minderheids misbruik

Sjonny
Topic Starter
Berichten: 33

minderheids misbruik

#1 , 18 apr 2010 11:46

Goeden dag,
Bestaan er regels/wetten, eventueel uitspraken tegen minderheids misbruik bij mede eigendom?
Bvb een eigenaar van een garage met 27/1000 houdt verandering van de statuten tegen.
Alvast bedankt,

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 18 apr 2010 12:00

Yup, als je hier zoekt op misbruik ga je de gehele discussie zeker tegenkomen.

Alle verweer baseert zich rond art 577-9 §7
Art. 577-9. <Ingevoegd> § 1. De vereniging van medeëigenaars is bevoegd om in rechte op te treden, als eiser en als verweerder.
Iedere medeëigenaar kan echter alle rechtsvorderingen alleen instellen betreffende zijn kavel, na de syndicus daarover te hebben ingelicht die op zijn beurt de andere medeëigenaars inlicht.
§ 2. Iedere medeëigenaar kan aan de rechter vragen een onregelmatige, bedrieglijke of onrechtmatige beslissing van de algemene vergadering te vernietigen of te wijzigen.
Deze vordering moet worden ingesteld binnen drie maanden te rekenen van het tijdstip waarop de belanghebbende kennis van de beslissing heeft genomen. De medeëigenaar die op regelmatige wijze is opgeroepen, wordt geacht kennis van de beslissing te hebben genomen op het tijdstip waarop ze door de algemene vergadering is goedgekeurd.
§ 3. Iedere medeëigenaar kan eveneens aan de rechter vragen, binnen een termijn die deze laatste vaststelt, de bijeenroeping van een algemene vergadering te gelasten ten einde over een door voornoemd medeëigenaar bepaald voorstel te beraadslagen, wanneer de syndicus verzuimt of onrechtmatig weigert zulks te doen.
§ 4. Wanneer in de algemene vergadering de vereiste meerderheid niet wordt gehaald, kan iedere medeëigenaar aan de rechter de toestemming vragen om zelfstandig op kosten van de vereniging, dringende en noodzakelijke werken uit te voeren aan de gemeenschappelijke gedeelten.
Hij kan eveneens de toestemming vragen om op eigen kosten de werken uit te voeren die hij nuttig acht, zelfs aan de gemeenschappelijke gedeelten, wanneer de algemene vergadering zich zonder gegronde reden daartegen verzet.
§ 5. Vanaf het instellen van een van de vorderingen bedoeld in de §§ 3 en 4, en voor zover zijn eis niet afgewezen wordt, is de eiser van iedere aansprakelijkheid bevrijd voor alle schade die zou kunnen voortvloeien uit het ontbreken van een beslissing.
§ 6. Iedere medeëigenaar kan aan de rechter vragen :
1° de verdeling van de aandelen in de gemeenschappelijke gedeelten te wijzigen, indien die verdeling onjuist is berekend of indien zij onjuist is geworden ingevolge aan het gebouw aangebrachte wijzigingen;
2° de wijze van verdeling van de lasten te wijzigen, indien deze een persoonlijk nadeel veroorzaakt, evenals de berekning ervan te wijzigen, indien deze onjuist is of onjuist is geworden ingevolge aan het gebouw aangebrachte wijzigingen.
§ 7. Wanneer een minderheid van de medeëigenaars de algemene vergadering op onrechtmatige wijze belet een beslissing te nemen met de door de wet of de statuten vereiste meerderheid, kan iedere benadeelde medeëigenaar zich eveneens tot de rechter wenden, zodat deze zich in de plaats van de algemene vergadering stelt en in haar plaats de vereiste beslissing neemt.

Pedro
Berichten: 735

#3 , 18 apr 2010 13:06

Goeden dag,
Bestaan er regels/wetten, eventueel uitspraken tegen minderheids misbruik bij mede eigendom?
Bvb een eigenaar van een garage met 27/1000 houdt verandering van de statuten tegen.
Alvast bedankt,
Ik begrijp niet écht goed hoe een garage-eigenaar met maar 27/1.000sten de wijziging van de statuten kan tegenhouden? Voor een statutenwijziging geldt een 3/4de of een 4/5de meerderheid.Dit tenzij natuurlijk het reglement van mede-eigendom inzake een bepaling voorziet, nl. eenparigheid, die de wet overstijgt?

Reclame

Vandebos
Berichten: 16087

#4 , 18 apr 2010 16:03

Ik heb een licht donkerbruin vermoeden dat er wel meer dan enkel een garagehouder deel van de minderheid uitmaken..

Sjonny
Topic Starter
Berichten: 33

#5 , 18 apr 2010 16:48

In dit geval niet.
Het konflikt is ontstaan tussen die ene garage eigenaar tegen de voorzitter tijdens een cafe ruzie.
Ondertussen zit gans de eigendom met het probleem.

"Is voor alle twee een principekwestie" zeikers

Volgens de statuten van het gebouw moet er 100% zijn om de statuten te veranderen.

Vandebos
Berichten: 16087

#6 , 18 apr 2010 16:59

Dan rest er enkel art 577-9 §7.

Sjonny
Topic Starter
Berichten: 33

#7 , 18 apr 2010 18:51

Bedankt,

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”