Statutaire voorzitter van AV weigert functie op te nemen.

Nomic
Topic Starter
Berichten: 58

Statutaire voorzitter van AV weigert functie op te nemen.

#1 , 23 aug 2010 20:35

Goede middag

De basisakte mbt een appartementcomplex met 50+ appartementen en dito garages stelt mbt de Algemene Vergadering:

Quote
De vergadering wordt ingeleid door de syndicus, die de algemene vergadering vraagt om een voorzitter, een secretaris en twee stemopnemers te benoemen.
Bij ontstentenis van kandidaat of indien de algemene vergadering na twee stemronden niet tot de aanduiding van deze bureauleden kan overgaan, wordt van rechtswege voorzitter van de vergadering, de persoonlijk aanwezige mede-eigenaar die het grootst aantal aandelen in de gemeenschappelijke delen bezit, en, indien verscheidene mede-eigenaars een zelfde aantal aandelen bezit, de oudste van hen in jaren.
De voorzitter duidt dan ambtshalve de overige bureauleden aan.

Unquote

Velen zijn geroepen om hun menig te uiten tijdens de vergadering echter weinig zijn kandidaat voor de rol van voorzitter, evenzo de aanwezige mede-eigenaar die het grootst aantal aandelen in de gemeenschappelijke delen bezit. Wat indien deze persoon weigert het voorzitterschap op zich te nemen en geen andere kandidaten zich aanmelden? Ik vermoed dat de AV dan niet kan doorgaan maar wat dan met dringende beslissingen die moeten genomen worden onder meer nieuw mandaat voor syndicus ...

Ik kijk met belangstelling uit naar uw opinie.

Beste groeten
Nomic.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 23 aug 2010 21:25

Diegene met de tweede meeste aandelen?

Nomic
Topic Starter
Berichten: 58

#3 , 23 aug 2010 21:57

Diegene met de tweede meeste aandelen?
Had ik ook aan gedacht en zo de volledige lijst aflopen... echter is nog steeds niet gegarandeerd dat een voorzitter wordt gevonden.

I vraag me echter af wat de bedoeling en consequenties zijn van "wordt van rechtswege voorzitter van de vergadering" nl. kan de tweede in rang het voorzitterschap opnemen als de "van rechtswege voorzitter" de AV blijft bijwonen? moet hij de AV niet verlaten zodat de tweede in rang van rechtswege - al dan niet gewild - voorzitter wordt... en indien deze dit niet wenst eveneens de AV verlaten.... tot niemand meer aanwezig is...?

Binnenkort wordt deze AV gehouden en dit is het scenario dat ik verwacht...

Vragen vragen en nog meer vragen
Beste groeten
Nomic

Reclame

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#4 , 24 aug 2010 06:16

Zo de statutair aangeduide voorzitter, bij gebrek aan een verkozen voorzitter, zijn mandaat niet opneemt meen ik dat:

1. De syndicus een laatste oproep dient te doen tot verkiezing van een voorzitter

2. Zo geen gevolg wordt gegeven aan zijn oproep, de vergadering erop attent te maken dat deze AV niet rechtgeldig kan vergaderen en de gevolgen van het niet doorgaan van de AV ernstig kunnen zijn (de syndicus deelt de mogelijke gevolgen mee in functie van de punten effectief op dagorde).

3. Daarna, zo punt 2 niet helpt, de voorzitter van ambtswege, op het ogenblik van de vaststelling dat geen voorzitter werd verkozen, erop te wijzen dat, zo hij zijn mandaat niet opneemt, de gevolgen van het niet houden van de AV ten zijne laste kunnen gelegd worden door de vrederechter, zo een benadeelde mede-eigenaar bij de Vrederechter gaat.

4. Zo punt 3 niet helpt, stelt de syndicus vast dat de AV niet slaagt om zich geldig te constitueren, laat de zaal effectief ontruimen en sluit die af. Hij vraagt onmiddellijk aan de advocaat van de VME om de "stakende" mede-eigenaar dringend te dagen voor de rechter, om hem te horen veroordelen tot de plicht tot het uitoefenen van zijn mandaat (en een geassorteerde significante dwangsom). Waarbij het vonnis verstuurd wordt naar alle mede-eigenaars per aangetekend schrijven en de kosten van deze procedure (inclusief de kosten van de tweede zitting van de AV met dezelfde dagorde) ten zijne laste worden gelegd. De syndicus maakt ervan onmiddellijk (diezelfde dag) een verslag op en verstuurd het aan alle mede-eigenaars, per aangetekend schrijven zo hij dit nodig acht.

5. Bijkomend kan gelijk welke mede-eigenaar, die NIET aanwezig was op de AV, ten gevolge daarvan aan de Vrederechter vragen om bepaalde beslissingen te nemen in de plaats van de AV, omdat deze zichzelf op non-actief plaatst. De VME of de ME kan deze "voorzitter van ambtswege" in het geding roepen om veroordeeld te worden tot de kosten van deze procedure, de kosten van de gevolgen, etc. ... .

Idem voor de van ambstwege aangeduide leden van het bureau.

De nieuwe wet (en zeker dit type van statuten) laat toe dat de rechter de voorzitter aanduid, met eraan verbonden een dwangsom.

Concreet kan hij bijvoorbeeld
- de voorzitter nominatief, volgens de statutaire regels, aan te duiden, zo geen voorzitter gekozen wordt
- de uitnodigingen te versturen per aangetekend schrijven ten laste van de "voorzitter van ambtswege" en vergezeld van afschrift van het vonnis
- een substantiële dwangsom op leggen aan de "voorzitter van ambtswege" ten bate van de eisende mede-eigenaar.

De beslissingen genomen door een nietgeldig samengestelde AV zijn vernietigbaar wegens onregelmatigheid, als de voorzitter geen mede-eigenaar is, zoals de statuten EN de wet het opleggen.

De syndicus, zo hij een professioneel erkend vastgoedmakelaar is, riskeert tuchtsancties vanwege het BIV.

Hiervoor geef ik een beperkte greep uit het arsenaal van de mogelijkheden. Er zijn er andere.

Zo de syndicus geen maatregeleen neemt, wordt hij nalatig (en zelf verantwoordelijk voor de gevolgen van deze obstructie).

Maar als blijkt dat de motivatie van deze stakende voorzitter, blijk geven van vermenging van privé belangen met de gemeenschappelijke belangen van de VME, dan kunnen de gevolgen zwaarder zijn.

Nomic
Topic Starter
Berichten: 58

#5 , 24 aug 2010 09:10

Hartelijk dank voor deze toelichting.

Ik ga eerstdaags met de syndicus bespreken of we de mede-eigenaars met de meeste aandelen hiervan reeds voorafgaandelijk aan de vergadering van op de hoogte zullen brengen. Mocht de AV niet doorgaan om deze reden dan zal dit uiteraard veel ergenis creeren bij de vele ME die zich over grote afstand verplaatsen om aan de AV deel te nemen.

Natuurlijk bestaat dan de kans dat de MEs met de meeste aandelen een kwartier te laat zullen aankomen op de AV wanneer mogelijks reeds een andere voorzitter is verkozen, dit om te ontsnappen aan het verplichte voorzitterschap.

met dank
Nomic

marc mortier
Berichten: 670
Locatie: koksijde

#6 , 24 aug 2010 12:14

In een vonnis van de vrederechter te Veurne, dd. 18.12.2008 lezen we : " Uit het voorgaande volgt dat :
- de voorzitter en de bijzitters niet verkozen werden conform het algemeen reglement en om die reden alleen reeds onregelmatig is. Het is niet imdat er geen kandiaat is dat er geen stemming moest gehouden worden. Er moet door stemming altijd iemand onder de mede-eigenaars aangewezen worden die als voorzitter zal optreden endie de belangen behartigt van de mede-eigenaars ( Timmermans, R., "De voorzitter van de algemene vergadering", T. App., 2006-1, p. 20 ).

j.demoor
Berichten: 10360

#7 , 25 aug 2010 10:42

‘wordt van RECHTSWEGE voorzitter van de vergadering, de persoonlijk aanwezige mede-eigenaar die het grootst aantal aandelen in de gemeenschappelijke delen bezit‘ houdt in dat de Algemene Vergadering zich niet in de plaats kan stellen van de Basisakte door een andere voorzitter aan te stellen.

Indien de van rechtswege aangestelde voorzitter weigert zijn taak te vervullen dan dient die weigering gesanctioneerd krachtens : “Art.1142.Iedere verbintenis om iets te doen of niet te doen wordt opgelost in schadevergoeding, ingeval de schuldenaar de verbintenis niet nakomt.”(Burgerlijk Wetboek).

‘De uitvoering in natura is de normale wijze van gedwongen uitvoering zowel van de verbintenissen om iets te doen als van die om iets niet te doen. Alleen wanneer die uitvoering in natura niet of niet meer mogelijk is moet de uitvoering door het gelijkwaardige geschieden‘[Cass. ARC930161F,14 april 1994(Spitaels t. Rigo),onuitg.,geciteerd door TRD&I 1994,775;Cass. 30 januari 2003(H.B./CSDEP),R.W.2005-06,1219-1220].

Ook art.1385bis e.v. Gerechtelijk Wetboek,inzake dwangsom,kan toegepast worden.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”