Onderburen klagen over waterdoorsijpeling en natte ramen

Bektronics
Topic Starter
Berichten: 76
Juridisch actief: Nee

Onderburen klagen over waterdoorsijpeling en natte ramen

#1 , 24 sep 2023 14:36

Beste forumleden.
Graag uw advies over volgend onderwerp:

Wij huren een appartement op de tweede verdieping te Sint-Niklaas. Onlangs is onze benedenbuur, op het gelijkvloer, bij ons geweest met de klacht dat hij water insijpeling heeft geconstateerd op zijn terras. Hij vermoed dat dit afkomstig is van ons balkon, dat bestaat uit twee aaneen gesloten platen beton met een tussenvoeg in siliconen. Het probleem heeft zich voorgedaan na de hevige regenval die de laatste dagen heeft plaatsgevonden. Onderbuur klaagt ook dat hierdoor zijn schuifraam nat word aan de buitenzijde en heeft klacht neergelegt bij de sindicus.
De omranding van het terras is uitgevoerd met glazen wanden die bijna juist op de eindrand van het terras geplaatst zijn. Uiteraard bij regenval worden deze glazen nat en druipen er regendruppels naar beneden. Ook tijdens het reinigen van de buitenzijde van deze glazen omranding is het onvermijdelijk dat er druppels water naar beneden vallen op het terras van de benedenbuur. Indien het hier werkelijk gaat om een structurele fout tijdens de aanleg van het balkon bij de aanbouw van de appartemensblok in 2019, denk ik dat wij niet aansprakelijk kunnen gesteld worden voor dit mankement maar dat de eigenaar van het appartement hierover moet aangesproken worden en/of de bouwheer hiervoor verantwoordelijk is.(Bouwheer = sindicus) De sindicus probeert nu de kosten van nazicht en/of herstelling indien nodig volledig in onze schoenen te schuiven. Graag had ik meer info willen weten wat onze rechten zijn in deze case. Graag uw deskundige mening op prijs stellende, alvast dank bij voorbaat. Met vriendelijke groeten. (Ter info: onder ons balkon bevind zich ook het balkon van de onderbuur die op de eerste verdieping woont. Deze heeft de klacht van benedenbuur leuk doorverwezen naar ons om er zich makkelijk van af te wentelen.)

Sirkii
Berichten: 5431

#2 , 24 sep 2023 15:04

t Is in ieder geval een probleem voor de verhuurder. Mij lijkt het voorts logisch dat bij regen druppels afglijden van de balustradeplaat naar beneden. Bij mijn terras met glasbladen is dit ook zo.

Franciscus
Berichten: 38617

#3 , 24 sep 2023 16:45

Is een zaak voor de bouwheer en de VME dus voor verhuurder en VME (syndicus) .
Quasi onmogelijk dat het voor de huurder zou zijn tenzij die de afvoerputjes niet zou hebben vrijgemaakt van 'afval'.
Als de doormeter van de afvoer niet groot genoeg is ==> voor de verhuurder==> bouwheer / VME
Verwittig in elk geval uw verzekeringen (brand en rechtsbijstand eventueel familiale zeker als die ook contractuele zaken verzekerd - nagaan)

Reclame

Bektronics
Topic Starter
Berichten: 76
Juridisch actief: Nee

#4 , 25 sep 2023 16:15

Beste forumleden.

Hartelijk dank voor jullie bereidwillige medewerking en goede raadgeving.
De afvoergoot alsook de afvoer pijp zijn vrij van vervuiling. Wat de diameter van de afvoerpijpjes betreft weet ik niet wat de gangbare diameter moet zijn. Deze zijn volgens mijn inzien wel iets naar de kleine kant. Misschien weet iemand hoe groot de diameter bij wet is aangeraden, graag uw advies hierover.
De aanzet van beide betonplaten is toegemaakt met siliconenkit. Dit lijkt mij toch ook niet de juiste werwijze te zijn om op een balkon beide betonplaten aan elkaar te verzegelen. Onderbuur beweert nu dat het komt omdat er doorsijpeling is aan de aanzet van beide beton platen. Ramen van onderbuur worden hierdoor nat en hebben last van opspattend vuil (zand) van op hun terras naar hun schuifraam. Onder buurvrouw klaagt dat ze elke dag haar raam moet poetsen !?? Wij moeten ook onze ramen zeemen en poetsen na een regenbui. Hoe moeilijk kan men het mensen toch maken in deze verzuurde maatschappij.
@Franciscus: Wat bedoel je juist met onze verzekering te verwittigen als deze contractuele zaken ook nagaan, wat moet ik juist verklaren of zeggen aan deze mensen? Uiteraard zijn wij, zoals wettelijk bepaald is, verzekerd voor het appartement. Graag nog even u advies en commentaar afwachtende, alvast beleefde groeten.

LYNX XX
Berichten: 2536
Juridisch actief: Nee

#5 , 25 sep 2023 18:42

Zeker de blokpolis laten inschakelen door de syndicus of de verhuurder : met lekdetectie.

Wat klacht 1 van uw onderbuur betreft : waterdoorsijpeling = is een geval van gebrek aan waterkering en waterdichting van uw terras = ten laste van de VME. En zoals ik uit uw info maak : 2 betonnen platen naast elkaar met silliconen voeg ? Mijn visie is er geen waterdichting ( roofing ) gelegd = water doorsijpeling. Bovendien is een silliconendichting hiervoor niet geschikt ( vb. sillicionen rond u bad : deze is flexibel zet zich een klein beetje los van de tegels en het bad bij gewicht in het bad persoon en water ).
Silliconen zijn geen betrouwbare dichtingen voor buitenwerk.
Is er boven die betonplaten een bevloering of tegels gelegd ?

Wat de tweede klacht betreft : deze is inhedrent aan boven liggende terrassen : regenwater moet ergens weg en indien u uw ballustrade kuist ( niet afgiet ) met water kan het ook een lichte afdruk geven. Daarover zeveren is muggenzifterij.

Probleem doorgeven aan de syndicus en verhuurder.

Zeker een expert van verzekering laten aanstellen van de blokpolis ( taak syndicus ) en uw eigen huurdersverzekering/rechtsbijstand aanspreken en dossier voorleggen/

Bektronics
Topic Starter
Berichten: 76
Juridisch actief: Nee

#6 , 26 sep 2023 12:44

@LYNX XX
Beste.
Heb mijn verzekering op de hoogte gesteld van het feit. Zoals in voorgaande vermeld zijn wij als huurder niet aansprakelijk voor gebreken aan het gebouw, maar wel de eigenaar of bouwheer (=Syndicus)
Verzekering heeft dit uitdrukkelijk bevestigd via mail.
Ik ben het met u eens dat siliconenkit geen betrouwbare dichting is, zeker voor buitenwerk.
Naar mijn inziens is er geen roofing verwerkt in, onder, of op de betonplaten.
Wij hebben, op eigen kosten, een waterdoorlatende grasmat laten aanbrengen door een gespecialiseerd bedrijf.
Deze grasmat is van een hoogwaardige kwaliteit die zeker en vast waterdoorlatend is. Regenwater, dat op deze terecht komt, naar de afvoergoot geleid, en op zijn beurt via de (volgen mij) te kleine afvoerpijp afgevoerd word. Aangezien de afvoerpijp reeds aanwezig was tijdens het betrekken van het nieuwbouw appartement in 2019 en ingegoten is in de betonplaat kan hieraan helaas niets meer veranderd worden. De afvoergoot en de afvoerpijp worden regelmatig door mijzelf gecontroleerd en zijn niet verstopt. Dit is eenvoudig te controleren door even wat water in de afvoerpijp te gieten. Graag wil ik nog hierbij vermelden dat wij, tot op heden, nog mondeling, nog schriftelijk, enig bericht hebben ontvangen van syndicus nog van eigenaar van het appartement.
Ik denk dat het hier echt gaat om muggenzifterij, zoals mijn verzekering het omschrijft. Het is logisch dat bij regenval er zich waterdruppels vormen op de glasplaten en deze naar beneden glijden. Onze ramen worden ook nat door regenval, moet ik dan ook gaan klagen dat we steeds onze ramen moeten zeemen???
Bij het reinigen van de buitenzijde van de glasplaten zijn we uiterst voorzichtig dat er geen druppels naar beneden vallen, doch dit is onvermijdbaar. Afgieten van deze gebeurd zeker en vast niet door ons.
Gelukkig is de verstandhouding met de benedenbuur nog niet verzuurd en kan er in alle rust en redelijkheid over gesproken worden. Doch is het steeds irritant dat ik altijd aangesproken word door deze persoon wanneer we elkaar tegenkomen in het appartementsblok.
Raar is dat onderbuur zich wel stoort aan andere mensen, terwijl hij zelf als hobby glas in lood legt en dit gebeurd in de ondergrondse garage. Hierbij maakt hij gebruik van brander en eventueel ander open vuur gereedschap, wat dan op zijn beurt aanleiding kan geven tot brandgevaar. In het huishoudelijk regelement staat uitdrukkelijk vermeld dat er geen werkzaamheden met open vuur mag gebruikt worden in ondergrondse garage. Zo zie je maar dat klager zelf even eerst in eigen boezem moeten kijken alvoors andere mensen het leven zuur te maken. Toch bedank voor uw nuttige reactie; Vriendelijke groeten.

LYNX XX
Berichten: 2536
Juridisch actief: Nee

#7 , 26 sep 2023 13:28

@LYNX XX
Beste.
Heb mijn verzekering op de hoogte gesteld van het feit. Zoals in voorgaande vermeld zijn wij als huurder niet aansprakelijk voor gebreken aan het gebouw, maar wel de eigenaar of bouwheer (=Syndicus)
Verzekering heeft dit uitdrukkelijk bevestigd via mail.

Beste TS
De verwijzing naar uw verzekering/rechtsbijstand is een wapen indien men u zelf de kosten laat opdraaien. WAT NIET ZO IS.
Het is zoals ik meldde de blokpolis die hier moet optreden, en die moet door de syndicus en de verhuurder ingeschakeld worden.
Uw onderburen moeten zich richten tot de syndicus en niet tot u ; gezien de gemeenschappelijke factor en ook de waterdichting is een gemeenschappelijk probleem dus VME.
Voor het overige volg ik uw relaas.

Ik ben het met u eens dat siliconenkit geen betrouwbare dichting is, zeker voor buitenwerk.
Naar mijn inziens is er geen roofing verwerkt in, onder, of op de betonplaten.
Wij hebben, op eigen kosten, een waterdoorlatende grasmat laten aanbrengen door een gespecialiseerd bedrijf.
Deze grasmat is van een hoogwaardige kwaliteit die zeker en vast waterdoorlatend is. Regenwater, dat op deze terecht komt, naar de afvoergoot geleid, en op zijn beurt via de (volgen mij) te kleine afvoerpijp afgevoerd word. Aangezien de afvoerpijp reeds aanwezig was tijdens het betrekken van het nieuwbouw appartement in 2019 en ingegoten is in de betonplaat kan hieraan helaas niets meer veranderd worden. De afvoergoot en de afvoerpijp worden regelmatig door mijzelf gecontroleerd en zijn niet verstopt. Dit is eenvoudig te controleren door even wat water in de afvoerpijp te gieten. Graag wil ik nog hierbij vermelden dat wij, tot op heden, nog mondeling, nog schriftelijk, enig bericht hebben ontvangen van syndicus nog van eigenaar van het appartement.
Ik denk dat het hier echt gaat om muggenzifterij, zoals mijn verzekering het omschrijft. Het is logisch dat bij regenval er zich waterdruppels vormen op de glasplaten en deze naar beneden glijden. Onze ramen worden ook nat door regenval, moet ik dan ook gaan klagen dat we steeds onze ramen moeten zeemen???
Bij het reinigen van de buitenzijde van de glasplaten zijn we uiterst voorzichtig dat er geen druppels naar beneden vallen, doch dit is onvermijdbaar. Afgieten van deze gebeurd zeker en vast niet door ons.
Gelukkig is de verstandhouding met de benedenbuur nog niet verzuurd en kan er in alle rust en redelijkheid over gesproken worden. Doch is het steeds irritant dat ik altijd aangesproken word door deze persoon wanneer we elkaar tegenkomen in het appartementsblok.
Raar is dat onderbuur zich wel stoort aan andere mensen, terwijl hij zelf als hobby glas in lood legt en dit gebeurd in de ondergrondse garage. Hierbij maakt hij gebruik van brander en eventueel ander open vuur gereedschap, wat dan op zijn beurt aanleiding kan geven tot brandgevaar. In het huishoudelijk regelement staat uitdrukkelijk vermeld dat er geen werkzaamheden met open vuur mag gebruikt worden in ondergrondse garage. Zo zie je maar dat klager zelf even eerst in eigen boezem moeten kijken alvoors andere mensen het leven zuur te maken. Toch bedank voor uw nuttige reactie; Vriendelijke groeten.

Bektronics
Topic Starter
Berichten: 76
Juridisch actief: Nee

#8 , 26 sep 2023 23:09

@LYNX XX
Beste.

Nogmaals hartelijk dank voor uw deskundig advies.
Wij wachten nu best af wat er verder zou kunnen gebeuren en/of we enig nieuws of bericht, mondeling of schriftelijk, zullen ontvangen van de syndicus (=Bouwheer) of eigenaar van ons appartement. Uiteraad zal ik proberen om met de onderbuur een goede relatie blijvend te onderhouden, en mocht het er op aankomen, zeker een constuctief gesprek te bewerkstellingen.
Ik denk dat hierbij de topic mag gesloten worden, ik kanten ten alle tijden nog wel terug komen op het hele gebeuren, maar dat zal enkel de toekomst uitwijzen. Alvast vriendelijke groeten. ABE.

mava105
Berichten: 22292
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#9 , 27 sep 2023 09:13

@LYNX XX
de syndicus (=Bouwheer)
Geen goede combinatie. De bouwheer zal mogelijk latere, aan het licht komende constructiefouten, afdoen als iets anders om toch niet zelf te moeten betalen voor fouten die hij bij het bouwen maakte.

LYNX XX
Berichten: 2536
Juridisch actief: Nee

#10 , 27 sep 2023 09:25

@LYNX XX
de syndicus (=Bouwheer)
Geen goede combinatie. De bouwheer zal mogelijk latere, aan het licht komende constructiefouten, afdoen als iets anders om toch niet zelf te moeten betalen voor fouten die hij bij het bouwen maakte.
Absoluut mee eens. Daarom de moeilijkheden van TS.
TS is huurder dus verhuurder aanschrijven en tevens de syndicus ( liefst aangetekend + ontvangstbewijs ).
Deze zaak ( volgens info uit de topic ) is een zaak voor de VME ( gezien waterdichting terrassen ). Bovendien kunnen de experten van de verzekeringen een oordeel vellen omtrent de oorzaak en waar.
TS hoeft hier niet financiëel belast te worden. Heb hier ook het gevoel dat de terrassen niet professioneel/volgens de normen zijn aangelegd ( ook voortgaande op de info TS ).
Spelers in dit scenario : bouwheer - syndicus - verhuurder/eigenaar - verzekeringen.

Bektronics
Topic Starter
Berichten: 76
Juridisch actief: Nee

#11 , 27 sep 2023 22:07

@Mava105

Beste.
Ja, bouwheer is ook syndicus van het nieuwbouwproject opgericht in 2019. Dit is zeker geen goede combinatie en ik vraag mij af of dit wettelijk wel mag. Zijn al verschillende mankementen aan het licht gekomen; Andere buren hebben zelfs waterinsijpeling in hun slaapkamer gehad. Hier loopt nog steeds een rechtzaak tegen bouwheer-syndicus voor dit euvel. Andere onderbuur heeft dan weer last van waterinsijpeling in zijn ondergrondse garage. Gat in plafond,diameter ongeveer 4cm met een diepte van ongeveer 18cm. Bij regeval loopt water langs muur en verdeeld zich zelfs in snelbouwstenen zodat vocht en salpetervorming op de buitenmuur zichtbaar is. Bij andere bewoner komt vloer naar boven zodanig dat binnendeuren niet meer sluiten, plinten vallen zo maar van de muur, scheuren in plafonds en muren, verzakking van de vloeren duidelijk zichtbaar aan de randen waar siliconenvoeg zo maar verdwijnt in het niets, enz.. enz.. Bouwheer-syndicus trekt zich niets aan van al deze onvolmaaktheden, zegt gewoon tegen onderbuur "zet er een emmertje onder" en "Laat binnendeur open staan". Antwoord niet op brieven, mais en telefonisch nooit bereikbaar. Mijn inziens wacht hij gewoon af tot de 10 jaar voorbij zijn waarvoor hij de verantwoordelijkheid moet dragen van het gebouw, daarna zal hij alles wel financieël verhalen op de bewoners.
Er is ook nog geen definitieve oplevering van het gebouw gedaan, geen attest van brandveiligheid afgeleverd door brandweer, geen gezamelijk verzamelpunt bij calmalitet. Nooduitgang plaatjes waren verkeerd geplaatst in ondergrondse garage, deze verwezen naar een gesloten poortje in de automatische garagepoort. Oplossing syndicus: Plaatje verwijderd en brief op het deur: "Verboden deze deur te gebruiken". E voila, weer al eens opgelost...... Deze man is er enkel en allen op uit om geld te halen bij wie en waar hij ook maar kan. Voelt zich koning en loopt zo maar je appartement binnen, want, zegt hij: "Ik ben hier de baas". Is een bekend figuur hier in Sint-Niklaas en heeft deze kwalijke eigenschappen van zijn vader met de paplepel binnen gekregen.
Bij ons komt hij er in ieder geval niet in, dat weet hij wel. Maar ja, bij andere bewoners die wat ouder zijn dan ons, gebruikt hij zijn grote mond en dreigingen volop. Deze mensen zijn dan ook hemels bang van hem. Is in mijn ogen gewoon een "Pure geldwolf" no more no less. 't Ja wat een mens niet lijden kan. Grts ABE.

Franciscus
Berichten: 38617

#12 , 27 sep 2023 22:17

Dat mag maar aangeraden is dat VME zo snel mogelijk een andere syndicus aanstelt.

Bektronics
Topic Starter
Berichten: 76
Juridisch actief: Nee

#13 , 01 okt 2023 12:46

@Franciscus.

't Ja daar wringt hem juist het schoentje. Iedereen die hier in het appartementsblok woont zijn meestal mensen op leeftijd en zijn doodsbang van de syndicus. Hij bedreigd en scheld mensen uit wanneer hij sommige tegen komt in de algemene delen. Hij beweerd "heer en meester" te zijn ook over de prive delen van iedereen. Op de vergaderingen van het VME gaat het er soms hevig aan toe, zelfs zo ver dat syndicus bepaalde mensen die opmerkingen naar voor brengen, gewoon afblaft ,de deur wijst, en letterlijk buiten smijt op hardhandige wijze. (Er is zelf een medebewoner die hierdoor in de psygiatrie opgenomen moest worden, gelukkig gaat het nu beter met hem) Iedereen weet dat hij niet deugd maar niemand wenst actie te ondernemen en ondergaat zijn dwingende en onfrisse praktijken. Hij is dan ook een zeer bekend figuur hier in Sint-Niklaas. Om maar een klein voorbeeld aan te halen: op de laatste vergadering van het VME is gebleken dat de toezichthoudende boekhouder van het appartementsblok (en deze is hoofdboekhouder geweest bij een groot bedrijf) ontdekt heeft dat er een bedrag van om en bij de €5000 niet verantwoord kon worden met facturen. De vraag gesteld om dit te verantwoorden aan de syndicus werd op een scheld tirade onthaald en deze man werd echt hardhandig door de syndicus buiten gewerkt, omdat hij geen handtekening ter goedkeuring van de boekhouding wou plaatsen.Hierop heeft de medeboekhouder reeds verschillende mails en zelfs 3 aangetekende schrijvens gestuurd naar de syndicus, die tot op heden gewoon onbeantwoord blijven. Hij hult zich gewoon in een stilzwijgen no more no less. Tot slot zijn er nog 2 mensen die hier werkzaamheden verrichten in het appartementsblok, in het zwart, dus niet ingeschreven, geen bijdrage RSZ geen verzekering en door de syndicus royaal betaald worden voor een bedrag van €25 per uur.(Kuisvrouw en tuinman). Heb hierzelf al opmerking en klacht ingediend bij Fiscaliteit en RVA maar tot op heden is er nog niemand langs geweest of is er nog steeds geen nazicht van de boekhouding gebeurd. Dus gesoemel gaat lekker verder en de bankrekening van de syndicus dikt lekker aan. Wat leven we toch in een (h)eerlijk land. Alvast groetjes. ABE.

Franciscus
Berichten: 38617

#14 , 01 okt 2023 13:11

Best een contact opnemen met een vereniging van huurders.
Als huurder zit u echter niet in de VME uw verhuurder wel.

eylis
Berichten: 8844

#15 , 01 okt 2023 13:24

Om een héél lang verhaal kort te maken:
- U bent niet het aanspreekpunt voor deze problematiek.
- U hoeft ook uw hoofd niet te breken over mogelijke constructiefouten - of hoe de interne keuken van de VMM en syndicus draait.

U moet enkel de klager melden dat hij contact opneemt met de eigenaar van uw pand (en hem zijn contactgegevens doorspelen)
U neemt een foto van uw terrasafvoer (die dus afvalvrij is) en stuurt die naar eigenaar én bovenbuur.

En daarmee heeft u uw plicht gedaan.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”