aanstelling Syndicus

KWieme
Topic Starter
Berichten: 2

aanstelling Syndicus

#1 , 28 jun 2010 11:45

Gedurende de voorbije 25 jaren was een mede-eigenaar van ons appartementsgebouw de syndicus voor ons gebouw. Dit is steeds probleemloos verlopen. Sinds een paar jaren is er een nieuwe eigenaar komen wonen in dit appartementsgebouw. Deze persoon is er in korte tijd in geslaagd de verstandshouding tussen de mede-eigenaars zo te verzieken, dat uiteindelijk de syndicus zijn ontslag heeft ingediend.
Nu komt er een bijzondere algemene vergadering waar een nieuwe syndicus zal aangesteld worden, via stemming.
De persoon in kwestie stelt zich kandidaat.
Mijn vraag: kan tegenwoordig nog een mede-eigenaar, met totaal geen ervaring, aangesteld worden als syndicus. Moet deze geen speciale attesten hebben? Moet een syndicus niet een officieel erkend syndicus zijn?
Alvast hartelijk dank voor uw antwoord.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 28 jun 2010 12:25

Hoeveel flats telt het gebouw?

Een mede-eigenaar mag nog steeds de taak van syndicus op zich nemen. Met de nieuwe wetgeving die vermoedelijk vanaf 01/01/2011 van kracht wordt zijn er echter bijkomende voorwaarden die worden gesteld. Een aantal daarvan maken het onverantwoord om bij gebouwen met meer dan 20 kavels de taak door een mede-eigenaar te laten uitvoeren.

KWieme
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 29 jun 2010 07:32

Er zijn 22 eigendommen in het appartementsgebouw.

En tellen de stemmen van de mede-eigenaar, die zich kandidaat stelt om syndicus te worden, mee? Mag de kandidaat zelf ook stemmen?

Reclame

Vandebos
Berichten: 16087

#4 , 29 jun 2010 08:38

Schemerzone.

De wetgeving zegt duidelijk dat een lasthebber niet kan deelnemen aan de beraadslagingen en stemmingen die handelen over de door de vme aan hem toegewezen taak. De kandidaat-syndicus is op dat ogenblik nog geen syndicus. Alhoewel men hier het gelijkheidsbeginsel zou kunnen inroepen lijkt het me in eerste instantie dat de kandidaat mee kan stemmen.

In de link in onderschrift bevindt zich een geconsolideerde tekst van de nieuwe wetgeving die op 01/09/2010 van kracht wordt. Misschien dat het de moeite loont voorafgaandelijk aan de vergadering de punten waaraan de nieuwe syndicus dient te voldoen in zijn beheer een op een lijstje te zetten en deze voorafgaandelijk aan de stemming mee te delen?

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”