Contract syndicus

jean pierre1950
Topic Starter
Berichten: 194

Contract syndicus

#1 , 17 jan 2010 14:25

Wij hebben al 2 jaar een syndicus (neven firma van de bouw promotor ) zonder dat er een contract getekend is.
Nu wil hij een contract opmaken waarin er staat dat zijn opzeg moet gegeven worden per aangetekend schrijven 3 maand voor het eind van zijn periode ?
Er kan in feite maar over beslist worden op de algemene vergadering om zijn ontslag ? volgens mij is dit toch niet logisch.
Ook word er een ganse reeks van supplementen voorzien voor bepaalde diensten ? is dit normaal.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 17 jan 2010 15:04

Voor sommige diensten mogen supplementen worden aangerekend. Op de website van het BIV kan je deze lijsten doornemen.

Wanneer is de volgende algemene vergadering?

Zijn jullie tevreden over de syndicus?

jean pierre1950
Topic Starter
Berichten: 194

#3 , 17 jan 2010 15:28

Voor het ogenblik zijn wij tevreden, maar we moeten nog de afrekening krijgen?
Dus de afrekening krijg je maar 14 dagen voor de vergadering, moesten deze niet juist zijn kan je de syndicus niet meeer ontslan op de vergadering?

Reclame

Vandebos
Berichten: 16087

#4 , 17 jan 2010 15:50

Art. 577-8. B.W.<Ingevoegd> § 1. Wanneer de syndicus niet in het reglement van medeëigendom aangesteld werd, wordt hij benoemd door de eerste algemene vergadering of, bij ontstentenis daarvan, bij beslissing van de rechter, op verzoek van iedere medeëigenaar.
Indien hij is aangesteld in het reglement van medeëigendom, neemt zijn mandaat van rechtswege een einde bij de eerste algemene vergadering.
Het mandaat van de syndicus kan in geen geval vijf jaar te boven gaan, maar kan worden verlengd.
Onder voorbehoud van een uitrdukkelijke beslissing van de algemene vergadering, kan hij geen verbintenissen aangaanvoor een termijn die de duur van zijn mandaat te boven gaat.
§ 2. Een uittreksel uit de akte betreffende de aanstelling of benoeming van de syndicus wordt binnen acht dagen na die aanstelling of benoeming, op onveranderlijke wijze en zodanig dat het op ieder tijdstip zichtbaar is, aangeplakt aan de ingang van het gebouw waar de zetel van de vereniging van medeëigenaars gevestigd is.
Behalve de datum van de aanstelling of de benoeming, bevat het uittreksel de naam, de voornamen, het beroep en de woonplaats van de syndicus, of indien het gaat om een vennootschap, haar rechtsvorm, haar naam en firma, alsmede haar maatschappelijke zetel. Het uittreksel moet worden aangevuld met alle andere aanwijzingen die het iedere belanghebbende mogelijk maken onverwijld met de syndicus in contact te treden, met name de plaats waar, op de zetel van de vereniging van medeëigenaars, het reglement van orde en het register met de beslissingen van de algemene vergadering kunnen worden geraadpleegd.
De aanplakking van het uittreksel moet geschieden door toedoen van de syndicus.
§ 3. Indien de betekening niet kan worden gedaan overeenkomstig artikel 35 van het Gerechtelijk Wetboek, geschiedt zij overeenkomstig artikel 38 van dit Wetboek.
De aangetekende brief bedoeld in artikel 38, § 1, derde lid, moet dan aan de woonplaats van de syndicus worden gericht.
§ 4. Ongeacht de bevoegdheid die hem door het reglement van medeëigendom wordt toegekend, heeft de syndicus tot opdracht :
1° de algemene vergadering bijeen te roepen op de door het reglement van medeëigendom vastgestelde dagen of telkens als er dringend in het belang van de medeëigendom een beslissing moet worden genomen;
2° de beslissingen van de algemene vergadering te notuleren in het register bedoeld in artikel 577-10, § 3;
3° deze beslissingen uit te voeren en te laten uitvoeren;
4° alle bewarende maatregelen te treffen en alle daden van voorlopig beheer te stellen;
5° het vermogen van de vereniging van medeëigenaars te beheren;
6° de vereniging van medeëigenaars, zowel in rechte als voor het beheer van de gemeenschappelijke zaken, te vertegenwoordigen;
7° de lijst van de schulden bedoeld in artikel 577-11, § 1, over te leggen binnen vijftien dagen te rekenen van het verzoek van de notaris;
8° aan elke persoon, die het gebouw bewoont krachtens een persoonlijk of zakelijk recht, maar die in de algemene vergadering geen stemrecht heeft, de datum van de vergaderingen mede te delen om hem in staat te stellen schriftelijk zijn vragen of opmerkingen met betrekking tot de gemeenschappelijke gedeelten te formuleren. Deze zullen als zodanig aan de vergadering worden medegedeeld.
(9° alle documenten aangaande het gebouw in mede-eigendom, de boekhouding en de activa die hij beheerde, over te dragen aan zijn opvolger.) <W>
§ 5. De syndicus is als enige aansprakelijk voor zijn beheer; hij kan zijn bevoegdheid niet overdragen dan met de toestemming van de algemene vergadering en slechts voor een beperkte duur of voor welomschreven doeleinden.
§ 6. De algemene vergadering kan steeds de syndicus ontslaan. Zij kan hem eveneens, indien zij dit wenselijk acht, een voorlopig syndicus toevoegen voor een welbepaalde duur of voor welbepaalde doeleinden.
§ 7. Bij verhindering of in gebreke blijven van de syndicus kan de rechter, voor de duur die hij bepaalt, op verzoek van iedere medeëigenaar een voorlopig syndicus aanwijzen.
De syndicus moet door de verzoeker in het geding worden geroepen.
Dit houdt in dat het contract van de syndicus ten allen tijde verbreekbaar is. Of er al dan niet vooraf besproken en contractueel vastgelegde boetes betaald dienen te worden is een ander verhaal. Volgens sommige vrederechters houdt het feit dat de syndicus steeds ontslagen kan worden ook de consequentie in dat er geen schadevergoeding geëist kan worden, volgens anderen is deze dan wel opeisbaar mits ze in het contract staat.

Art 577-8 §6 sluit dan ook de vraag van uw syndicus om met drie maand opzeg ontslagen te worden via as uit. Bovendien is de rechtspraak zeer duidelijk wat betreft stilzwijgende verlengingen: Elke verlenging van het contract, zelfs de stilzwijgende dienen uit te gaan van een concrete beslissing van de AV. Er moet dus over gestemd worden, elke keer opnieuw! Dit is trouwens in de nieuwe wetgeving opgenomen.

Aangezien er geen contract is met de syndicus zou ik via as de syndicus verzoeken het volgende punt op de agenda van de volgende AV te plaatsen.

Afsluiten wettelijk contract met huidige syndicus. (50% +1)
Laatst gewijzigd door Vandebos op 17 jan 2010 16:16, 1 keer totaal gewijzigd.

Vandebos
Berichten: 16087

#5 , 17 jan 2010 15:52

Is er een raad van beheer in het gebouw? Is deze eventueel voorzien via de basisakte en/of het reglement?

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”