wat moeten we hiervan denken?

beatriva
Topic Starter
Berichten: 14

wat moeten we hiervan denken?

#1 , 30 mar 2010 19:22

Een rare situatie waarin we zitten, in het kort:

We hebben apartement gekocht in gebouw van totaal van 6 apartementen, syndic is failliet gegaan. Dat was de vorige eigenaar die nog drie apartementen in bezit had. Blijkt dat de laatste vijf maanden geen rekeningen meer werden betaald aan verzekering, water, gas etc.. En waar wij dus niets van wisten want wij betaalden gewoon door.

Bij ter ore komen van faillissement, werden alle eigenaars samengeroepen en werd een nieuwe syndic aangesteld. Die kwam in de vergadering vol met beloftes etc toe, maar het blijkt een regelrechte ramp te zijn. Er is ons een contract beloofd waarin zijn voorwaarden en zo staan omschreven, nu, 5 maanden later niets ontvangen. Hij ging de zaak met de curator ter harte nemen om ons geld terug te krijgen dat door de bank in beslag is genomen (algemene rekening was zijn persoonlijke rekening vandaar), niets gebeurd. Dit hebben we dan maar zelf gedaan maar we horen of zien er niets van, gaat over zo'n 800 euro.

Wij hebben laten weten dat wij de kosten voor de voorbije maanden die onder de vorige curator vielen (dus hij persoonlijk heeft de contracten voor water, electriciteit etc.. afgesloten) niet opnieuw gaan betalen. Tenzij we via de curator ons geld terugkrijgen.

De nieuwe syndic heeft ons eind januari dan zijn economisch plan doorgestuurd voor 2010 en de berekening voor de maandelijkse kosten, zonder contract of wat dan ook. Heel raar, contract is voor hem dus niet meer nodig zo blijkt en wij staan voor voldongen feit.
Daarin eist hij van ons nog maar eens de betaling van de voorbije vijf maanden die we al betaald hadden aan de vorige syndic, want, zo zegt hij, dat is de makkelijkste manier van werken.
En voor de rest zet hij daar een verzekering op die we niet eens besproken hebben, een dure. Hij plant blijkbaar ook werken aan het gebouw, is splinternieuw en er is geen lift of andere gemeenschappelijke ruimten buiten traphal, ter waarde van 1500 euro die wij moeten betalen.

Enfin, veel vijven en zessen. Wij reageren hierop natuurlijk met al onze punten en vragen om uitleg. Wij laten ook weten dat de watermaatschappij enzovoort hun geld maar via de curator moeten halen want wij zijn hier niet in de fout gegaan.

Maar het rare is nu, wij horen niets van de nieuwe syndic, absolute stilte!
We zijn intussen eind maart, de rekeningen zouden al niet meer betaald zijn sinds september vorig jaar vermoed ik. Wij hebben hier ook geen papieren van, noch krijgen wij reminders of zo. Van de nieuwe syndic horen wij niets. Wij betalen nu dus al vier maanden niet meer en geen problemen met gas, water, electri. Nu, ik denk dat dit wel een tijdbom is natuurlijk. Wat kunnen we doen?

Nieuwe syndic kunnen we niet bereiken, hij neemt niet op en beantwoordt geen mails. De andere eigenaars zijn eveneens niet bereikbaar, ze reageren niet op onze mail met de vraag naar stand van zaken.

Eigenlijk is onze situatie niet zo slecht natuurlijk, we betalen niets en krijgen geen aangetekende brieven. Maar toch absoluut rare situatie???!!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
marc mortier
Berichten: 670
Locatie: koksijde

#2 , 30 mar 2010 19:54

Een nogal ingewikkelde situatie, zeker.
Eerst en vooral uitzoeken of de nieuwe syndic "beroeps" is en erkend door het BIV. Indien dit het geval is, onmiddellijk deze instantie voor haar verantwoordelijkheid plaatsen en klacht neerleggen. Sommige syndici menen immers dat ze zich alles kunnen veroorloven en speculeren op de onwetendheid resp. passiviteit van de mede-eigenaars

Vandebos
Berichten: 16087

#3 , 30 mar 2010 21:28

En gelet op deze situatie via een eenvoudig verzoekschrift aan de vrederechter deze met hoogdringendheid verzoeken een voorlopige syndicus aan te stellen die de warboel bij de huidige dient te controleren, een AV dient samen te roepen waarin er over zijn bevindingen en de nodige werken en uitgaven aan het gebouw kan gestemd worden, het lijkt me aangeraden in een dergelijk geval eveneens te voorzien dat de nodige stappen ondernomen dienen te worden om een nieuwe syndicus te kiezen....

Reclame

beatriva
Topic Starter
Berichten: 14

#4 , 31 mar 2010 22:32

spijtig genoeg speelt zich dat af in duitsland... en is het al minder evident om daar te weten te komen hoe alles in elkaar steekt.
Mijn man zegt, "als ze ons geld nodig hebben, zullen ze ons wel contacteren". Da's idd waar, maar mij lijkt de situatie zo eigenaardig dat ik er toch wat ongerust in ben. Wie gaat ons nu alle faciliteiten laten benutten wat betreft gas, water, etc.. zonder ooit met een rekening voor de dag te komen? Het kan toch niet anders dan dat er ooit al iets is betaald geweest in de laatste 7 maanden want er is nog niets afgesloten.
Probleem is dat wij niets weten. De eventuele reminders voor betalingen komen aan het adres van de syndic die mss onze syndic niet meer is, want nooit contract getekend, en die ons gewoon in het ongewisse laat.
Echt ambetante situatie. Er zijn overigens meer dan 100 gasbedrijven in de regio, dus begin ze maar eens af te bellen met de vraag of zij toevallig bij ons leveren en of er al iets is betaald.

Direct een advocaat of vrederechter opzetten met alle kosten vandien, vind ik dan mss nog wat vroeg. Aangezien zij uiteindelijk van ons geld moeten hebben. Rare is ook dat de andere vijf eigenaars blijkbaar ofwel van niets weten en betalen (maar de traphal wordt al 6 maanden niet meer gekuist, gras wordt niet afgemaaid dus moeten ze toch iets vermoeden) ofwel ook niet akkoord zijn en ook niet betalen. Nog raarder is dat geen één van die eigenaars me terugmailt of de telefoon opneemt als ik bel??!! De huurders weten natuurlijk van niets. Allicht willen ze met die Belgen niets te maken hebben.

Enfin, great situation

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 01 apr 2010 10:54

“Art.577-7.§ 1. Behoudens strengere bepalingen in het reglement van medeëigendom, beslist de algemene vergadering :1° bij meerderheid van drie vierden van de stemmen :...b) over alle werken betreffende de gemeenschappelijke gedeelten, met uitzondering van die waarover de syndicus kan beslissen...”(B.W.= Burgerlijk Wetboek).

‘zet hij daar een verzekering op die we niet eens besproken hebben, een dure’ vereist een beslissing bij gewone meerderheid van de Algemene Vergadering.

De syndicus zelf kan enkel bewarende maatregelen treffen of daden van voorlopig beheer stellen.

“Art.577-8...§ 2. Een uittreksel uit de akte betreffende de aanstelling of benoeming van de syndicus wordt binnen acht dagen na die aanstelling of benoeming, op onveranderlijke wijze en zodanig dat het op ieder tijdstip zichtbaar is, aangeplakt aan de ingang van het gebouw waar de zetel van de vereniging van medeëigenaars gevestigd is. Behalve de datum van de aanstelling of de benoeming, bevat het uittreksel de naam, de voornamen, het beroep en de woonplaats van de syndicus, of indien het gaat om een vennootschap, haar rechtsvorm, haar naam en firma, alsmede haar maatschappelijke zetel. Het uittreksel moet worden aangevuld met alle andere aanwijzingen die het iedere belanghebbende mogelijk maken onverwijld met de syndicus in contact te treden, met name de plaats waar, op de zetel van de vereniging van medeëigenaars, het reglement van orde en het register met de beslissingen van de algemene vergadering kunnen worden geraadpleegd. De aanplakking van het uittreksel moet geschieden door toedoen van de syndicus.”(B.W.).

“Art.577-8...§ 7. Bij verhindering of in gebreke blijven van de syndicus kan de rechter, voor de duur die hij bepaalt, op verzoek van iedere medeëigenaar een voorlopig syndicus aanwijzen. De syndicus moet door de verzoeker in het geding worden geroepen.”(B.W.).

U kan zo nodig toepassing maken van dit §7.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Vandebos
Berichten: 16087

#6 , 01 apr 2010 12:16

spijtig genoeg speelt zich dat af in duitsland
U zal de duitse wetgeving aangaande dienen op te zoeken.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”