afbraak gemeenschappelijke muur

garfield2
Topic Starter
Berichten: 3

afbraak gemeenschappelijke muur

#1 , 01 mar 2011 14:28

Naast ons wordt binnenkort het gebouw afgebroken om appartementen te zetten. Deze bouw en dus ook de nieuwe bouw grenzen met hun achterzijde aan de zijkant van onze tuin. Mag men deze gemeenschappelijke muur zomaar afbreken en in hoeverre moet de aannemer voorzien dat tijdens de werken onze tuin wordt afgesloten. En wat als er bij ons uit de tuin zaken gestolen worden bv. brandhout en tuinset???

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22270
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 01 mar 2011 15:39

Je mag van de aannemer altijd eisen dat hij uw tuin degelijk afsluit, bvb met een Herashekwerk.
Laat ook een gezamelijke PB opmaken van de tuinzone die aan de werf grenst. Dat kan je gemakkelijk zelf doen, maar laat ze zeker ondertekenen voor akkoord door de aannemer. Neem ook voldoende foto's met datum. Laat deze ook ondertekenen. Kan later veel kommer en kwel voorkomen.
Bij mijn moeder werd destijds ook een oud magazijn afgebroken om een appartementsgebouw op te zetten.Ze had een mooi aangelegde en onderhouden tuin. Na de werken zag die er niet meer uit. Er werden meer dan 10 kruiwagens bouwafval uit geruimd, en bijna alle planten aan de kant van de werken waren te vervangen. Zelf mee tot bij de vrederechter getrokken maar omdat er geen PB was evenmin als foto's, kon er niet bewezen worden dat het vuil en het bouwafval van de aannemer was. Mijn moeder heeft zelf haar nieuwe planten kunnen betalen.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 03 mar 2011 09:16

Indien de muur GEMEEN is dan kan geen mede-eigenaar die muur EENZIJDIG afbreken.

“Art.646.Ieder eigenaar kan zijn nabuur verplichten tot het afpalen van hun aan elkaar grenzende eigendommen. De afpaling geschiedt op gemene kosten.”(Burgerlijk Wetboek).

“Art.38.De in het Burgerlijk Wetboek bedoelde afpaling wordt op het terrein aangegeven op de wijze en met behulp van de uiterlijke tekens, tussen de betrokken partijen overeengekomen, en moet bovendien blijken uit een proces-verbaal en een plan, die in twee genummerde exemplaren door partijen ondertekend worden en in hun bezit blijven om hun tot titel te dienen.”(Veldwetboek 7 oktober 1886).

De vordering tot afpaling dient gericht aan de Vrederechter en kan voorafgegaan worden door een oproeping in minnelijke schikking.

Indien de muur niet gemeen is dan kan de eigenaar ervan ze eigenmachtig afbreken en is hij niet verplicht uw tuin af te sluiten na afbraak van die muur.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

garfield2
Topic Starter
Berichten: 3

#4 , 09 mar 2011 10:56

waar of hoe kom ik met zekerheid te weten of de muur al dan niet gemeenschappelijk is ?

mava105
Berichten: 22270
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#5 , 09 mar 2011 12:20

Waar staat de muur juist? Indien juist op de grensscheidings, dan is hij meer dan waarschijnlijk gemeenschappelijk. Ligt er een deksteen bovenop de muur? Naar welke kant watert die af? Indien naar beide zijden, is hij gemeenschappelijk. Googel eens even op "wanneer is een muur gemeen" en je hebt binnen de 0,06 seconden 153.000 antwoorden op uw vraag.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”