lift werkt al drie weken niet meer

j.demoor
Berichten: 10360

Re: lift werkt al drie weken niet meer

#16 , 03 sep 2010 10:35

“Art.577-8...§ 2. Een uittreksel uit de akte betreffende de aanstelling of benoeming van de syndicus wordt binnen acht dagen te rekenen van de datum waarop zijn opdracht een aanvang neemt, op onveranderlijke wijze en zodanig dat het op ieder tijdstip zichtbaar is, aangeplakt aan de ingang van het gebouw waar de zetel van de vereniging van mede-eigenaars gevestigd is...Het uittreksel moet worden aangevuld met alle andere aanwijzingen die het iedere belanghebbende mogelijk maken onverwijld met de syndicus in contact te treden...§ 4. Ongeacht de bevoegdheid die hem door het reglement van medeëigendom wordt toegekend, heeft de syndicus tot opdracht :...4° alle bewarende maatregelen te treffen en alle daden van voorlopig beheer te stellen...§ 5. De syndicus is als enige aansprakelijk voor zijn beheer; hij kan zijn bevoegdheid niet overdragen dan met de toestemming van de algemene vergadering en slechts voor een beperkte duur of voor welomschreven doeleinden...”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Blijkt het niet mogelijk onverwijld met de syndicus in contact te treden dan kan,spijts voornoemd §5, in geval van nood toepassing gemaakt worden van : “Art.1372.Wanneer iemand vrijwillig eens anders zaak waarneemt hetzij met, hetzij buiten weten van de eigenaar, verbindt hij zich stilzwijgend om de door hem begonnen zaakwaarneming voort te zetten en die te voltooien, totdat de eigenaar in staat is zelf daarin te voorzien...”(B.W.).

“Art.1719.De verhuurder is, uit de aard van het contract, en zonder dat daartoe enig bijzonder beding nodig is, verplicht :...2° Dat goed in zodanige staat te onderhouden dat het kan dienen tot het gebruik waartoe het verhuurd is...Art.1720...Hij(=verhuurder) moet daaraan gedurende de huurtijd alle herstellingen doen, die nodig mochten worden, behalve de herstellingen ten laste van de huurder.”(B.W.).

Bij schending van voornoemde art.1719 en 1720 kan de huurder schadevergoeding vorderen van zijn verhuurder,die deze schade in dit geval kan verhalen op de Vereniging van Mede-eigenaars,die zelf haar syndicus hiervoor mede-aansprakelijk kan stellen. Of verhuis van een huurder naar een hotel in de gegeven omstandigheden verantwoord was zal uiteindelijk de rechter moeten beslissen.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Topic Starter
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#17 , 03 sep 2010 22:31

vervolg:

Vandaag met enkele eigenaars bij de lifthersteller (waarmee de VME reeds vele jaren een onderhoudskontrakt heeft) gedreigd dat we op de volgende AV een andere firma zullen voorstellen indien niet onmiddellijk met herstelling wordt begonnen (zonder voorschot te betalen). Hebben nu beloofd dat ze maandag zullen komen herstellen.....
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

cristeljonas
Berichten: 22

#18 , 04 sep 2010 12:34

wat gaan jullie doen als kortelings de liften moeten aangepast worden aan de nieuwe europese normen? dan zal deze lift ongeveer 4maanden onbruikbaar zijn.

Reclame

roharro
Topic Starter
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#19 , 04 sep 2010 12:54

wat gaan jullie doen als kortelings de liften moeten aangepast worden aan de nieuwe europese normen? dan zal deze lift ongeveer 4maanden onbruikbaar zijn.
Waarom vier maanden onbruikbaar? Waarom oude lift vier maanden afbreken op voorhand? In welke wet staat dat?
Eerst afwachten of het wel zover komt. Verboden kartelvorming van liftproducenten blijkt achter die wet te zitten.
Er zijn klachten op Europees niveau.
In deze liftinstallatie is reeds zwaar geïnvesteerd in renovatie. Tijdens de laatste AV werd ons meegedeeld dat hij voldoet aan de nieuwe normen. Door de aanpassingen is de lift wel onpractisch geworden in gebruik en is het aantal pannes toegenomen.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#20 , 09 sep 2010 12:30

...dat u als voorzitter van RME geen enkele maar dan ook geen enkele uitvoerende en/of bewarende bevoegdheid heeft ?...
Daar ben ik het niet mee eens ; art. 577-xxx B.W.
"Daden tot behoud van het goed en daden van voorlopig beheer kan hij ( = mede-eigenaar ) wettelijk stellen."
Dat is een uittreksel van Art. 577-2 BW en is niet van toepassing op de GEDWONGEN mede-eigendom.

Pedro
Berichten: 735

#21 , 09 sep 2010 16:29

"
Dat is een uittreksel van Art. 577-2 BW en is niet van toepassing op de GEDWONGEN mede-eigendom.
" AFDELING I: gewone mede-eigendom EN GEDWONGEN mede-eigendom in het algemeen"
Art. 577-2 B.W. is NIET van toepassing op de GEDWONGEN MEDE-EIGENDOM VAN GEBOUWEN OF GROEPEN VAN GEBOUWEN behalve paragraaf 9 alsook wanneer er in de statuten of middels beslissing van de vergadering van het regime gedwongen mede-eigendom van gebouwen of groepen van gebouwen zou worden afgeweken (Cfr. gebouwen met 2 appartementen,...)

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#22 , 09 sep 2010 17:18

Ter verduidelijking een volledig citaat van het artikel 577-3 BW (versie 01.09.2010):
Art. 577-3.
De beginselen met betrekking tot de gedwongen medeëigendom, neergelegd in artikel 577-2, § 9, en de bepalingen van deze afdeling zijn van toepassing op ieder gebouw of groep van gebouwen waarvan het eigendomsrecht tussen verschillende personen verdeeld is volgens kavels die elk een gebouwd privatief gedeelte en een aandeel in gemeenschappelijke onroerende bestanddelen bevatten. Voornoemde beginselen en bepalingen zijn niet van toepassing indien de aard van de goederen zulks niet rechtvaardigt en alle medeëigenaars instemmen met die afwijking.
Ieder gebouw of groep van gebouwen waarop die beginselen van toepassing zijn, moet worden beheerst door een basisakte en een reglement van medeëigendom.
Bij ontstentenis van of tegenstrijdigheid tussen titels, worden de gedeelten van gebouwen of gronden die tot het gebruik van alle medeëigenaars of van enkelen onder hen bestemd zijn, geacht gemeenschappelijk te zijn.
De basisakte kan, ingeval de hoofdvereniging bestaat uit twintig kavels of meer, voorzien in de vorming van deelverenigingen per gebouw bij een groep van gebouwen of, ingeval in een gebouw een fysieke verdeling in duidelijk te onderscheiden onderdelen aanwezig is, per onderdeel van het gebouw. Deze deelverenigingen zijn enkel bevoegd voor de in de basisakte aangeduide particulier gemeenschappelijke delen met dien verstande dat de hoofdvereniging exclusief bevoegd blijft voor de algemeen gemeenschappelijke delen en de zaken die tot het gemeenschappelijk beheer van de mede-eigendom behoren. De artikelen 577-3 en volgende zijn van toepassing op deze deelverenigingen.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”