vertegenwoordiging AV

Marko1
Topic Starter
Berichten: 10

vertegenwoordiging AV

#1 , 28 feb 2010 21:01

Dag,
Vrijdagavond ll wilde ik mijn zoon vertegenwoordigen (met volmacht) op de AV van de mede-eigenaars. Dit werd mij geweigerd door de privé-syndicus. Reden : in de statuten (regl van inwendige orde) staat er dat enkel een mede-eigenaar, echtgenote of hun afstammelingen mogen optreden .
Ik dacht dat iedereen een volmacht kon krijgen. Staan de statuten nu boven de wet of omgekeerd. Het is toch de geest van de statuten die moet gevolgd worden (verwanten in de eerste graad hebben recht op vertegenwoordiging).
Graag jullie advies.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 28 feb 2010 21:55

Art 577-6 BW
Art. 577-6. <Ingevoegd> § 1. Iedere eigenaar van een kavel is lid van de algemene vergadering en neemt deel aan de beraadslagingen.
In geval van verdeling van het eigendomsrecht van een kavel, of wanneer dit het voorwerp is van een gewone onverdeeldheid, wordt het recht om aan de beraadslagingen van de algemene vergadering deel te nemen geschorst totdat de belanghebbenden de persoon aanwijzen die dat recht zal uitoefenen.
§ 2. Onverminderd artikel 577-8, § 4, 1°, kan de algemene vergadering bijeengeroepen worden op verzoek van één of meer medeëigenaars die ten minste één vijfde van de aandelen in de gemeenschappelijke gedeelten bezitten.
§ 3. Behoudens strengere bepalingen in het reglement van medeëigendom, beraadslaagt de algemene vergadering alleen dan rechtsgeldig wanneer meer dan de helft van de medeëigenaars aanwezig of vertegenwoordigd is en voor zover zij ten minste de helft van de aandelen in de gemeenschappelijke gedeelten bezitten.
Indien dat quorum niet werd bereikt, zal een tweede algemene vergadering na het verstrijken van een termijn van ten minste vijftien dagen bijeenkomen die zal beraadslagen, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden en de aandelen van medeëigendom waarvan ze houder zijn.
§ 4. Iedere medeëigenaar beschikt over een aantal stemmen dat overeenstemt met zijn aandeel in de gemeenschappelijke gedeelten.
§ 5. Iedere medeëigenaar kan zich laten vertegenwoordigen door een lasthebber, al dan niet lid van de algemene vergadering.
Niemand kan aan de stemming deelnemen, zelfs niet als lasthebber, voor een groter aantal stemmen dan het totaal van de stemmen waarover de andere aanwezige of vertegenwoordigde medeëigenaars beschikken.
De syndicus kan niet als lasthebber van een medeëigenaar tussenkomen op een algemene vergadering, niettegenstaande zijn recht, wanneer hij medeëigenaar is, om in die hoedanigheid deel te nemen aan de beraadslagingen van de vergadering.
§ 6. De beslissingen van de algemene vergadering worden bij volstrekte meerderheid van stemmen van de aanwezige of de vertegenwoordigde medeeigenaars genomen, tenzij wanneer de wet of de statuten een gekwalificeerde meerderheid of de éénparigheid vereisen.
§ 7. Een persoon die door de vereniging van medeëigenaars als lasthebber is aangesteld of die door haar is tewerkgesteld, kan noch persoonlijk, noch bij volmacht, deelnemen aan de beraadslagingen en de stemmingen die betrekking hebben op de hem toevertrouwde taak.
U bent onterecht geweerd op de vergadering.

Aan art 577-6 §5 gaat een hele geschiedenis vooraf. Oorspronkelijk bevatte dit artikel de woorden "tenzij het reglement van mede-eigendom anders bepaalt". Dit werd echter door een amendement van Senator VAES specifiek uit het artikel weggelaten om "wegens het technisch karakter van bepaalde dossiers en de mogelijkheid dat een mede-eigenaar niet aanwezig kan zijn, elke mede-eigenaar het recht moet hebben zich te laten vertegenwoordigen door een lasthebber van zijn keuze"

Hieruit kan je besluiten dat het niet alleen verboden is in het reglement van mede-eigendom het recht op vertegenwoordiging door een lasthebber uit te sluiten, maar bovendien dat het evenmin toelaten is in het reglement van mede-eigendom de keuzevrijheid inzake de persoon van de lasthebber te beperken.

voeg hiertoe dan nog art 577-14 BW.
Art. 577-14. <Ingevoegd> De bepalingen van deze afdeling zijn van dwingend recht.
En het zal duidelijk wezen dat de "privé-syndicus" dringend wat lessen in zijn vakgebied nodig heeft. Ik veronderstel dat u met privé syndicus een mede-eigenaar van het gebouw bedoelt?

Het beste stelt uw zoon deze syndicus schriftelijk in gebreke wegens het onrechtmatig weigeren van de toegang tot de vergadering van uw lasthebber en verzoekt hij hem binnen de tien werkdagen na kennisname hem de resultaten over de gestemde punten te bezorgen.
Hij kan dan nakijken of er punten werden gestemd tegen zijn stemrichting in en of zijn aandeel in het gebouw een verschil zou uitmaken in de uitkomst. Indien dit het geval is zal uw zoon opnieuw via aangetekend schrijven aan de syndicus dienen te verzoeken de stemming van deze punten te annuleren en ze ofwel op een BAV of anders een volgende AV opnieuw te laten stemmen.
Indien de syndicus hierop weigert in te gaan kan uw zoon hem en de vme voor de vrederechter dagen om de annulering van de gestemde punten te bekomen.

U mag in uw brief gerust de bovenstaande tekst en argumenten gebruiken, deze zijn gebaseerd op het standaardwerk "Handboek Appartementrecht" van R. Timmermans, de "bijbel" wat betreft deze materie.

Hopelijk helpt dit u verder?

Marko1
Topic Starter
Berichten: 10

#3 , 28 feb 2010 22:18

hartelijk dank voor je klaar en duidelijk antwoord (en ook voor de naam van de bijbel).

Reclame

Vandebos
Berichten: 16087

#4 , 28 feb 2010 22:25

Graag gedaan, Het werk wordt uitgegeven door Kluwer. Kostprijs is een kleine € 290. Indien u van plan zou zijn het te willen aanschaffen zou ik u wensen aan te raden hier nog even mee te wachten, er is een volledige vernieuwing van de art 577 BW onderweg met toch wel enkele fundamentele wijzigingen. Deze zal naar verwacht nog voor het einde van 2010 in voege treden.

Indien u de informatie er in een bibliotheek op wenst na te slaan dient u in de editie 2008 de punten 382-387 op pagina 299-302 te hebben.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”