Servitudeweg

Watman
Topic Starter
Berichten: 10

Servitudeweg

#1 , 22 apr 2010 12:43

Beste,

wij, en een 10-tal van onze buren (allemaal rijwoningen), hebben achteraan onze tuin een servitudeweg (1,5m breed), die aan de straatzijde uitkomt als ware het een "tweede" voordeur van een huis.
Vorig weekend heeft iemand van de achterliggende straat een deuropening gemaakt in zijn "tuinhuis" om zo gebruik te maken van deze servitudeweg. Hij had de toelating gevraagd aan 1 van de 11 bewoners, en die heeft hem zelfs een sleutel van de deur overhandigd (heel makkelijk, de betrokken persoon woont niet meer op het adres, dus geen LAST voor hem).
De servitudeweg staat beschreven in onze notaris-aktes, en is dus naar ons mening "prive" domein. Kunnen we deze persoon, die zichzelf via-via toegang tot deze weg verschaft heeft, "dwingen" de opening terug te sluiten, of schaffen we best gewoon een ander slot aan :) ...

mvg

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38583

#2 , 24 apr 2010 11:33

Hij mag geen doorgang maken tot de weg - en dient de sleutel terug te geven aan vorige eigenaar.
Stel hem - met aangetekend schrijven in gebreke - best alle eigenaars - dat hij de toestand terug in dezelfde staat terugbrengt.wat natuurlijk ook kan is dat alle andere eigenaars ook mee gaan participeren en betalen vppr de servitude.
U kan ook een betonplaat tegen zijn deur laten plaatsen.

Watman
Topic Starter
Berichten: 10

#3 , 17 mei 2010 21:37

Beste Franciscus,

dank voor het antwoord.
Ondertussen hebben we hem mits aangetekend schrijven, uit naam van alle bewoners, gevraagd om de door hem gemaakte doorgang terug te herstellen naar de oorspronkelijke toestand.
Hierop werd geen gehoor gegeven. Er werd dan ook al een procedure voor de vrederechter opgestart.
Beste van al is, dat betrokkene waarschijnlijk zelf advocaat is, en zich nu, via een schrijven per drager, wil beroepen op art 632 e.v. B.W, namelijk wettelijk recht van uitweg. Naar eigen zeggen maakt "het sleuren van fietsen, grasmachines, en tuinafval" niet deel uit van "normaal gebruik" (amaai, die duizenden andere gezinnen met een rijwoning & een tuinhuisje/gazon). Zijn voorgevel komt toch mooi uit op de openbare weg ...
Dienen wij ons "zorgen" te maken hierover (zou ik toch heeeeel raar vinden).

Thx,
Watman

Reclame

Vandebos
Berichten: 16087

#4 , 17 mei 2010 21:54

Waarom in tussentijd slot niet veranderen en de nieuwe sleutel enkel aan diegenen die recht hebben op deze sleutel overhandigen?

Watman
Topic Starter
Berichten: 10

#5 , 17 mei 2010 22:11

Bedankt voor het snelle antwoord/voorstel.
Kan dit geen "nadelige" gevolgen hebben t.o.v. procedure voor Vrederechter?
(Wil op safe spelen, met een advocaat als tegenpartij :wink: )

Vandebos
Berichten: 16087

#6 , 17 mei 2010 22:35

De servitude in kwestie is deze aangelegd tussen de eigenaars onderling zonder dat ze staat ingetekend op een plan van het kadaster? (maw een echte privéweg)

Maakt de erfdienstbaarheid deel uit van de aktes van de elf woningen en geen enkele andere?

Heeft woning van de overtreder een andere uitgang? (voordeur, garage die niet uitgeeft op deze servitude)

Op wiens terrein ligt de servitude? (behoort de grond nog toe aan de 11 woningen?

De artikelen waarop wordt gedoeld:
Art. 637. Een erfdienstbaarheid is een last op een erf gelegd tot gebruik en tot nut van een erf dat aan een andere eigenaar toebehoort.

Art. 638. De erfdienstbaarheid plaatst het ene erf ten opzichte van het andere niet in een hogere rang.

Art. 639. Zij ontstaat of uit de natuurlijke ligging van de plaatsen of uit verplichtingen door de wet opgelegd of uit overeenkomsten tussen de eigenaars gesloten.
Art 639:

- Natuurlijke ligging: deze artikelen hierover handelend (art 640-645) slaan vooral op waterafvoer en het recht op gebruik van bronnen op eigen terrein en de aanspraak die derden erop kunnen maken.

art 647 in deze is wel interessant:
Art. 647. Ieder eigenaar mag zijn erf afsluiten, behoudens de in artikel 682 gestelde uitzondering.
De brave man lijkt me geen aanspraak te kunnen maken op natuurlijke ligging..

- Overeenkomsten tussen eigenaars zijn er niet. Valt dus ook weg..

- Verplichtingen door de wet:
Art. 649. De erfdienstbaarheden die door de wet gevestigd zijn, beogen het algemeen of het gemeentelijk nut, of het nut van bijzondere personen.

Art. 650. Die welke gevestigd zijn tot algemeen of tot gemeentelijk nut, betreffen de voetpaden langs bevaarbare of vlotbare rivieren, het aanleggen of herstellen van de wegen en andere openbare of gemeentelijke werken.
Alles wat deze soort van erfdienstbaarheid betreft, wordt door bijzondere wetten of verordeningen geregeld.

Art. 651. De wet legt de eigenaars verscheidene verplichtingen jegens elkaar op, onafhankelijk van iedere overeenkomst.

Art. 652. Enkele van deze verplichtingen worden geregeld door de wetten op de veldpolitie;
De overige betreffen de gemene muur en de gemene gracht, het geval dat een tegenmuur nodig is, de uitzichten op het eigendom van de nabuur, de dakdrop, het recht van uitweg.
Het recht van uitweg uit art 652 wordt verwoord in art 682:
Art. 682. <W> § 1. De eigenaar wiens erf ingesloten ligt omdat dit geen voldoende toegang heeft tot de openbare weg en deze toegang niet kan inrichten zonder overdreven onkosten of ongemakken, kan, voor het normale gebruik van zijn eigendom naar de bestemming ervan, een uitweg vorderen over de erven van zijn naburen, tegen betaling van een vergoeding in verhouding tot de schade die hij mocht veroorzaken.
§ 2. De vordering tot toewijzing van een uitweg is onverjaarbaar.
§ 3. Bij stilzitten van de eigenaar kan de gebruiker van het erf dat zich bevindt in de toestand beschreven in § 1, onder dezelfde voorwaarden een uitweg vorderen, mits hij de eigenaar in de zaak roept.
Met andere woorden, als meneer op eender welke andere wijze toegang heeft tot de openbare weg en alle normale bewegingen in en uit zijn woning langs daar kan verrichten, heeft hij geen poot om op te staan.

Het beste is dat jullie (de mede-eigenaars) je even samenzetten, een slot aanschaffen, voldoende sleutels aanmaken en op de dag dat jullie het slot vervangen de overtreder aangetekend in gebreke stellen wegens het gebruiken van een toegangsweg waartoe hij geen recht heeft. Dat hangende de uitspraak van de vrederechter het slot wordt veranderd.

Als die servitude zich nog op jullie grond bevindt vraag ik me af of het betreden ervan niet gelijkgesteld kan worden aan huisvredebreuk en inbraak met valse sleutels...

Is iets voor Franciscus..

Franciscus
Berichten: 38583

#7 , 18 mei 2010 18:41

De sleutel heeft hij gekregen om voor dat doel te gebruiken.
Die persoon die de sleutel heeft gegegeven is die nog eigenaar of niet meer.
Indien niet meer sleutel gegeven als hij nog eigenaar was of daarna.
Indien nog eigenaar ... dan is die mee in het geding en kan-moet die best ook mee gedagvaard worden ... tegenpartij kan zich dan altijd beroepen op 'eerlijk gekregen en gebruikt voor het doel.
Indien geen eigenaar en gegeven NA overdracht ... dan zou ik zeggen valse sleutel en gebruik.
Normaal is de schutting of het tuinhuisje van tegenpartij de achterkant van de andere percelen en het einde van hun eigendom.
Staat daar een gemene muur? zoniet kunnen al de eigenaars van de privéweg - is geen servitude het werkelijk einde van hun percelen toch ook aanduiden met een muur dus kan je daar ook een muur zetten ( laat eventjes in midden waar juist deze moet staan op de scheiding of enkel op eigendom). Als je dat dus doet achter het tuinhuis kan hij niet meer weg.
Het staat of valt een beetje (veel) wat die oud-bewoner eigenaar heeft gedaan-gezegd -geschreven.
Gezien tegenpartij advocaat ... gaat deze wel alle trukjes gebruiken om zijn gelijk te halen ...
maar indd huisvredebreuk is bij dag WEL strafbaar als het gepaard gaat met braak- VALSE sleutel = gebruiken voor een doel waar de sleutel niet voor dient. - en gezien geen eigenaar gebruiker is hij dus vals ... moeilijk he.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”