
Alvast bedankt

Reclame

jadadde
Berichten: 5

#4 , 12 okt 2010 11:04

Dag Blacky,

We zitten in een vergelijkbare situatie. Al bij vredegerecht geweest voor minnelijke schikking, zonder resultaat. Ook aan het twijfelen of we nu zouden vorderen of niet (vrij veel kosten en onzeker of je het haalt). Bij ons zou de verplaatsing van de erfdienstbaarheid van de ene kant van de woning nr de andere kant ev. ook al een oplossing kunnen bieden..

Vandaar dat ik me afvroeg hoe jullie verhaal geëindigd is?

Groetjes

eylis
Berichten: 8840

#5 , 12 okt 2010 11:30

ik vermoed dat je buren wettelijk gezien NIET het recht hebben om voor te schrijven hoe die toegangsweg bekleed moet zijn. U voorziet dat ze er vrij door en en er over kunnen. Maar of dat nu over keitjes, macadam of Belgische blauwe steen is, hebben ze geen eisen te stellen. Vermits er een alternatieve toegang is via een officiele buurtweg, zou ik voor de weg die over je grond gaat een poortje zetten (dat open kan) zodat ze telkens dat poortje moeten openen en sluiten als ze er door willen (let wel; niet op slot doen..) Vermits ze dan sneller langs de alternatieve weg weg kunnen, zullen ze daar meer gebruik van gaan maken.
Wellicht gaan ze ook weer van hun oren maken dat je de poort gezet hebt: en dan antwoord je dat dit is om andere passanten (die er niet horen) niet over jouw en hun terrein te krijgen.

Vermoedelijk dooft het gebruik dan vanzelf uit... In elk geval hebbben ze niets te vertellen over de bekleding van de weg. Dat je er die keien op hebt laten storten is overigens al héél toeschietelijk...

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”