Aanpassingen aan gemeenschappelijke garagepoort

Pruneau
Topic Starter
Berichten: 6

Aanpassingen aan gemeenschappelijke garagepoort

#1 , 06 dec 2009 17:21

Wij betrekken als mede-eigenaar een appartement in een tweewoonst. Op het gelijkvloers bevindt zich een grote gemeenschappelijke garage. Deze garage heeft een oude metalen garagepoort, 2 auto's breed, zonder motor.

De eigenaar van het andere appartement is in de zeventig en zegt gezondheidsproblemen te hebben en de garagepoort niet meer makkelijk open te krijgen. Hij stelde voor de oude metalen poort van een motor te voorzien.

Wij zijn daar niet enthousiast over, we geloven niet in de technische haalbaarheid, en willen geen honderden euro's investeren in een oude poort. Wij willen liever een nieuwe poort. De andere eigenaar heeft ons nu geinformeerd dat de ombouw van de oude garagepoort deze week plaatsvindt, willen of niet. Hij verwacht van ons dat we de helft bijleggen, willen we ook een afstandsbediening krijgen. Zonder afstandsbediening zouden we telkens via de voordeur door de garage tot aan de schakelaar moeten gaan om ze te openen.

Kan een mede-eigenaar zomaar op deze manier eenzijdig een dergelijke verbouwing uitvoeren?

Kan hij ons verplichten daaraan mee te betalen?

Bij voorbaat dank voor tips e.d.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 06 dec 2009 18:13

Niet zonder overeenstemming of zonder uitvoerbare titel van een rechtbank.

Trouwens op de ontvanger van elke motor staat de frequentie die de afstandbediening dient uit te zenden. Voor een paar tientallen euros kan je makkelijk een dergelijk toestelletje aanschaffen bij elke verdeler van dit type motor en dani is het maar de handleiding volgen om de het toestelletje af te stellen op de gebruikte frequentie...

Als er echt geen overleg mogelijk is tussen beide partijen kan enkel de vrederechter zich bindend uitspreken.

Pruneau
Topic Starter
Berichten: 6

#3 , 06 dec 2009 22:03

@ Vandebos: bedankt voor de info.

Heeft de mede eigenaar het recht die werken te laten uitvoeren tegen onze wil? Of liever, wat zijn de mogelijkheden om ons verzet kenbaar te maken? Een aangetekende brief?

Reclame

Vandebos
Berichten: 16087

#4 , 06 dec 2009 22:16

Als het om een gemeenschappelijk poort gaat kunnen dergelijke werken enkel tegen jullie wil uitgevoerd als de tegenpartij een vonnis heeft dat hem dat recht geeft.

Normaliter zou het voldoende dienen te zijn de uitvoerder van de werken erop te wijzen dat hij op het punt staat werken uit te voeren waarvoor er geen gemeenschappelijke goedkeuring is gegeven en dat als hij de werken toch uitvoert na dit te vernemen hij mee aansprakelijk gesteld kan worden mocht het tot een geding komen.

Je kan dus een document voorbereiden dat de situatie in het kort bevat, waarbij je hem de toestemming weigert om de werken uit te voeren en waarbij je hem wijst op zijn mogelijke aansprakelijkheid. Dit geef je hem op het ogenblik dat hij langskomt om de werken uit te voeren. De uitvoerder van de werken kan er ook zeer vriendelijk op gewezen worden dat er een deurwaarder klaar staat om een constatatie te komen verrichten mocht hij toch de werken beginnen uit te voeren.

De meeste zelfstandigen kunnen dergelijke situaties missen als kiespijn en zullen dan ook beide partijen vriendelijk (of minder vriendelijk met een paar welgemeende krachttermen) verzoeken hun zaken te regelen vooraleer hem er nog mee lastig te vallen...

Uiteraard dien je de mede-eigenaar aangetekend in gebreke te stellen wegens het wensen uit te voeren van werken aan gemeenschappelijke delen zonder de uitdrukkelijke toestemming van alle mede-eigenaars.

EDIT: fouten in spelling en zinsbouw... Hardnekkige fouten...
Laatst gewijzigd door Vandebos op 06 dec 2009 23:10, 3 keer totaal gewijzigd.

Pruneau
Topic Starter
Berichten: 6

#5 , 06 dec 2009 22:37

Dank u wel, da's nuttige informatie.

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#6 , 07 dec 2009 09:00

@ Vandebos: bedankt voor de info.

Heeft de mede eigenaar het recht die werken te laten uitvoeren tegen onze wil? Of liever, wat zijn de mogelijkheden om ons verzet kenbaar te maken? Een aangetekende brief?
Waarschijnlijk bestaat er geen basisakte voor de gedwongen mede-eigendom van twee appartementen en is dus art 577-2 BW van toepassing.

577-2 § 5 tweede zin lijkt met de kernbepaling te zijn die je buur gebruikt. Enkel de Vrederechter kan terzake een bevestigen of je buurman de werken mag uitvoeren. Dwz gaat het hier over "behoud" of "voorlopig beheer".

Burgerlijk Wetboek
(...)
AFDELING I. - (GEWONE MEDEEIGENDOM EN GEDWONGEN MEDEEIGENDOM IN HET ALGEMEEN.) <Ingevoegd>

Art. 577-2. <Ingevoegd> (Voormalig artikel 577bis) § 1. Bij ontstentenis van overeenkomsten en van bijzondere bepalingen, wordt de eigendom van een zaak die onverdeeld aan verscheidene personen toebehoort, geregeld als volgt :
§ 2. De onverdeelde aandelen worden vermoed gelijk te zijn.
§ 3. De medeëigenaar heeft deel in de rechten en draagt bij in de lasten van de eigendom naar verhouding van zijn aandeel.
§ 4. De medeëigenaar kan over zijn aandeel beschikken en het met zakelijke rechten bezwaren.
§ 5. De medeëigenaar heeft recht op het gebruik en het genot van de gemeenschappelijke zaak, overeenkomstig haar bestemming en in zover zulks met het recht van zijn deelgenoten verenigbaar is.
Daden tot behoud van het goed en daden van voorlopig beheer kan hij wettig verrichten.
§ 6. Andere daden van beheer alsmede daden van beschikking moeten, om geldig te zijn, met medewerking van alle medeëigenaars geschieden. Evenwel kan een der medeëigenaars de overige noodzaken deel te nemen aan daden van beheer waarvan de rechter de noodzakelijkheid erkent.
§ 7. Ieder medeëigenaar draagt bij in de nuttige uitgaven tot behoud en tot onderhoud, alsook in de kosten van beheer, de belastingen en andere lasten betreffende de gemeenschappelijke zaak.
§ 8. De verdeling van de gemeenschappelijke zaak is onderworpen aan regels, die bepaald zijn in de titel Erfenissen.
§ 9. (Onverdeelde onroerende goederen die bestemd zijn tot het gemeenschappelijk gebruik van twee of meer onderscheiden en aan verschillende eigenaars toebehorende erven, zijn echter niet vatbaar voor verdeling.
Het aandeel in de onverdeelde onroerende goederen kan niet overgedragen, met zakelijke rechten bezwaard of in beslag genomen worden dan samen met het erf waarvan het onafscheidbaar is.
De aan deze medeëigendom verbonden lasten, met name de kosten van onderhoud, herstelling en vernieuwing, moeten worden omgeslagen naar evenredigheid van de respectieve waarde van elk privatief deel, tenzij wanneer de partijen beslissen die kosten om te slaan naar evenredigheid van het nut dat de gemeenschappelijke delen en diensten die deze kosten teweegbrengen, voor elk van de privatieve delen hebben. De partijen kunnen de waarde en het nut als criteria ook combineren.
De bepalingen van deze paragraaf zijn van dwingend recht.) <W>
§ 10. In het geval van § 9 staat het elke medeëigenaar vrij op zijn kosten aan de gemeenschappelijke zaak veranderingen aan te brengen, mits hij de bestemming daarvan niet wijzigt en aan de rechten van zijn deelgenoten geen afbreuk doet.
§ 11. (...) <W>

AFDELING II. - (GEDWONGEN MEDEEIGENDOM VAN GEBOUWEN OF GROEPEN VAN GEBOUWEN.) <Ingevoegd>

Onderafdeling I. - Algemene bepalingen.

Art. 577-3. <Ingevoegd> De beginselen met betrekking tot de gedwongen medeëigendom, neergelegd in artikel 577-2, § 9, en de bepalingen van deze afdeling zijn van toepassing op ieder gebouw of groep van gebouwen waarvan het eigendomsrecht tussen verschillende personen verdeeld is volgens kavels die elk een gebouwd privatief gedeelte en een aandeel in gemeenschappelijke onroerende bestanddelen bevatten. Voornoemde beginselen en bepalingen zijn niet van toepassing indien de aard van de goederen zulks niet rechtvaardigt en alle medeëigenaars instemmen met die afwijking.
Ieder gebouw of groep van gebouwen waarop die beginselen van toepassing zijn, moet worden beheerst door een basisakte en een reglement van medeëigendom.
Bij ontstentenis van of tegenstrijdigheid tussen titels, worden de gedeelten van gebouwen of gronden die tot het gebruik van alle medeëigenaars of van enkelen onder hen bestemd zijn, geacht gemeenschappelijk te zijn.

(...)

Vandebos
Berichten: 16087

#7 , 07 dec 2009 10:41

art 557-2 §6 maakt duidelijk dat hij zijn boekje te buiten gaat en het parcours dat er gevolgd dient te worden.

Pruneau
Topic Starter
Berichten: 6

#8 , 07 dec 2009 22:37

Dat is zeer duidelijk, nogmaals bedankt. Beheer of onderhoud is hier niet aan de orde, het gaat om een aanpassing om puur persoonlijke redenen.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”