mede-eigenaar als syndicus -> loon?

d8v1nc1
Topic Starter
Berichten: 36

mede-eigenaar als syndicus -> loon?

#1 , 24 sep 2010 10:54

Kan een particulier mede-eigenaar van een nieuw appartementsgebouw van 16 appartementen als syndicys optreden?

Zo ja, hoe wordt dan eigenlijk het loon van de syndicus verrekend, geboekt en uitbetaald indien deze geen btw-nummer en dergelijke heeft om te factureren?

Kan je hier problemen mee krijgen (zwartwerk e.d.) ?

Alvast bedankt!!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#2 , 25 sep 2010 09:13

Als werkloze/zieke moet je hier alvast aangifte van doen, anders heb je zeker een probleem.

Vandebos
Berichten: 16087

#3 , 25 sep 2010 10:41

Belastingen dien je het eveneens in te vullen.

Reclame

Jac
Berichten: 75
Juridisch actief: Nee

#4 , 25 sep 2010 11:41

Je bent dan ook verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. En, gezien je bezoldigd bent, op eigen kosten ipv op kosten van de VME.

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#5 , 25 sep 2010 13:05

Waarschijnlijk interessant om te lezen in deze context:

FOD Economie
http://www.socialsecurity.fgov.be/nl/sp ... /index.htm
NB: een VME is geen VZW.

FOD Financiën
De aanschrijving 95/013 d.d. 20.09.1995 over de  gedwongen medeëigendom gebouwen of groepen gebouwen - beheer van flatgebouwen.
NB: Deze dient waarschijnlijk aagepast, vermoedelijk NA het verschijnen van de uitvoeringsbesluiten van de wet van 02.09.2006 (KB Boekhouding, KB KBP syndicus en KB plichtenleer BIV).

j.demoor
Berichten: 10360

#6 , 26 sep 2010 09:12

“Art.577-8.§1...De bepalingen met betrekking tot de band tussen de syndicus en de vereniging van mede-eigenaars worden opgenomen in een schriftelijke overeenkomst...”(Burgerlijk Wetboek).

Onderzoek vooraf die overeenkomst.

“Art.3.§ 1. Dit besluit verstaat onder zelfstandige ieder natuurlijk persoon, die in België een beroepsbezigheid uitoefent uit hoofde waarvan hij niet door een arbeidsovereenkomst of door een statuut verbonden is. Wordt geacht, tot bewijs van het tegendeel, zich in de in het vorig lid bedoelde voorwaarden tot onderwerping te bevinden, ieder persoon die in België een beroepsbezigheid uitoefent, die inkomsten kan opleveren bedoeld in artikel 23, § 1, 1° of 2°, of in artikel 30, 2° van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992...”(27 JULI 1967. - Koninklijk besluit nr 38 houdende inrichting van het sociaal statuut der zelfstandigen).

Indien de prestaties hieraan WEL voldoen dan dienen de inkomsten eruit aangegeven aan de belastingen als beroepsinkomsten en is aansluiting bij een sociale verzekeringskas en inschrijving bij BTW en Kruispuntbank Ondernemingen vereist.

Indien de prestaties hieraan NIET voldoen dan vallen zij onder toepassing van “Art.90.Diverse inkomsten zijn : 1° onverminderd..., winst of baten, hoe ook genaamd, die zelfs occasioneel of toevallig, buiten het uitoefenen van een beroepswerkzaamheid, voortkomen uit enige prestatie, verrichting of speculatie of uit diensten bewezen aan derden, daaronder niet begrepen normale verrichtingen van beheer van een privé-vermogen bestaande uit onroerende goederen, portefeuillewaarden en roerende voorwerpen...”(WIB).

‘hoe ook genaamd’ laat toe het betaalde ’vergoeding’ te noemen. In dit geval kan een particulier mede-eigenaar van een nieuw appartementsgebouw van 16 appartementen als syndicys optreden .
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”