Algemene vergadering legt bep. aannemer op voor privaat werk

vincent-henry
Topic Starter
Berichten: 4

Algemene vergadering legt bep. aannemer op voor privaat werk

#1 , 12 jul 2010 20:48

In ons groot appartementsgebouw moet betonrot tegengegaan worden aan de terrassen en de gevels. Iedereen is het daarmee eens. De gevelwerken zijn gemeenschappelijk, de terrasbevloeringen die waterdicht moeten, zijn privatief.
Nu heeft de algemene vergadering (AV) 5 jaar geleden een aannemer gekozen uit een aanbod van 3, om de werken uit te voeren. Aangezien een eigenaar voorstelde om, uit gemak, ook de privatieve terraswerken door die aannemer te laten uitvoeren, werd daarvoor ook gestemd en een meerderheid bekomen. Nu eist men dat iedereen zijn terrasbedekking door die bepaalde (heel dure) firma laat uitvoeren omdat de AV dat toen beslist heeft: individueel een contract afsluiten (document ondertekenen) met die bepaalde aannemer voor die privatieve werken en hem rechtstreeks zelf betalen (dus niet via de mede-eigendom). Aangezien een aantal eigenaars (10%) de privatieve terraswerken in eigen beheer wil laten uitvoeren door andere aannemers, volledig conform de gestelde eisen en garanties, dreigt men hen te dagvaarden... Kan dat zo maar? Ik las dat een AV uitsluitend bevoegd is voor de gemeenschappelijke delen maar wel noodzakelijke werken aan de privatieve delen kan opleggen als ze in het belang zijn van de gemeenschap doch dat de afgesproken uitvoering ervan door de eigenaar beheerd wordt (hij/zij bepaalt WIE deze werken op het privatieve deel uitvoert).

Vraag: kan een AV zulke beslissingen nemen (is dit wettelijk of kan dit als 'onbestaande' beschouwd worden wegens niet-wettelijk?) en moeten de betrokken eigenaars nu bevreesd zijn voor een 'mogelijke' dagvaarding? Of lijkt dit alles meer op ongegronde dreigementen?
Een AV moet de wet en de basisakte toch naleven? Een AV kan toch niet om het even wat zomaar stemmen...

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 12 jul 2010 21:17

Klopt. De vergadering kan enkel werken aan de gemeenschappelijke gedeeltes opleggen overeenkomstig artikel 577-5 §3.

Het hof van cassatie heeft in een arrest van 01/04/2004 (geen grap) duidelijk gesteld dat zelfs:
Het enkele feit dat werken noodzakelijk zijn om te verhinderen dat privatieve gedeelten schade zouden veroorzaken aan gemene delen of die nadelig zouden beïnvloeden, niet van aard is om de algemene vergadering bevoegdheid te verlenen om te beslissen zelf werken te laten uitvoeren aan die privatieve gedeelten.
Timmermans voegt daar evenwel aan toe dat:
Werken die betrekking hebben zowel op gemeenschappelijke als op privé-gedeelten, zijn dan in beginsel ook enkel mogelijk mits een beslissing van de algemene vergadering conform artikel 577-7 §1, 1° én mits de uitdrukkelijke toestemming van de betrokken eigenaar of eigenaars van de privatieve kavel.
De artikels waarvan sprake:
Art. 577-5 § 3. BW. De vereniging van medeëigenaars kan geen ander vermogen hebben dan de roerende goederen nodig voor de verwezenlijking van haar doel, dat uitsluitend bestaat in het behoud en het beheer van het gebouw of de groep van gebouwen.

Art. 577-7.<Ingevoegd bij W 1994-06-30/34, art. 2; Inwerkingtreding : 01-08-1995> § 1. [1 De algemene vergadering beslist :]1
bij meerderheid van drie vierden van de stemmen :
b) over alle werken betreffende de gemeenschappelijke gedeelten, met uitzondering van die waarover de syndicus kan beslissen;

vincent-henry
Topic Starter
Berichten: 4

#3 , 14 jul 2010 21:06

Dank u voor het snelle respons!!!
Toch nog een bijkomend vraagje (gisteren van internet gehaald): verandert het wetsontwerp van de Senaat in zitting van 4 mei 2010 hieraan iets?
Zij stelt:

D) paragraaf 1, 1º wordt aangevuld met een letter e), luidende :

De algemene vergadering beslist:
« e) mits bijzondere motivering, over de werken aan bepaalde privatieve delen, die, om economische of technische redenen, zullen worden uitgevoerd door de vereniging van mede-eigenaars.

Deze beslissing wijzigt geenszins de verdeling van de kosten voor deze werken over de mede-eigenaars. »;

Graag hierop nog een antwoord a.u.b.

Reclame

vincent-henry
Topic Starter
Berichten: 4

#4 , 14 jul 2010 21:15

Sorry, het gaat hier in de senaat over art.577-7 §1 D (vergat ik te noteren).

Vandebos
Berichten: 16087

#5 , 14 jul 2010 23:43

Ongeacht wat de nieuwe wetgeving zegt, ze wordt pas vanaf 01/09/2010 van kracht en vormt als dusdanig geen grond om de genomen beslissing te rechtvaardigen.

De toekomst (lees rechtszaken en vonnissen) zullen uitmaken wat aanvaard wordt onder de term "mits byzondere motivering".

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”