Terugbetaling schulden aan VME na gedwongen verkoop eigendom

Carolus
Topic Starter
Berichten: 11

Terugbetaling schulden aan VME na gedwongen verkoop eigendom

#1 , 29 nov 2010 17:08

Praktische toepassing van Art 577-11
Op verzoek van ME en van andere schuldeisers is een mede-eigendom gedwongen verkocht via notaris.

De schuld bij het Hyp kantoor is vrij groot. Mogelijks even groot als de huidige verkoopprijs.

Weet iemand wat de praktische invulling is van de tekst 577-11/2?

Wie krijgt en in welke volgorde mogelijks nog een deel of het geheel van zijn openstaande vordering.

Is de VME een bevoorrechte schuldeiser geworden ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 29 nov 2010 17:55

Enkel als de syndicus binnen de voorziene tijd antwoord op het schrijven van de notaris zal de vme zich als bevoorrechte schuldeiser kunnen opstellen.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 01 dec 2010 10:12

“Art.577-11/1.Bij de ondertekening van de authentieke akte moet de optredende notaris de door de overdrager verschuldigde achterstallen op gewone en buitengewone lasten van de prijs van de overdracht afhouden. De optredende notaris betaalt echter eerst de bevoorrechte, de hypothecaire schuldeisers of de hypothecaire schuldeisers die hem kennis hebben gegeven van een derdenbeslag of een overdracht van schuldvordering...”(Burgerlijk Wetboek).

Ik ga ervan uit dat u niet art.577-11/2(betreffende vertalingen) maar wel 577-11/1 bedoelde.

Art.577-11/1 houdt in dat de koopsom eerst gaat naar het ‘Hyp kantoor’,vervolgens naar de andere bevoorrechte schuldeisers overeenkomstig art.19 Hypotheekwet 16 december 1851,aangevuld met art.423 Wetboek Inkomstenbelastingen. De VME is geen bevoorrechte schuldeiser.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

marc mortier
Berichten: 670
Locatie: koksijde

#4 , 01 dec 2010 10:50

Is de VME in dit geval een "bevoorrechte" schuldeisers of valt ze in de categorie van de chirografaire (?) schuldeisers.
Dit illustreert dat de VME ( via de syndicus ) er alle belang bij heeft de vorderingen op de mede-eigenaars stipt op te volgen en geen "schulden" laten ontstaan.

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#5 , 01 dec 2010 14:21

Art. 577-11/1. Bij de ondertekening van de authentieke akte moet de optredende notaris de door de overdrager verschuldigde achterstallen op gewone en buitengewone lasten van de prijs van de overdracht afhouden. De optredende notaris betaalt echter eerst de bevoorrechte, de hypothecaire schuldeisers of de hypothecaire schuldeisers die hem kennis hebben gegeven van een derdenbeslag of een overdracht van schuldvordering.

Indien de overdrager deze achterstallen betwist, brengt de optredende notaris binnen drie werkdagen na ontvangst van de authentieke akte ter vaststelling van de overdracht de syndicus daarvan bij een ter post aangetekende brief op de hoogte.

Bij ontstentenis van kennisgeving van een bewarend beslag of van een uitvoerend beslag binnen twaalf werkdagen na ontvangst van voormelde akte, kan de notaris rechtsgeldig het bedrag van de achterstallen aan de overdrager betalen.
De VME is dus een gewone schuldeiser. De VME dient beslag te leggen op de koopsom binnen de 12 werkdagen van het verlijden van de akte.

Het probleem is dat men enkel beslag kan leggen als men in bezit is van een uitvoerbare titel. En dat is meestal het kernprobleem. De toetsing door de beslagrechter is zeer strikt.

Een vordering van de syndicus kan uitvoerbare titel zijn, mits enkele "formaliteiten" in het oog gehouden worden:
- De titel dient een zekere datum te hebben (= minstens aangetekende aanmaning).
- Hij dient bijvoorbeeld op naam zijn van de VME (het KBO nummer van de VME vermelden en niet de hoofding van het kantoor van de syndicus "voor rekening van de VME"), etc. ... .
- Hij dient alle schulden tegenover de VME te bevatten, ook deze "in behandeling bij de advocaat".
- Hij dient dringend te zijn (bvb. probleem cash flow) en rechtmatig (= analoge procedure is gevolgd tegenover de andere mede-eigenaars die debiteur zijn)
- Etc. ...

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”