gemene muur

Benja83
Topic Starter
Berichten: 2

gemene muur

#1 , 16 apr 2010 20:54

Wij hebben een braakliggend stuk grond gekocht en er een huis op gebouwd.
Rondom rond hebben we echter nog geen omheining gezet.
Aan de achterkant van onze tuin staat er wel reeds een houten schutting van de tuin van het huis achter ons. Deze schutting staat op de grond van onze achterbuur.
Nu wil onze achterbuur deze schutting afbreken en er samen een gemene muur zetten.

Mijn vraag is nu: kan hij ons hiertoe verplichten? Wij zouden gewoon willen dat zijn schutting er blijft staan zoals hij er staat. Kan hij echter zelf zijn muur afbreken en dan eisen dat er een gemene muur komt?

Dank bij voorbaat

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
bartvdv
Berichten: 1911

#2 , 16 apr 2010 22:06

Neen, hij kan jullie niet verplichten om mee te betalen. Je bent niet verplicht om je eigendom te omheinen. En hij mag gerust zijn eigen schutting afbreken.

De vraag is nog maar of hij wel een muur mag zetten ! Voor een muur moet je een vergunning aanvragen. En die wordt bijna zeker geweigerd. Vaak mag je enkel een haag of 'bekaert'-draad zetten met een bepaalde maximum hoogte; of een houten schutting (maar ook die is aan bepaalde voorwaarden onderworpen afhankelijk van het BPA waar je woont en andere eisen met betrekking tot ruimtelijke ordening).

Een gemene muur of schutting die door beide eigenaars wordt betaald, mag op de perceelsgrens. Een niet-gemene muur of schutting moet naast de perceelsgrens op de eigendom van diegene die de muur of schutting zet.

Een muur of schutting die je niet meebetaalt mag je niet gebruiken. Dus geen klimplanten ertegen, geen nagel voor de wasdraad, je mag er de fiets niet tegen zetten, enz. Wil je toch meebetalen aan bv. een schutting, zorg er dan voor dat het op papier wordt gezet (plannetje/foto's/omschrijving...) en laat dat document registreren zodat er later bewijzen van zijn.

Het lijkt mij verstandiger om even binnen te springen bij de dienst stedenbouw om de voorwaarden op te vragen.

Efjoma
Berichten: 232

#3 , 19 apr 2010 15:36

Art. 663 BW: Eenieder kan, in de steden en de voorsteden,zijn nabuur verplichten om bij te dragen tot het bouwen en herstellen van de afsluiting die dient tot scheiding van hun in die steden en voorsteden gelegen huizen, binnenplaatsen en tuinen; de hoogte van de afsluiting wordt vastgesteld volgens de bijzondere verordeningen of de vaste en erkende gebruiken; ......

Reclame

bartvdv
Berichten: 1911

#4 , 19 apr 2010 16:30

Artikel 663 is een artikel "... niet van openbare orde..."; buren kunnen een eigen regeling uitwerken.

"Men kan zijn nabuur enkel verplichten tot betaling van de helft van de waarde van de gemene muur indien de nabuur zijn wil heeft laten blijken om de muurgemeenheid te verwerven door een daad van inbezitneming [... een nagel in de muur slaan voor de wasdraad ?]. Dit is zo tevens van toepassing op allerhande soorten afsluitingen. Wat nu juist een daad van inbezitneming behelst, wordt soeverein door de rechter bepaald."

De kans is dus bijzonder klein dat een rechter Benja83 zou verplichten om mee te betalen voor de muur die dient om twee tuinen te scheiden. Als er al een bouwvergunning voor een muur zou worden toegekend door de gemeente/stad.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”