Algemene vergadering en stemmen

Boregard
Topic Starter
Berichten: 245

Algemene vergadering en stemmen

#1 , 27 feb 2011 21:17

De wet beperkt voortaan het aantal volmachten die deelnemers kunnen hebben : bij stemmingen kan niemand, volmachten inbegrepen, zwaarder "wegen" dan 10 % van de stemmen. En de gevolmachtigde heeft ook niet langer de vrije hand ; de stem van de volmachtgever moet namelijk op het document staan.

1) wat zijn 10 % van de stemmen ? Als je voortgaat op het aantal delen (14000), dan kan niemand meer dan 1400 delen vertegenwoordigen. Ik heb er 780 en de buurvrouw ook, dan komen wij al aan 1560 delen. Dat is mij dus niet duidelijk.

2) de stem van de volmachtgever moet namelijk op het document staan. Betekend dit dat op de volmacht al een vakje ja of neen moet staan zodat de eigenaar al op voorhand kan stemmen ?

Weet iemand antwoord op deze vragen

Dank bij voorbaat.
Er is maar 1 goed: kennis
en er is maar 1 kwaad: onwetendheid
:arrow: Socrates

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
LSQ308
Berichten: 81

#2 , 28 feb 2011 20:03

De wet bepaalt dat u maximaal 3 volmachten mag hebben (wat betekent dat u meer dan 10% van alle aandelen mag hebben). Enkel indien u meer dan 3 volmachten heeft is het aantal aandelen beperkt tot 10%. Bijgevolg kan u stemmen met 1560 aandelen.
De naam van de volmachtgever en deze van de volmachthebber moeten vermeld worden op het volmachtformulier. Hoe er dient gestemd te worden kan maar moet niet vermeld worden.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 01 mar 2011 10:36

“Art.577-6...§ 6. Iedere mede-eigenaar beschikt over een aantal stemmen dat overeenstemt met zijn aandeel in de gemeenschappelijke delen. § 7. Iedere mede-eigenaar kan zich laten vertegenwoordigen door een lasthebber, al dan niet lid van de algemene vergadering...Niemand mag meer dan drie volmachten aanvaarden. Een lasthebber mag evenwel meer dan drie volmachten krijgen als het totaal van de stemmen waarover hij zelf beschikt en die van zijn volmachtgevers niet meer dan 10 % bedraagt van het totaal aantal stemmen dat toekomt aan alle kavels van de mede-eigendom...”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

‘10 % van het totaal aantal stemmen dat toekomt aan alle kavels van de mede-eigendom’ = 10% van de som van alle gemeenschappelijke delen van de mede-eigendom.

“Art.577-6...§ 7...De volmacht vermeldt de naam van de lasthebber. De volmacht kan algemeen of specifiek zijn en mag slechts gelden voor één algemene vergadering, tenzij gebruik wordt gemaakt van een algemene of specifieke notariële volmacht...”(B.W.).

Die volmacht vereist wettelijk geen andere vermeldingen.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”