buur legt terras op plat dak

marooned
Topic Starter
Berichten: 1

buur legt terras op plat dak

#1 , 13 mei 2009 20:18

Onze buren hebben op hun plat dak een terras gelegd. Hierdoor kijken zij bij ons binnen in slaapkamer en dressing. En riskeren we heel wat lawaaihinder want het is vlak naast onze kindje zijn slaapkamer iets hoger gelegen.

Wij hebben hen gewezen dat dit met een bakstenen muur van 2m moet gescheiden zijn van onze perceelgrens OF 1m90 afstand moet houden.

Zij wilden enkel een houten schutting plaatsen, geen muur, wat uiteraard meer lawaaihinder betekent dan een muur.

Als we daar niet mee instemmen, dreigen zij nu heel het dak met planken vol te leggen en zogezegd een draad te spannen op 1m90 afstand, waardoor ze nog een terras hebben van 1m breed. Wij vrezen dat wij dan telkens zullen moeten reclameren als ze toch over die grens gaan, wat uiteraard niet haalbaar is.

Vraag is nu: kan dit zomaar. Mogen zij hun terras vol planken leggen en met een draad of weet ik veel wat, doen alsof ze dan maar een meter in gebruik nemen? Kunnen wij hier iets tegen doen?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 15 mei 2009 10:05

“Art.99.§ 1. Niemand mag zonder voorafgaande stedebouwkundige vergunning :1°...een bestaande vaste inrichting of bestaand bouwwerk...verbouwen of uitbreiden...6° het geheel of gedeeltelijk wijzigen van de hoofdfunctie van een onroerend bebouwd goed met het oog op een nieuwe functie, voorzover deze functiewijziging voorkomt op een door de Vlaamse regering op te stellen lijst van de vergunningsplichtige functiewijzigingen...”(18 MEI 1999. - Decreet houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening).

‘op hun plat dak een terras gelegd’ is mijns inziens zowel een verbouwing als een wijziging van hoofdfunctie(niet-bewoning naar bewoning). Leg zo nodig klacht neer bij de stedenbouwkundige ambtenaar van uw gemeente.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”