erfdienstbaarheid

Johan Patous
Topic Starter
Berichten: 1

erfdienstbaarheid

#1 , 18 jan 2011 23:06

aanleiding : Onze buren beweren dat er op een bestaande dienstweg (onze eigendom, meer bepaald een overdekte gang van 1 m breed) een erfdienstbaarheid van doorgang ten voordele van hun bestaat.

achtergrondinformatie : In onze koopakte is door de notaris niets vermeld over deze erfdienstbaarheid. In de koopakte zelf staat ook niets over een dienstweg. Wel is het woord dienstweg vermeld op een tekening waarnaar de akte verwijst (echter niet is vermeld ten voordele van wie die dienstweg er is).

vragen : Mogen onze buren deze dienstweg gebruiken ? Moeten wij deze weg als een erfdienstbaarheid beschouwen ?

bijkomende informatie : Onze buren hebben via een andere straat perfect toegang tot hun perceel en hebben de voorbije jaren nooit behoefte gehad om onze dienstweg te gebruiken. Het is voor onze buren een principekwestie.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8842

#2 , 19 jan 2011 09:54

als hun perceel via andere weg perfect bereikbaar is, is de eventuele "mogelijke" erfdienstbaarheid van secundair belang en moeten de buren die niet gebruiken.
Erfdienstbaarheid moet minstens ook in hun akte staan.
Vermoedelijk is het een kwakkel: want dan hadden ze al zelf een akte onder uw neus kunnen schuiven.
als ze niets kunnen tonen (en ook het kadaster van niets gewag maakt)
slotje op de deur...

Vandebos
Berichten: 16087

#3 , 19 jan 2011 11:32

U kan altijd eens naar het lokale hypotheekkantoor stappen en de aankoopakte van de woning van de buren inkijken of zelfs tegen vergoeding laten kopiëren. Aankoopaktes van onroerend goed zijn voor iedereen consulteerbaar.

Reclame

jadadde
Berichten: 5

#4 , 02 feb 2011 20:41

test
Laatst gewijzigd door jadadde op 03 mar 2011 11:01, 1 keer totaal gewijzigd.

roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#5 , 02 feb 2011 20:47

Het recht van (private) doorgang kan niet bekomen worden op grond van dertigjarig gebruik. Dit komt omdat art. Art. 690 B.W. bepaalt dat men enkel een voortdurend en zichtbare erfdientstbaarheid kan verkrijgen door dertigjarig bezit. De uitweg is meestal weliswaar zichtbaar doch niet voortdurend (art. 688 B.W.)
Het recht op overgang kan evenmin om zelfde reden gevestigd worden door bestemming van de huisvader omdat de vestiging van een erfdienstbaarheid door bestemming van de huisvader enkel mogelijk is voor de voortdurende zichtbare erfdienstbaarheid art. 692 B.W.).

Het recht van doorgang kan op vordering van de titularis van het lijdend erf worden opgeheven in toepassing van art. 710bis van het B.W. wanneer de erfdienstbaarheid alle nut heeft verloren. Wanneer de doorgang niet meer strikt noodzakelijk is, maar wel nog nuttig, zal de vordering volgens een groot deel van de rechtspraak worden afgewezen.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#6 , 02 feb 2011 20:49

Men spreekt hier over een recht van uitweg, maar kan deze verkoopsakte door de vermelding van dit recht van uitweg dienen als titel voor de vestiging van een erfdienstbaarheid van overgang??

Het recht van doorgang dat gevestigd is en vermeld in een notariële akte IS reeds een erfdienstbaarheid ten laste van het lijdende erf.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

jadadde
Berichten: 5

#7 , 03 feb 2011 19:56

Bedankt Roharro voor je antwoord!
Laatst gewijzigd door jadadde op 03 mar 2011 11:00, 1 keer totaal gewijzigd.

roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#8 , 03 feb 2011 20:15

Recht van uitweg, recht van doorgang, enz. zijn allemaal erfdienstbaarheden.
Maar ze kunnen wel op verschillende wijzen tot stand zijn gekomen.
De diverse juridische aspecten vindt u hier:
http://www.landmeters-experten.be/doc%2 ... arheid.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#9 , 03 feb 2011 23:11

@jadadde

Ja analyse is correct.

Alleen deze nuance: het feit dat in de aankoopakte sprake is van een "recht van uitweg" betekent niet noodzakelijk dat hiermee bedoelt is de uitweg ingevolge ingeslotenheid. Deze uitweg kan trouwens enkel toegekend worden door de rechter. Van zodra deze op een andere manier wordt toegekend is er sprake van een conventioneel recht van overgang, ook als deze toegekend wordt omdat een erf ingesloten is. De termen "ten eeuwigen dage en onvergeld" doen eerder denken aan een recht van overgang.

De termen "uitweg" en "overgang" of "doorgang" worden soms door elkaar gebruikt, zonder dat daarmee beoogd wordt een verschil tot uiting te brengen.

jadadde
Berichten: 5

#10 , 04 feb 2011 14:43

Bedankt voor jullie verduidelijkingen in deze toch wel complexe materie!

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”