reglement van mede-eigendom > poort

Tommie
Topic Starter
Berichten: 1

reglement van mede-eigendom > poort

#1 , 24 nov 2010 17:23

Beste,

Wij zijn in een mede-eigendom met verschillende blokken. Er is een voetgangerspoort die steeds door iedere eigenaar kan worden geopend. Tevens is er een grote poort voor de toegang van bv verhuiswagens. Over deze laatste poort is beslist op een AV om deze af te sluiten met een hangslot en dat deze poort enkel mag geopend worden op weekdagen. Sleutel is te bekomen bij de syndicus met betaling van een waarborg.

Nu horen wat dat dit niet mag op deze manier. Tevens zouden nieuwe eigenaars/bewoners dit aan hun laars kunnen lappen omdat ze deze regel niet mee hebben gestemd.

Gezien het de syndicus is die deze stelling aangeeft vrezen we dat er te pas en te onpas zal worden verhuisd op elk moment van de dag...

Wat zeggen jullie?
Is deze regel correct? Mag dit en is dit afdwingbaar? Of is deze regel met een eenvoudige tussenkomst van een vrederechter van de tafel te vegen?

Ik lees het wel!
Tnx

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22258
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 24 nov 2010 19:52

Beste,

Tevens zouden nieuwe eigenaars/bewoners dit aan hun laars kunnen lappen omdat ze deze regel niet mee hebben gestemd.

Tnx
Beslissingen die op een AV genomen werden en door deze vergadering goedgekeurd werden, dienen ook door latere nieuwe mede-eigenaars/bewoners opgevolgd te worden.

Vandebos
Berichten: 16087

#3 , 24 nov 2010 20:24

hmmm oppassen. Hangt er vanaf waar het punt dat wordt gewijzigd is geplaatst of de wijziging een aanpassing van de akte behoeft en of deze werd uitgevoerd. Iedere nieuwe bewoner (eigenaar of huurder) zou in feite door de syndicus moeten verplicht worden een bewijs van ontvangst van het reglement van orde en het intern reglement ontvangen te hebben zodat zodat deze niet kan claimen niet niet op de hoogte te zijn van de door de av in het verleden genomen beslissingen....

Reclame

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#4 , 25 nov 2010 11:07

Ter ondersteuning van wat Vandebos zegt, hierna een afschrift van Art. 577-10 § 4 BW, met in het vet de tekstgedeelten die met de wet van 2010 gewijzigd/toegevoegd zijn:
§ 4. Iedere bepaling van het reglement van orde en iedere beslissing van de algemene vergadering kan rechtstreeks worden tegengesteld door degenen waaraan zij tegenstelbaar zijn.

Zij kunnen worden tegengeworpen aan eenieder die houder is van een zakelijk of persoonlijk recht op het onroerend goed in mede-eigendom, en wel onder de volgende voorwaarden :

1° met betrekking tot de bepalingen en de beslissingen aangenomen voor het verlenen van het zakelijk of persoonlijk recht, door de kennisgeving die hem verplicht door de verlener wordt gedaan op het tijdstip van de verlening van het recht, van het bestaan van het reglement van orde en van het register bedoeld in § 3, of bij gebreke daaraan, door de kennisgeving die hem wordt gedaan op initiatief van de syndicus bij ter post aangetekende brief; de verlener is aansprakelijk ten aanzien van de vereniging van medeëigenaars en de houder van het zakelijk of persoonlijk recht, voor de schade die ontstaat door een vertraging of door afwezigheid van de kennisgeving;

2° met betrekking tot de bepalingen en de beslissingen aangenomen, na het verlenen van het persoonlijk recht of na het ontslaan van het zakelijk recht, door de kennisgeving die hem wordt gedaan op initiatief van de syndicus bij ter post aangetekende brief.

Die kennisgeving hoeft niet te worden gedaan aan degenen die in de algemene vergadering stemrecht hebben.

Ieder die het gebouw bewoont krachtens een persoonlijk of zakelijk recht, maar die in de algemene vergadering geen stemrecht heeft, kan de rechter echter om de vernietiging of wijziging verzoeken van elke bepaling van het reglement van orde of van elke beslissing van de algemene vergadering aangenomen na het verlenen van het recht, indien deze hem een persoonlijk nadeel berokkent.

De vordering moet binnen drie maanden na de kennisgeving van de beslissing worden ingesteld. Alvorens recht te doen, kan de rechter op verzoek van de aanvrager de schorsing van de betwiste bepaling of beslissing bevelen.

Elk lid van de algemene vergadering van mede-eigenaars is verplicht persoonlijke rechten die hij aan derden op zijn privatieve kavel zou hebben toegestaan, onverwijld ter kennis te brengen van de syndicus.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”