syndicus zonder kontrakt ontslaan

ceveke
Topic Starter
Berichten: 28

syndicus zonder kontrakt ontslaan

#1 , 21 sep 2009 16:34

Wij willen onze syndicus die geen kontrakt heeft opgemaakt en die werd aangesteld door de bouwheer ontslaan.
Er werd enkel in de notulen van de AV vermeld dat de syndicus aangesteld is voor 1 jaar.
Kan deze syndicus dan een vergoeding vragen voor het vroeger stopzetten van zijn diensten.
Moeten wij dan eerst een bijzondere AV plannen met 1 punt - ontslag synsdicus. ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 21 sep 2009 17:10

Het beste zou zijn dat er één of meerderde mede-eigenaars de syndicus in kwestie een aangetekend schrijven sturen met daarin het verzoek om op de volgende Algemene Vergadering die volgens de basisakte gehouden dient te worden op .... het volgende punt te voorzien:

- vernieuwing mandaat syndicus.

Vervolgens hem te verzoeken je schriftelijk te bevestigen binnen de 10 werkdagen na kennisname AS overeenkomstig art. 53bis GW. dat het punt wordt opgenomen.

Als de syndicus je bevestigd dat het punt wordt opgenomen kan je eventuele kandidaat-syndici verwittigen dat ze hun kandidatuur kunnen indienen bij de RVB.

Weigert de syndicus in kwestie je te antwoorden of het punt op te nemen, dan kan je ofwel een BAV samenroepen om te laten stemmen over:

- verlengen mandaat syndicus?

Indien mandaat niet wordt verlengd.

- selectie nieuwe syndicus uit beschikbare kandidaten.

In extremis kan je als mede-eigenaar de VME EN de syndicus voor de rechtbank dagen als de syndicus het verlengen van zijn mandaat niet op de agenda plaatst wanneer dit komt te vervallen.

Wat betreft verbrekingsvergoedingen heb je 2 scholen in België:

- De ene haalt aan dat wettelijk is vastgelegd dat het contract van een syndicus "ad nullum" is, ten allen tijde opzegbaar, dat er bijgevolg geen verbrekingsvergoedingen kunnen worden uitgekeerd.

- de andere daarentegen argumenteert dat zoals met elk contract voor te leveren diensten er verbrekingsvergoedingen contractueeel kunnen worden vastgelegd.

Tot recent werden in gedingen meestal de verbrekingsvergoedingen door rechtbanken toegekend (zie recente post hier waar er een vergoeding van € 10.000 werd toegekend door een hof van beroep). Volgens experts op dit forum is de balans echter aan het verschuiven en neigt de rechtspraak meer en meer naar het niet toekennen van deze schadevergoedingen.

Hopelijk helpt dit antwoord je wat verder?

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”