Aanpassing gemeenschappelijke schoorsteen

Zillianne
Topic Starter
Berichten: 90

Aanpassing gemeenschappelijke schoorsteen

#1 , 26 nov 2022 16:36

We zijn al maanden lang aan het hopen op een oplossing.. Lang verhaal kort:
appartementsblokje met 6 eigenaars (bj 1986), originele toestand waren 6 atmosferische ketels.

Ondertussen in de loop van de laatste 10 jaar zijn al 4 bewoners overgestapt naar condensatieketel en hebben de gemeenschappelijke schoorsteen gebruikt voor de nodige in- en uitlaatbuizen.

Nog 2 appartementen over dus, maar deze 2 willen (lees moeten, wegens versleten branders) nu ook condensketels installeren.

Probleem... de gemeenschappelijke schoorsteen zit reeds helemaal vol met afvoerbuizen zodat er voor ons geen plaats meer is.

Er is een keuring gebeurd door professional die bevestigt dat deze situatie niet kan en er één afvoerbuis per schoorsteen moet geplaatst worden met telkens 3 zij-aansluitingen voor de ketels (er zijn 3 bouwlagen links, en 3 rechts).

De 4 'condens' buren willen eventueel wel bijdragen, maar dan wel mits aftrek van de eerdere kosten reeds gemaakt (plaatsen afvoeren in gemeenschappelijke schouw zonder overleg..., dus in feite illegaal). Op die manier zouden wij (2 atmosferische overblijvers) het grootste deel van de renovatie moeten betalen; 2 buren hebben zelfs het appartement gekocht in de toestand waarin het zich bevindt, dus zij hebben geen 'kosten' (en al zeker geen facturen) gehad voor de uitlaatbuizen.

We vragen ons dan ook af of aankoop materiaal en plaatsing afvoerbuizen (telkens toch 5-tal jaar geleden) niet onderhevig is aan afschrijvingskosten, dus stel dat er facturen kunnen voorgelegd worden, gemaakte kosten zijn dat toch niet meer gelijk aan de recuperatie die zij kunnen opeisen.

Een vervelend en complex probleem, mede omdat je natuurlijk 'in vrede' wil leven met je buren.

De syndicus is op de hoogte, deze is echter zeer druk bezig met grotere zaken en er komt geen schot in de zaak (eerste maal aangekaart in maart 2022). Volgens laatste technicus is de situatie bij ons zelfs gevaarlijk, schoorsteen zit vol buizen en voor ons is er nu onvoldoende 'trek' in de schouw voor ons oud keteltje, met risico op CO vergiftiging. Wij (en nog 1 collega-atmosferische keten) krijgen geen attest en zijn dus niet in orde voor de brandverzekering.

Alle advies zeer welkom.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
bosprocureur
Berichten: 6858

#2 , 26 nov 2022 16:48

Enkel voor dit ene aspect :
Wij (en nog 1 collega-atmosferische keten) krijgen geen attest en zijn dus niet in orde voor de brandverzekering.
Er is wel dringend een oplossing nodig, maar de brandverzekering heeft hier mijns inziens niet mee te maken.

Zillianne
Topic Starter
Berichten: 90

#3 , 26 nov 2022 17:19

Er moet toch 2jaarlijks attest onderhoud ketel zijn… dit krijgen we niét. Maar dat is een neveneffect.. belangrijkste is hoe op te lossen met eerlijke verdeling van renovatiekosten via de VME.

Reclame

Zillianne
Topic Starter
Berichten: 90

#4 , 26 nov 2022 17:22

Bovendien lopen we door getalm vd syndicus nog aanzienlijke premie mis (onze ‘Fluvius’ is leeg en kan ni meer betalen blijkbaar)
https://www.gas.be/nl/schoorsteen-premie

Thomas Morus
Berichten: 5933
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#5 , 26 nov 2022 19:34

"De syndicus is op de hoogte, deze is echter zeer druk bezig met grotere zaken en er komt geen schot in de zaak (eerste maal aangekaart in maart 2022). Volgens laatste technicus is de situatie bij ons zelfs gevaarlijk, schoorsteen zit vol buizen en voor ons is er nu onvoldoende 'trek' in de schouw voor ons oud keteltje, met risico op CO vergiftiging. Wij (en nog 1 collega-atmosferische keten) krijgen geen attest en zijn dus niet in orde voor de brandverzekering."

Duidelijke zaak:
1. Uit onwettige handelingen kunnen de eigenaars die zonder toelating een tubering in de gemeenschappelijke schouw hebben geplaatst geen enkel recht putten.
2. De andere eigenaars lijden aantoonbare schade omdat ze niet op energiezuinige ketel kunnen overschakelen en risico lopen op CO-vergiftiging. Verband tussen oorzaak en gevolg is aantoonbaar.
3. De huidige situatie is onwettelijk.
4. De (brand)veiligheid van het gebouw is niet meer gewaarborgd.
5. Mogelijk problemen met verzekering gebouw.

Oplossing:
De huidige schouw dient op kosten van de VME worden aangepast.
Kosten dienen verdeeld volgens basisakte.
De kosten voor het verwijderen van de onterecht geplaatste buizen is voor rekening van die eigenaars.
Aangezien dringend (gevaar intoxicatie) kan de syndicus in principe zelf het initiatief nemen om deze werken te laten uitvoeren.

Noodoplossing indien geen medewerking van syndicus en mede-eigenaars:
1. Aan de brandweer een inspectieverslag vragen mbt gevaar en onwettelijkheid huidige situatie.
2. Met verslag de vrederechter vatten welke de vereiste aanpassingswerken zal gebieden.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

mava105
Berichten: 22270
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#6 , 26 nov 2022 20:03

Dacht al het zelfde als Tomas. De 4 andere 4 mede-eigenaars hebben onwettelijke zaken gedaan en moeten dus het oplossen. en hun schouwen reglementair maken. Syndicus had hiervoor al veel vroeger moeten ingrijpen. Van zodra hij weet had van de uitvoering van deze illegale werken aan een gemeenschappelijk deel van het gebouw (de schouw)

Franciscus
Berichten: 38603

#7 , 26 nov 2022 20:24

Als BW in een grote zone tussenkomt worden de gasleidingen via gasmaatschappij waarschijnlijk gewoon afgesloten. Zeker als daar ook nog eens de politie wordt bijgehaald in functie van bestuurlijke overheid.
Kn zijn dat alle appartementen (tijdelijk) onbewoonbaar worden verklaard.

Zillianne
Topic Starter
Berichten: 90

#8 , 30 nov 2022 21:06

Allen bedankt voor het advies. Na gesprek met syndicus zullen de werken binnenkort worden uitgevoerd met betaling door alle mede-eigenaars, dus goed nieuws voor ons!

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”