beëindigen erfdienstbaarheid ?

jakkie
Topic Starter
Berichten: 25

beëindigen erfdienstbaarheid ?

#1 , 29 jan 2011 23:47

In de reacties met dit onderwerp las ik dat het niet eenvoudig is een bestaande erfdienstbaarheid te wijzigen. Kan dit uitsluitend via wederzijds akkoord, of kan mogelijk een vrederechter (of hoger) hierin een beslissing treffen ?
Situatie : enkele jaren geleden koopt iemand een woning (1) die via een gemeenschappelijke doorgang tot aan de openbare weg - tussen een andere woning (2) langs achteraan bereikbaar is.
Langs de andere zijde - aansluitend aan woning (1) bevindt zich nog een andere woning (3) die via de tuin van (1) recht van doorgang heeft tot de gemeenschappelijke doorgang.
Dit alles staat vermeld in de respectievelijke notariële verkoopsakten (1,2,3).
Woning (3) wordt vele jaren verhuurd, en de huurders maken - zonder problemen - gedurende al die tijd gebruik van deze doorgang via tuin woning (1).
Wanneer woning (3) te koop wordt gesteld vragen de bewoners van woning (1) deze erfdienstbaarheid te beëindigen gezien zij van plan zijn hun woning uit te breiden met een veranda-aanbouw. Ook wordt aangevoerd dat woning (3) toch over een voordeur beschikt qua toegang (?), en dat zij geconfronteerd worden met een gevoel van onveiligheid omdat 'iedereen' van op de openbare weg toegang heeft tot de achterzijde van hun woning (1).
De eigenaar van woning (3) heeft hiervoor wel begrip, maar wenst hierop niet in te gaan : het afsluiten van de doorgang zou in een reële waardevermindering resulteren van woning (3) qua praktisch gebruiksgemak/comfort (fietsenstalling, vuilzakken, toegang tuin en aanvoer materiaal, enz...).
De eigenaars van woning (1) wensen deze zaak voor te leggen aan de vrederechter teneinde toch een einde van deze erfdienstbaarheid te bekomen...
De aankondiging van dergelijke procedure schrikt de (hoog)bejaarde eigenaar van (3) af, en hij stelt zich uitermate de vraag hoe de vrederechter dit zal beoordelen. Zijn hierover aan iemand voorgaanden bekend ? Is reden tot rust/onrust gerechtvaardigd ?
Dank voor uw reactie.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Lightning

#2 , 30 jan 2011 00:10

Het argument dat woning 3 over een voordeur beschikt lijkt mij op het eerste zicht ruim onvoldoende om een erfdienstbaarheid op te heffen.

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#3 , 30 jan 2011 12:32

Op verzoek van de eigenaar van het lijdend erf kan de rechter de afschaffing van een erfdienstbaarheid bevelen wanneer deze ieder nut voor het heersend erf heeft verloren (art. 710bis B.W.).

De rechtspraak hierover is heel streng, in die zin dat al vlug geoordeeld wordt dat de erfdienstbaarheid niet elk nut verloren heeft voor het heersend erf. Het feit dat er nog een andere uitweg is heeft in principe niet tot gevolg dat de erfdienstbaarheid ieder nut voor het heersend erf verloren heeft.

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 31 jan 2011 09:44

“Art.1134.Alle overeenkomsten die wettig zijn aangegaan, strekken degenen die deze hebben aangegaan, tot wet. Zij kunnen niet herroepen worden dan met hun WEDERZIJDSE toestemming of op gronden door de wet erkend...”(Burgerlijk Wetboek).

‘Dit alles staat vermeld in de respectievelijke notariële verkoopsakten (1,2,3)’ houdt in dat wat er in staat SLECHTS met wederzijdse toestemming kan herroepen worden(bij ontbreken van gronden door de wet erkend).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”