BA en regl mede-eigendom

Swatje
Topic Starter
Berichten: 265
Locatie: In de kempen

BA en regl mede-eigendom

#1 , 30 okt 2009 21:50

Goeden avond beste mensen,
Wij wonen in een privé-wijk (77 kleine woningen, dus eigenlijk een omgevallen appartements blok) en zijn verbonden aan de appartementswetgeving. Wij hebben een syndicus (mede-eigenaar).
Onze basisakte en regl van mede-eigendom zijn deels verouderd en voorbijgestreefd. Wij zouden die willen aanpassen aan de huidige tijd, zoals bv vroeger hadden wij een bebouwde zone van 60m2, sinds enkele jaren kunnen wij onze woningen uitbreiden naar 80m2, natuurlijk mits bouwtoelatinG. Kunnen wij beide stukken aanpassen (syndicus en RVB) ?
en hoeveel stemmen moeten we hebben van de mede-eigenaars ?
Dit aantal stemmen kunnen wij dat verzamelen, als volmacht van de Mede-eigenaars, omzo alleen de syndicus en eventueel de RVB naar de notaris te sturen om te tekenen?
Wat kan en wat niet ? en zijn er zaken waar zeker op gelet dient te worden ?
Mijn dank met deze en groeten

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Swatje
Topic Starter
Berichten: 265
Locatie: In de kempen

#2 , 30 okt 2009 21:51

Sorry iets vergeten te vermelden :
alle mede-eigenaars hebben evenveel aandelen (dus elk 1/77ste)
groetjes

Swatje
Topic Starter
Berichten: 265
Locatie: In de kempen

#3 , 04 nov 2009 19:19

Goeden avond beste mensen,
heb ik misschien een verkeerde vraag gesteld,
of zijn de kenners in verlof ?
dank en groetjes

Reclame

Efjoma
Berichten: 232

#4 , 05 nov 2009 12:02

Het is aan de notaris om uit te maken of hij volmachten aanvaard.
Elke wijziging van verdeling van de aandelen van de medeëigendom moet met eenparigheid van stemmen van alle medeëigenaars worden goedgekeurd (art 577-7 §3).

Vandebos
Berichten: 16087

#5 , 05 nov 2009 13:45

Het lijkt me hier niet echt te gaan over een herverdeling van de aandelen. Tenminste, ik veronderstel dat uitbreiding met 20m² leefruimte dient te gebeuren op grond die privatief reeds in bezit van de eigenaar is. (er wordt hem geen extra terrein toegekend?)

Als iedereen 80m² leefruimte mag hebben op het stuk grond aan hem toebehorend verandert dit niets aan de verdeelsleutel als die is gebaseerd op de grootte van het terrein van elke mede-eigenaar.

Als de maximum grootte van leefruimte en dergelijke is vastgelegd in de basisakte of het reglement dat erbij hoort dient dit effectief aangepast te worden. Het is dan misschien ook aangewezen om de basisakte op een dergelijke wijze aan te passen dat alles wat buiten de basisakte gehouden kan worden op te nemen in een nieuw reglement van inwendige orde. Dit zal jullie op lange termijn kosten besparen als er weer ergens een regel dient aangepast te worden die een nieuwe basisakte zou noodzaken. Een aantal maanden geleden heb ik hier in een post uitvoerig ingegaan op wat kan geregeld worden met een reglement van inwendige orde en wat de voor en nadelen ervan zijn. zoek eens op die term?

het artikel 577-7 waarin alle (minimaal) verplichte stemverhoudingen zijn opgenomen:
Art. 577-7. <Ingevoegd> § 1. Behoudens strengere bepalingen in het reglement van medeëigendom, beslist de algemene vergadering :
1° bij meerderheid van drie vierden van de stemmen :
a) over iedere wijziging van de statuten voor zover zij slechts het genot, het gebruik of het beheer van de gemeenschappelijke gedeelten betreft;
b) over alle werken betreffende de gemeenschappelijke gedeelten, met uitzondering van die waarover de syndicus kan beslissen;
c) over de oprichting en de samenstelling van een raad van beheer die tot taak heeft de syndicus bij te staan en toezicht te houden op zijn beheer;
2° bij meerderheid van vier vijfden van de stemmen :
a) over iedere andere wijziging van de statuten, daarin begrepen de wijziging van de verdeling van de lasten van de medeëigendom;
b) over de wijziging van de bestemming van het onroerend goed of van een deel daarvan;
c) over de heropbouw van het onroerend goed of de herstelling van het beschadigd gedeelte in geval van gedeeltelijke vernietiging;
d) over iedere verkrijging van nieuwe onroerende goederen bestemd om gemeenschappelijk te worden;
e) over alle daden van beschikking van gemeenschappelijke onroerende goederen.
§ 2. In geval van gehele of gedeeltelijke vernietiging, worden de vergoedingen die in de plaats komen van het vernietigde onroerend goed bij voorrang aangewend voor de heropbouw ervan, indien daartoe beslist wordt.
Onverminderd de vorderingen ingesteld tegen de medeëigenaar, de bewoner of de derde, die aansprakelijk is voor het schadegeval, zijn de medeëigenaars verplicht in geval van heropbouw of herstel bij te dragen in de kosten, naar evenredigheid van hun aandeel in de medeëigendom.
§ 3. Er wordt met eenparigheid van stemmen van alle medeëigenaars beslist over elke wijziging van verdeling van de aandelen van de medeëigendom, alsmede over elke beslissing van de algemene vergadering betreffende de volledige heropbouw van het onroerend goed.

Swatje
Topic Starter
Berichten: 265
Locatie: In de kempen

#6 , 05 nov 2009 16:30

Efjoma, bedankt

Vandebos, bedankt, ik vond het niet, had het afgeprint, en weg is het ?
Heb het nu terug gevonden.

n.b.: de nieuwe spelregels ? hoe ver staat men daar mee ?
Ik weet dat de kamer het had goedgekeurs maar dan ??
nog eens mijn dank en groeten

Vandebos
Berichten: 16087

#7 , 05 nov 2009 16:34

Normaliter dienen deze deze maand definitief gestemd te worden. Laten we hopen dat er op dat ogenblik geen premierwissel bezig is met negatieve gevolgen voor de artikelen die gestemd dienen te worden...

Swatje
Topic Starter
Berichten: 265
Locatie: In de kempen

#8 , 05 nov 2009 16:39

okidokes bedankt,
inderdaad laat ons hopen !

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”