kostenverdeling

K0ZZM0
Topic Starter
Berichten: 78

kostenverdeling

#1 , 15 feb 2011 16:08

Als tijdens een algemene vergadering een unaniem akkoord onstaat over de herverdeling van de kosten, moet de akte herschreven worden of niet?

Als een nieuwe eigenaar zich dan wenst te baseren over de verdeelsleutel in de akte, geldt die boven de beslissing van de algemene vergadering?

Indien de beslissing van de AV primeert, kan hij wijzen op procedurefouten ivm de beslissing om die nietig te verklaren zoja dewelke?


Alvast bedankt voor de antwoorden

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
LSQ308
Berichten: 81

#2 , 15 feb 2011 22:16

Als de wijziging omtrent het verdelen van de kosten niet in een authentieke akte werd neergeschreven, vrees ik dat de nieuwe eigenaar terecht naar de basisakte mag verwijzen.
Tip : voorstel tot wijziging opnieuw laten goedkeuren op de volgende AV (voor 1/9/2011 ia onderhandse akte, nadien via authentieke akte).

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 17 feb 2011 11:20

“Art.577-4...Het reglement van medeëigendom MOET bevatten :...2° de met redenen omklede criteria en de berekeningswijze van de verdeling van de lasten...”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

“Art.577-7.§ 1. De algemene vergadering beslist : 1° bij meerderheid van drie vierden van de stemmen : a) over iedere wijziging van de statuten voor zover zij slechts het genot, het gebruik of het beheer van de gemeenschappelijke gedeelten betreft...2° bij meerderheid van vier vijfden van de stemmen : a) over iedere andere wijziging van de statuten, daarin begrepen de wijziging van de verdeling van de lasten van de medeëigendom...”(B.W.).

“Art.577-10....§ 4...en iedere beslissing van de algemene vergadering kan rechtstreeks worden tegengesteld door degenen waaraan zij tegenstelbaar zijn. Zij kunnen worden tegengeworpen aan eenieder die houder is van een zakelijk of persoonlijk recht op het onroerend goed in mede-eigendom, en wel onder de volgende voorwaarden :...2° met betrekking tot de bepalingen en de beslissingen aangenomen, NA het verlenen van het persoonlijk recht of na het ontstaan van het zakelijk recht, door de kennisgeving die hem wordt gedaan op initiatief van de syndicus bij ter post aangetekende brief.”(B.W.).

“Art.577-11. § 1. In het vooruitzicht van de overdracht van het eigendomsrecht van een kavel deelt de optredende notaris, eenieder die beroepshalve optreedt als tussenpersoon of de overdrager aan de verkrijger, VÓÓR de ondertekening van de overeenkomst of, in voorkomend geval, van het aankoopbod of van de aankoopbelofte, de volgende inlichtingen en documenten mee, die de syndicus hem op eenvoudig verzoek bezorgt binnen een termijn van vijftien dagen :...5° de notulen van de gewone en buitengewone algemene vergaderingen van de vorige drie jaar...”(B.W.).

De beslissing van de algemene vergadering waarin de verdeling van de lasten van de mede-eigendom wordt gewijzigd is dus tegenwerpelijk aan de nieuwe eigenaar,mits en van zodra voornoemde voorwaarden in acht genomen zijn.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”