Hoe stemmen opnemen op de AV onder de nieuwe wet op ME.

Nomic
Topic Starter
Berichten: 58

Hoe stemmen opnemen op de AV onder de nieuwe wet op ME.

#1 , 17 sep 2010 19:56

Dag allemaal.

Sinds enige tijd breek ik mn hoofd (niet te letterlijk opnemen :-) ) over hoe onder de nieuwe wet elke individuele stem bij de stemming moet worden opgenomen. Op de vorige AV in 2009 werd aan elke aanwezige mede-eigenaar naar zn stem gevraagd en werd deze in een excelsheet op de notebook van de syndicus genoteerd. Het scherm was/is hierbij niet zichtbaar voor de aanwezigen in de vergadering. Dit laat uiteraard niet toe om als stemmende mede-eigenaar na te zien of mijn voorkeur op de correcte wijze werd genoteerd.

Voor de volgende algemene vergadering zou ik graag vermijden dat een enkele ... 'warmbloedige' ... mede-eigenaars hun ongenoegen uiten over de stemprocedure en mogelijks nadien de stemresultaten in twijfel trekken...

Daarom had ik graag van jullie - specialisten terzake - vernomen hoe jullie het stemmen in algemene vergaderingen met 60+ mede-eigenaren organiseren. (excel, op papier, multiple-choice vragen en antwoorden, individele stemlijsten te ondertekenen door de betrokken eigenaar? .... etc...)

Ik kijk met belangstelling uit naar jullie feedback.

Beste groeten en prettig weekend.
Nomic

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 17 sep 2010 20:31

Aangezien de resultaten tijdens de vergadering gekend dienen te zijn lijkt de meest eenvoudig wijze me de volgende:

Per vijf punten die gestemd dienen te worden bereidt men een stemformulier voor met daarop die vijf punten.
Per punt vraagt de syndicus aan de zaal of er bezwaar is tegen het punt of niet. Indien er meer dan 5 medeeigenaars bezwaar aantekenen wordt er op het formulier door iedereen voor dat punt gestemd. Bij minder zal de syndicus de neestemmers opschrijven voor de notulen.

Als de vijf punten zijn afgehandeld worden de bladen opgehaald en die punten waarvoor er schriftelijk werd gestemd geteld. Ondertussen gaat de vergadering verder met de volgende punten.

Op het einde van de vergadering zijn zo zeer snel de stemmen voor of tegen ieder punt gekend.

Jac
Berichten: 75
Juridisch actief: Nee

#3 , 21 sep 2010 12:11

Waarom niet ineens ALLES schriftelijk laten stemmen op hetzelfde blad? Voor de punten waar geen discussie was hoef je de stemmen niet te tellen als je geen tijd wil verliezen. Maar tenminste is de procedure uniform en duidelijk voor iedereen.

Reclame

Vandebos
Berichten: 16087

#4 , 21 sep 2010 12:41

Omdat dan al de stemmen pas op het einde van de vergadering geteld kunnen worden. Al ooit eens geprobeerd 50 mede-eigenaars na het houden van een vergadering 5 minuten langer in de zaal te houden?

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#5 , 21 sep 2010 12:54

Opgelet: het resultaat van één punt kan het resultaat van een daaropvolgend punt fel beïnvloeden.
Daarom is een telling per punt van de uitgebrachte stemmen absoluut noodzakelijk.
De stemming kan NIET geheim zijn en moet ook nominatief zijn.
Systemen voor de telling van de stemmen tijdens grotere vergaderingen bestaan.

Vandebos
Berichten: 16087

#6 , 21 sep 2010 13:01

In dergelijke gevallen zal er onmiddellijk geteld dienen te worden. Er bestaan voor grote vergaderingen effectief degelijke electronische systemen... de kostprijs en beschikbaarheid ervan laten momenteel echter nog te wensen over. (probeer zo'n systeem maar eens te huren)

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#7 , 21 sep 2010 13:12

In dergelijke gevallen zal er onmiddellijk geteld dienen te worden. Er bestaan voor grote vergaderingen effectief degelijke electronische systemen... de kostprijs en beschikbaarheid ervan laten momenteel echter nog te wensen over. (probeer zo'n systeem maar eens te huren)
Dank zij de nieuwe wet zullen andere tussensystemen, die bestaan in andere landen, op de markt komen. Ik heb ze in werking gezien. Dat is inclusief het opstellen van de PV van de beslissingen, volgens het schema van de nieuwe wet.

Wat is het duurste ?
De kostprijs van dat systeem of de kostprijs van een proces?

Vandebos
Berichten: 16087

#8 , 21 sep 2010 13:18

Je zegt zelf, ze "zullen" op de markt komen. Tot dan is het zaak je in eer en geweten zo vlot mogelijk te behelpen zonder de frustratie van de mede-eigenaars op te wekken. Anders zal je de eerste dat er een dergelijk systeem wordt gebruikt de vergadering kunnen afgelasten wegens niet bereikt quorum, wat nu al een endemische ziekte is in sommige streken.

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#9 , 21 sep 2010 13:50

Het systeem van tellen per vijf punten zal in feite het oude systeem bevestigen.

1. "zullen" is letterlijk te nemen: dat kan ook morgen zijn.

2. Wie een beetje informaticus is dat systeem zelf maken. Als je geen luxe persenteert is het doenbaar met een portable, een programma zoals Excel of VB.net, een scherm, een projector, een kleine printer en een handscanner. De rest is luxe.

Wat zowel de basicproducten (waar ik naar refereer) als de luxe producten gemeen hebben is dat ze een correct opgestelde uitnodiging vereisen.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”