Syndius

Philipsie
Topic Starter
Berichten: 1

Syndius

#1 , 26 jul 2010 15:12

Hallo,

Is het wettelijk verplicht om als syndicus een biv nummer te hebben?

En vanaf hoeveel appartementen is dit verplicht?

Het zit namelijk zo dat er momenteel iemand aangesteld is als syndicus,
maar deze heeft geen biv nummer en is ook bij mij weten niet werkzaam in,
in de sector.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 26 jul 2010 15:30

Architecten, advocaten, notarissen en boekhouders mogen eveneens de taak van syndicus uitoefenen zonder aangesloten te zijn bij het BIV. Zij resorteren dan onder de controle van hun eigen organisme.

Een mede-eigenaar mag ook steeds de taak van syndicus op zich nemen.

mava105
Berichten: 22256
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#3 , 26 jul 2010 16:18

Een mede-eigenaar mag ook steeds de taak van syndicus op zich nemen.
Moet die mede-eigenaar dan ook een BIV nummer en een ondernemingsnummer hebben, ook als er maar 3 appartementen zijn?

Reclame

Vandebos
Berichten: 16087

#4 , 26 jul 2010 16:24

Neen als mede-eigenaar ben je vrijgesteld.

Swatje
Berichten: 265
Locatie: In de kempen

#5 , 27 jul 2010 11:25

Goede middag (bijna)
misschien ben ik verkeerd maar vanaf 01-09-2010 dacht ik dat wij (een 80-tal woningen
in een prive-wijk en gebonden aan de appartementswetgeving)
ook een ondernemingsnummer moeten hebben voor de VME,
wij hebben een mede-eigenaar als syndicus
mijn oprechte dank


Swatje
Berichten: 265
Locatie: In de kempen

#7 , 27 jul 2010 16:33

dank je wel

j.demoor
Berichten: 10360

#8 , 28 jul 2010 10:34

“Art.3.Oefent de beroepswerkzaamheid van vastgoedmakelaar in de zin van dit besluit uit, hij die zich gewoonlijk, als zelfstandige en voor rekening van derden, bezighoudt met :...2° activiteiten van beheerder van goederen die instaat voor :...b) ofwel het syndicschap van onroerende goederen in medeëigendom.Art.4.Vallen niet onder de toepassing van dit besluit :1° de persoon die één van de in artikel 3 bedoelde activiteiten uitoefent op grond van wettelijke of reglementaire bepalingen of van vaste beroepsgebruiken voor zover hij onderworpen is aan de tucht van een erkende beroepsinstantie;2° de persoon die bij de uitoefening van een van dezelfde activiteiten slechts zijn familiepatrimonium beheert of het patrimonium waarvan hij medeëigenaar is, of het patrimonium van de vennootschap waarvan hij aandeelhouder of vennoot is.”(6 SEPTEMBER 1993. - Koninklijk besluit tot bescherming van de beroepstitel en van de uitoefening van het beroep van vastgoedmakelaar).

“Art.3.§ 1. Dit besluit verstaat onder zelfstandige ieder natuurlijk persoon, die in België een beroepsbezigheid uitoefent uit hoofde waarvan hij niet door een arbeidsovereenkomst of door een statuut verbonden is. Wordt geacht, tot bewijs van het tegendeel, zich in de in het vorig lid bedoelde voorwaarden tot onderwerping te bevinden, ieder persoon die in België een beroepsbezigheid uitoefent, die inkomsten kan opleveren bedoeld in artikel 23, § 1, 1° of 2°, of in artikel 30, 2° van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992...”(27 JULI 1967. - Koninklijk besluit nr 38 houdende inrichting van het sociaal statuut der zelfstandigen).

“Art.23.§1.Beroepsinkomsten zijn inkomsten die rechtstreeks of onrechtstreeks voortkomen uit werkzaamheden van alle aard,met name:...2° baten...Art.27.Baten zijn alle inkomsten uit een vrij beroep...en alle niet als winst of als bezoldigingen aan te merken inkomsten uit een winstgevende bezigheid...”(10 april 1992 Wetboek van de inkomstenbelastingen).

‘De bedrijfsbelasting treft alle baten,onder welke naam ook,van elke winstgevende bezigheid,d.w.z. van een geheel van verrichtingen die voldoende regelmatig en met elkaar verbonden zijn om een voortdurende en gewone bedrijvigheid te vormen,wat door de rechter in feite soeverein wordt beoordeeld(Cass. 15 januari 1963,Pas. 1963,I,568).

‘Artikel 3, § 1, vierde lid, van het koninklijk besluit nr. 38 van 27 juli 1967 houdende inrichting van het sociaal statuut der zelfstandigen schendt de artikelen 10 en 11 van de Grondwet, in zoverre het de persoon die is benoemd tot mandataris in een aan de Belgische vennootschapsbelasting of belasting der niet-inwoners onderworpen vennootschap of vereniging niet toestaat, wanneer die persoon in België een dergelijke vennootschap beheert, aan te tonen dat hij geen beroepsactiviteit uitoefent als zelfstandige in de zin van artikel 3, § 1, eerste lid, van het koninklijk besluit nr. 38‘(Arbitragehof nr.176/2004,3 november 2004).

Onderzoek of uw syndicus die taak uitoefent als beroepsbezigheid,of ze inkomsten voor hem oplevert andere dan kostenvergoedingen waarop hij belastingen verschuldigd is,en of hij hierbij al dan niet vrijgesteld is van aansluiting bij een sociale verzekeringskas voor zelfstandigen.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”