dagorde AV

WAKER
Topic Starter
Berichten: 40
Locatie: hasselt

dagorde AV

#1 , 01 jun 2009 07:13

Mandaat syndicus vervallen op 20/3/09 Er was geen beheerscontrract opgesteld Mede eigenaars die meer dan 20% bezitten hebben aangetekend
een vergadering gevraagd met dagorde op 10/4/09 op basis van art 577-6§ 2
Syndic antwoord op 18/4 dat hij een buitengewone en statutaire vergadering zou houden einde mei. Op 23/04 schrijven we terug dat we een AV wensen met de voorgestelde dagorde.
Vergadering heeft plaats gevonden op 29/5/09 .Maar :
- de dagorde is niet conform aan deze i van onze brief.
- de vermelde punten op de dagorde zijn niet allen behandeld geworden wegens de oplopende discussies en het late uur.
- Het financieel verslag van de syndicus was enkel een overzicht van het totaal ontvangen en totaal uitgaven en het saldo. Dit voldeed niet aan de minimum vorm vereiste van een financieel verslag
Mij monde van de voorzitter van het bureau namen de aanwezige leden van de raad van bestuur allen ontslag.
Er is nu geen Raad van beheer;
Mijn vraag :
Kunnen we hiertegen optreden welke zijn onze rechten ?
Kunnen de niet behandelde punten op een bijkomende vergadering besproken worden ?
Is dit wettelijk dat er geen R van Beh is ?
is deze ontslagname wettelijk ?
Graag een advies
VrGr
Mompier

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 01 jun 2009 18:48

Elke mede eigenaar kan via de vrederechter de aanstelling van een voorlopige syndicus bekomen als hierom vraagt via eenvoudig verzoekschrift.

Stel de syndicus in elk geval via AS in gebreke wegens het niet respecteren van de gevraagde agenda en het niet correct afhandelen van de vergadering.

De RVB heeft haar sterkst mogelijk signaal gebruikt om aan de mede-eigenaars duidelijk te maken dat verdere samenwerking niet mogelijk is met de huidige syndicus. Bekijk hun aftreden in dat licht.

Dat is de theorie, in praktijk is het natuurlijk wat complexer en er zijn meerdere mogelijke parcours.


A: Byzondere algemenen vergadering nr 2

Luister bij de andere mede-eigenaars. Kan je meer dan 20% van de 10.000sten vinden verzoek dan de syndicus een nieuwe algemene vergadering te beleggen met als enige punten:

- verlengen contract huidige syndicus?

- starten procedure zoeken nieuwe syndicus?

- aanstellen leden RVB die een nieuwe syndicus zoeken voor de residentie.

Als je meer dan 20% vind die wil tekenen zoveel te beter. Je geeft de syndicus, gelet op de chaos in het gebouw en de de sperperiode juli-augustus voor algemene vergaderingen, de opdracht deze vergadering te organiseren voor 30 juni. Eis bij dit schrijven ook dat je in naam van de ondertekenden een antwoord krijgt wanneer de vergadering zal plaatsvinden vooraleer hij de uitnodigingen verstuurd.

Kijk je basisakte en reglement na om te weten wanneer je ten laatste je bevestiging van de vraag dient te ontvangen en wanneer hij ten laatste de uitnodiging dient te verzenden zodat jullie deze nog wettelijk kunnen ontvangen.

Veegt hij zijn voeten aan één van beide termijnen, stel je hem schriftelijk in gebreken wegens het niet respecteren van de basisakte en het niet respecteren van het reglement van de residentie.
Dan kan je ook onmiddellijk je verzoekschrift aan de vrederechter verzenden om de aanstelling van een voorlopige syndicus wegens de onmogelijkheid nog verder te werken met de huidige syndicus. (hoe meer mensen dit verzoekschrift ondertekenen hoe beter) Hou het verzoekschrift bondig en zakelijk. ( data, wat moest gebeuren, wat niet gebeurd is, reactie syndicus, bondig verslag verloop vergadering) Voeg hierbij in copie een uitreksel van de ASsen en andere briefwisseling die er heeft plaatsgevonden in het laatste jaar)

B) Verzoekschrift voorlopige syndicus aan vrederechter.

Je kan ook onmiddellijk stap B ondernemen en dan aan de vrederechter verzoeken een voorlopige syndicus aan te stellen die de volgende opdracht heeft:

- nakijken rekeningen van de residentie en verslag uitbrengen aan de eigenaars
- organiseren van de verkiezing van een nieuwe syndicus.
- beheren van het gebouw voor de periode die het duurt een nieuwe syndicus te kiezen.

Valkuilen!!

- Als uw syndicus een contract heeft zal hier waarschijnlijk een opzegclausule in staan die hem een schadevergoeding toekent wegens het voortijdig opzeggen van het contract. kijk goed na of er nergens een stilzwijgende verlenging in is opgenomen.

- het is de vrederechter die zelf de voorlopige syndicus selecteert. Niets staat jullie echter in de weg om eens in de regio te informeren bij syndici die je betrouwt of ze de opdracht zouden willen aanvaarden als hij hen wordt voorgeworpen. Jullie mogen altijd jullie voorkeur aan de vrederechter duidelijk maken. Hij hoeft deze echter absoluut niet te volgen.

- een voorlopige syndicus werkt aan andere tarieven dan een gewone opdracht voor het beheer van een pand. Verwacht jullie dus aan hogere beheerrekeningen voor de periode van zijn aanstelling. Ervaring leert me dat voorlopige syndici die na een verkiezing worden benoemd meestal deze speciale tarieven laten vallen en gewoon hun klassieke honorarium aanrekenen voor de periode van hun voorlopig bewindschap.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 02 jun 2009 10:32

‘Mandaat syndicus vervallen op 20/3/09’ en ’Syndic antwoord op 18/4 dat hij een buitengewone en statutaire vergadering zou houden einde mei‘ houdt in dat die syndicus die deze hoedanigheid niet meer bezat ook niet meer GELDIG een algemene vergadering kon bijeenroepen.

Dit ontheft de gewezen syndicus niet van “Art.1993.Ieder lasthebber is gehouden rekenschap te geven van de uitvoering van zijn opdracht, en aan de lastgever(=Vereniging Mede-eigenaars) verantwoording te doen van al hetgeen hij krachtens zijn volmacht ontvangen heeft, al was ook het door hem ontvangene aan de lastgever niet verschuldigd.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

U kan opnieuw toepassing maken van art.577-6,§2 B.W. en beslissen over wat ongeldig beslist werd of onbeslist bleef.

“Art.577-7. § 1. Behoudens strengere bepalingen in het reglement van medeëigendom, beslist de algemene vergadering :1° bij meerderheid van drie vierden van de stemmen :...c) over de oprichting en de samenstelling van een raad van beheer die tot taak heeft de syndicus bij te staan en toezicht te houden op zijn beheer...”(B.W.).

Een raad van beheer is dus geen noodzakelijkheid en ontslagnemers kunnen door de Algemene Vergadering vervangen worden.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”