erfdienstbaarheid

stella
Topic Starter
Berichten: 24
Locatie: antwerpen

erfdienstbaarheid

#1 , 22 nov 2006 15:04

samen met onze gebuur maken wij gebruik van een waterput,de put is geboord op onze grond,de pomp ligt dus bij ons,de apparatuur zoals electriciteit en waterdrukmeter lag ook bij ons maar de buurvrouw heeft dit bij haar laten leggen toen er een brand was bij de vorige eigenaar van onze grond! Deze buurvrouw is overleden ,het huis is ondertussen opnieuw verkocht!Nadat de pomp onlangs stuk was en wij dus zonder water zaten,wou de nieuwe buur ons niet binnen laten om de oorzaak van het probleem op te sporen. Wij hebben dus een firma van putboringen moeten laten komen en die mocht na lang aandringen toch binnen omdat ook de buur zelf zonder water zat!Omdat wij dit (geen water)niet meer willen meemaken zijn wij nu waterleiding aan het leggen!Hoe geraken wij van deze erfdienstbaarheid af, die beschreven bij de notaris ook vermeld dat kosten aan de waterput moeten gedeeld worden,wij denken aan eventuele kosten die hier nog kunnen komen!
De buurvrouw werkt niet mee, er valt niet mee te praten!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 24 nov 2006 11:24

?Art.691...en niet voortdurende al dan niet zichtbare erfdienstbaarheden kunnen slechts door een titel worden gevestigd.?(B.W.=Burgerlijk Wetboek).De notari?le akte is hier die titel.

?Art.697.Hij aan wie een erfdienstbaarheid verschuldigd is, heeft het recht alle werken uit te voeren die nodig zijn voor het gebruik en het behoud van die erfdienstbaarheid.Art.698.Deze werken komen te zijnen koste, en niet ten koste van de eigenaar van het dienstbare erf, tenzij de titel van vestiging van de erfdienstbaarheid het tegendeel bepaalt.?(B.W.)

?Art.706.Een erfdienstbaarheid gaat teniet door het niet uitoefenen daarvan gedurende dertig jaren.Art.710bis.Op verzoek van de eigenaar van het lijdend erf kan de rechter de afschaffing van een erfdienstbaarheid bevelen wanneer deze ieder nut voor het heersend erf heeft verloren.(B.W.).

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) in http://just.fgov.be

Wesley
Berichten: 294

#3 , 24 nov 2006 14:58

Een erfdienstbaarheid kan worden be?indigd:

- onbruik gedurende 30 jaar,
- onderling akkoord notarieel vastleggen,
- via de vrederechter

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”