Kattenoverlast

Trickster
Topic Starter
Berichten: 106

Kattenoverlast

#1 , 18 jun 2010 19:28

Ik ben eigenaar van een vakantiewoning in een residentieel park dat ongeveer 200 percelen telt. In dit park zijn er ook vaste bewoners. Sommige hiervan hebben een grote voorliefde voor katten, tot grote ergernis van de andere mede-eigenaars. Wetende dat een vakantiewoning een oppervlakte heeft van ongeveer 50m², is het hygiënisch niet verantwoord om hierin een 30-tal katten onderdak te bieden. Doch zijn er enkele bewoners die dit doen.

Bovendien is het algemeen geweten dat katten zich graag voortplanten (1 koppel brengt jaarlijks 36 jongen ter wereld). Bij gebrek aan plaats en voeding zoeken deze katten dan ook een nieuw onderkomen. Vooral in de winter heerst er een ware kattenoverlast; de katten zoeken zich een weg onder verhoogde terrassen en vloeren van vakantiewoningen om daar niet alleen te overwinteren, maar ook jongen ter wereld te brengen. (Onlangs raakte zo'n kat in de leefruimte van een vakantiewoning waarvan de eigenaar alleen het weekend aanwezig is. Het dier heeft er 5 dagen vastgezeten, met de gevolgen vandien). Dan is er ook nog de geurhinder van hun urine en het bevuilen van de privé-tuinen door hun uitwerpselen. Om een klein voorbeeld te geven; dagelijks raap ik zo'n 6-tal kattendrollen op. Deze katten zijn zeer slecht verzorgd waardoor ze ziektes met zich meedragen die een gevaar zijn voor andere huisdieren zoals honden en goed verzorgde huiskatten.

Ondanks de vele klachten gericht aan de syndicus van verscheidene mede-eigenaars weigert het bestuur in te grijpen en iets te doen aan deze kattenoverlast. Ook de gemeente weigert in te grijpen, omdat het residentieel park privé-domein is.
Vele bewoners zijn ten einde raad en willen een oplossing voor dit probleem. Wat kunnen we doen om dit probleem aan te pakken, en kan het bestuur en de syndicus verantwoordelijk gesteld worden voor de opgelopen schade?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 18 jun 2010 19:47

Dierenbescherming inlichten. Deze komen dan een kijkje nemen.

U kan de syndicus en vme tot de orde roepen via de vrederechter. Maar dan zal u wel staalharde bewijzen dienen te hebben van de overlast, de wildgroei en de gezondheidstoestand van de diertjes. Een rapport van de dierenbescherming is zo'n eerste stap.

Eventuele nabijheid van een natuurdomein kan ook helpen. Wilde katten zijn een plaag voor het vogelbestand.

Franciscus
Berichten: 38596

#3 , 19 jun 2010 15:22

Politie en gemeentelijke milieudienst niet vergeten
Vaste bewoners op recreatiedomein??

Reclame

Trickster
Topic Starter
Berichten: 106

#4 , 20 jun 2010 11:01

Op een tweetal kilometer van het park is er een beschermd natuurgebied en in het residentieel park is er een groot vogelbestand aanwezig met een grote diversiteit aan vogels (mussen, roodborstjes, koolmeesjes, pimpelmeesjes, merels, bonte specht, kwikstaartjes, ijsvogels, vlaamse gaai....) waarvoor vele mede-eigenaars tijdens de harde winters voedsel voorzien. In het park hangen dan ook veel nestkastjes, die spijtig genoeg amper ingenomen worden omwille van het gevaar van de katten die maar al te graag naar deze nestkastjes klimmen.
Denkelijk is het aan te raden om dan ook eerst contact op te nemen met de dierenbescherming of de federale overheidsdienst van dierenwelzijn.

Wat bedoel je met staalharde bewijzen? Foto's en dergelijke?

In het residentiële park kon men tot 2001 komen wonen, en ook nu bestaat er nog steeds de mogelijkheid om zich hier te domiciliëren, al is het inschrijvingsproces een pak moeilijker geworden. Het residentieel park is wel gelegen in Wallonnië waar de wetten wat soepeler zijn.

Politie en gemeente werden hierover al aangesproken, maar ze willen niet ingrijpen. De reactie die de mede-eigenaars krijgen van de gemeentelijke milieudienst is 'de katten te vergiftigen' wat ook niet diervriendelijk is. Bovendien mag je in Wallonnië nog op katten jagen als je over een jachtvergunning beschikt.

Vandebos
Berichten: 16087

#5 , 20 jun 2010 11:12

foto's, verslagen, pv's alles kan helpen. bv voedsel plaatsen op een dag buiten het hoogseizoen en de meute die erop af komt vastleggen op video of foto.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”