mandaat voorzitter beheerraad

nsimba
Topic Starter
Berichten: 2

mandaat voorzitter beheerraad

#1 , 17 sep 2010 16:22

Huidige voorzitter werd in oktober 2007 verkozen met een meerderheid van 50 + 1.
Graag vernam ik hoelang het mandaat van een voorzitter loopt, en hoe er eventueel een einde kan aangesteld worden.
Is, volgens de nieuwe wetgeving , de meerderheid van 50 + 1 nog toepasselijk, of moet er een meerderheid van 75 % zijn als er eventueel een nieuwe voorzitter wordt aangesteld?
Nsimba

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 17 sep 2010 16:57

Voor het verkiezen van de voorzitter is 50+1 voldoende.

Voor de lengte van zijn mandaat dien je ofwel de statuten van het gebouw te raadplegen ofwel de beslissingen van de vergadering waarop deze werd gekozen.

Klassiek is een termijn van drie jaar.

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#3 , 19 sep 2010 08:23

Het orgaan "Raad van beheer" is van rechtswege afgeschaft door de wet van 02.06.2010 op datum van 01.09.2010. Dus is het mandaat van elk lid ervan (incusief de voorzitter) vervallen op 01.09.2010.

De functie van voorzitter van een orgaan is niet voorzien door de wet,kan dus geen eigen orgaan van de VME zijn en afzonderlijk worden verkozen, noch eigen bevoegdheden hebben buiten dat orgaan.

In principe verkiezen de leden van een orgaan hun voorzitter.

In de marge: de "voorzitter van de Raad van Beheer" is de benaming die werd gegeven aan de "medebeheerder" in 1995 (of vroegre), die statutair bestond in bepaalde VME voor 1994, en die de facto de bevoegdheden van deze medebeheerder "erfde". De 2de alinea van artikel 577-14 heeft, voor wie het niet verstaan had in 1995, de geest van de wet ook letterlijk opgelegd: "het medebeheer is afgeschaft sinds 01.08.1995", omdat er teveel sprake was van belangenvermenging.

Er is nog één restant in de wet: de zeer beperkte bevoegdheden die mogen toevertrouwd worden aan sommige leden van de "Raad van Mede-eigendom". Lees wat er letterlijk staat, zonder rekening te houden met het verleden. En lees de parlementaire verslagen van de Kamer, en zoek wat Mevr. NYSSENS daarover heeft gezegd (deze bepaling is door haar voorgesteld).

Reclame

Pelikaan
Berichten: 154

#4 , 02 okt 2010 21:08

Citaat = Er is nog één restant in de wet: de zeer beperkte bevoegdheden die mogen toevertrouwd worden aan sommige leden van de "Raad van Mede-eigendom". Lees wat er letterlijk staat, zonder rekening te houden met het verleden. En lees de parlementaire verslagen van de Kamer, en zoek wat Mevr. NYSSENS daarover heeft gezegd (deze bepaling is door haar voorgesteld).

Beste = kan U mij de link bezorgen slaande op Mevr. Nyssens (parlementaire verslagen).
Dit lijkt een onduidelijke wetgeving = de Syndicus is de enige aansprakelijke voor zijn daden (als aangesteld orgaan van de VME). Indien men zeer beperkte bevoegdheden toekent aan leden van de RvM, dan blijft de Syndicus wettelijk de enige burgerlijk en strafrechtelijk aansprakelijke. Hoe valt dit te rijmen?

Vandebos
Berichten: 16087

#5 , 02 okt 2010 21:12

In deze thread wordt ongeveer halfweg je vragen betreffende de aansprakelijkheid van een rme en diens voorzitter besproken.

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#6 , 04 okt 2010 00:09

(...)Indien men zeer beperkte bevoegdheden toekent aan leden van de RvM (...)
Lees aandachtig de volgende citaten van de wet, maak geen veralgemeningen (het gaat hier over een uitzondering op de algemene regel dat de syndicus verantwoordelijk is voor de uitvoering) en denk na over elk woord, vooral over deze in het vet.

VME met minder dan 20 appartementen:
Art. 577-7. § 1 (...)
Behoudens de bij wet aan de syndicus en de algemene vergadering toegekende bevoegdheden kan de raad van mede-eigendom elke andere opdracht of delegatie krijgen, zo de algemene vergadering daar met een meerderheid van drie vierde van de stemmen toe beslist. Een door de algemene vergadering verleende opdracht of delegatie mag slechts betrekking hebben op uitdrukkelijk vermelde handelingen en geldt slechts voor één jaar.

De raad van mede-eigendom bezorgt de mede-eigenaars een omstandig halfjaarlijks verslag over de uitoefening van zijn taak.
VME met 20 appartementen of meer:
Art. 577-8/1. (...)
Hij kan, elke andere opdracht of delegatie krijgen, zo de algemene vergadering daar met een meerderheid van drie vierde van de stemmen toe beslist, behoudens de bij de wet aan de syndicus en de algemene vergadering toegekende bevoegdheden. Een door de algemene vergadering verleende opdracht of delegatie mag slechts betrekking hebben op uitdrukkelijk vermelde handelingen en geldt slechts voor één jaar.

De raad van mede-eigendom bezorgt de mede-eigenaars een omstandig halfjaarlijks verslag over de uitoefening van zijn taak.

Vandebos
Berichten: 16087

#7 , 04 okt 2010 00:29

Hmmm, de ipad heeft de url in mijn vorige post ingeslikt...

Thx luc.

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#8 , 04 okt 2010 10:25

Beste = kan U mij de link bezorgen slaande op Mevr. Nyssens (parlementaire verslagen).
Alle documenten zijn toegankelijk, via de websites van de Kamer en Senaat, maar de essentiële en relevante documenten werden en worden door NICM verzameld op één plaats:
http://www.nicm.be/start.asp -> downloads.
(deel "SJD - Wet van 02.06.2010 - De voorbereiding", onderaan het blad)

De directe URL is:
http://www.nicm.be/upload/docs/52K1334011.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
40 blz plus een bijlage van 104 blz met de standpunten van diverse mede-eigenaars en verenigingen (de hoorzittingen van januari 2009).

Zoek het woord "nyssens" op met uw PDF lezer in de tweetalige officiële tekst, en lees alles wat Mevr. Nyssens gezegd heeft. Je zal de ontstaansgeschiedenis van de huidige versie van die "delegatie van taken aan leden van de Raad" van nabij meemaken.

Ik geeft geen commentaar, maar ik stip wel aan dat ik aanwezig was (in het publiek) tijdens de de openbare zittingen van de commissie.

Pelikaan
Berichten: 154

#9 , 04 okt 2010 19:37

Had ondertussen de link gevonden =
http://www.dekamer.be/kvvcr/showpage.cf ... ierID=1334" onclick="window.open(this.href);return false;
Citerende uit dit document =
Naast zijn controleopdracht, kan de raad ook andere opdrachten en delegaties krijgen, mits de AV daartoe met een drie vierde meerderheid beslist. Ze mogen enkel gaan over uitdrukkelijk vermelde handelingen, en duren hoogstens één jaar.

(Amendement nr. 59 Kamerlid Mw. Nyssens) = De mogelijkheid dat de algemene vergadering bepaalde opdrachten aan de raad van mede-eigendom toewijst, wordt gehandhaafd maar ook nauwkeurig omschreven: enerzijds mogen de aan de raad van mede-eigendom toegewezen opdrachten niet haaks staan op de bij wet aan de syndicus of de algemene vergadering opgelegde taken…

(Amendement nr.13 van Mw. Nyssens) = … Het is immers niet de bedoeling dat deze raad het werk van de syndicus doet, maar wel dat hij er toezicht op uitoefent… Deze raad houdt toezicht en geeft raad aan de syndicus. Mevrouw Zoë Genot (Ecolo-Groen!) merkt op dat het amendement moet samen gelezen worden met amendement nr. 21…. Het gebeurt echter ook dat deze raad taken van de syndicus overneemt of zijn beslissingen tegenover de andere mede-eigenaars gaat verdedigen, wat niet de bedoeling kan zijn. Het lid stelt daarom voor dat de raad van mede-eigendom zich slechts taken zou toe-eigenen op voorwaarde dat een grote meerderheid van de mede-eigenaars het daarmee eens is… De heer Olivier Hamal … Hij wijst er voorts op dat de raad, die taken op zich neemt, die anders aan de syndicus zouden toevertrouwd worden, daar ook de verantwoordelijkheid voor moet dragen.

Kamer (Hoorzitting 28.01.2009) = De leden van de raad van beheer moeten in elk geval bijeenkomen vóór de jaarlijkse algemene vergadering; dan moet inzake de boekhouding en de financiën een stand van zaken worden gemaakt. Het spreekt voor zich dat die controle geenszins afbreuk doet aan de mogelijkheid die elke mede-eigenaar heeft zich tot de syndicus te wenden om precieze informatie in te winnen over de financiële toestand van de mede-eigendom. Aangezien de raad van beheer geen afzonderlijke rechtspersoonlijkheid heeft, zijn de leden ervan hoofdelijk aansprakelijk voor de daden die ze stellen.

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#10 , 04 okt 2010 20:49

Er is meer, maar de geciteerde teksten gaan wel naar de essentie.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”