Betalen eindafrekening

sec052
Topic Starter
Berichten: 29

Betalen eindafrekening

#1 , 25 feb 2009 22:33

Binnen onze VME werd op de laatste algemene vergadering een raming voorgesteld om de provisies goed te keuren. Meer dan een jaar later, blijkt dat al maanden de facturen niet betaald werden en dat de (goedgekeurde) ramingen ruim onvoldoende zijn. Door de syndicus werd nu een aangetekend schrijven gestuurd met als bijlage de eindafrekeningen met het verzoek dit bedrag te betalen zodat de facturen opnieuw kunnen betaald worden. De algemene vergadering is al meer dan een jaar geleden dus ook de verplichting om minstens één keer per jaar te vergaderen werd niet nageleefd, tenzij dit neit verplicht is ?
Uit de eindafrekening blijken volgens meerdere bewoners fouten te zitten. Kan een syndicus de medeëigenaars verplichten om de eindafrekening te betalen zonder dat deze werd goedgekeurd op een algemene vergadering ?? Is het niet zo dat bij betaling deze wordt goedgekeurd van rechtswege en dat men kwijting zou verlenen aan de syndicus wat niet de bedoeling is ? Bedankt voor jullie antwoorden !!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 25 feb 2009 23:58

Wanneer de algemene vergadering dient samen te komen staat in de statuten of het inwendig reglement van uw VME.

De syndicus kan, dacht ik, niet meer geld opvragen op jaarbasis dan datgene waartoe hij toestemming heeft verkregen van de vergadering. In feite had uw syndicus een algemene vergadering dienen bijeen te roepen zodra hij zag dat zijn budgetten ontoereikend waren. (artikel 577-8 §4,1° staat hem dit toe) Hier had hij dan de vergadering om meer fondsen kunnen verzoeken.

De voorzitter van de raad van bestuur kan uitzonderlijk toestaan dat de vergadering later wordt gehouden dan in de statuten of het reglement is opgenomen. Hiervoor dienen echter duidelijke redenen te worden opgegeven)

Laat de mede-eigenaars die fouten vinden in de eindafrekening zich samenzetten en een overzichtelijke lijst maken van al de fouten die ze menen te vinden in de eindafrekening. Deze tegen bewijs van ontvangst aan syndicus overmaken. Het niet betalen van de eindafrekening houdt wel in dat u de syndicus niet meer in staat stelt het gebouw te beheren. het ontbreekt hem immers aan middelen..

Indien de syndicus de argumenten niet wil aanvaarden ivm fouten in de eindafrekening en deze niet goedgekeurd raken kan iedere mede eigenaar via een verzoekschrift aan de vrederechter verzoeken een voorlopige of mede syndicus aan te stellen die als enig doel heeft de eindafrekening in alle objectiviteit op te stellen.( hoe meer medeeigenaars dit gezamenlijk verzoeken, hoe beter de kansen, besef echter dat deze syndicus dit werk niet gratis zal doen)

marc mortier
Berichten: 670
Locatie: koksijde

#3 , 27 feb 2009 17:39

Stel dat een AV een accountant aanstelt om de boekhouding van de syndicus na te kijken in het vooruitzicht van diens kwijting.
De accountant stelt vast dat de boekhouding onduidelijk is en dat er nog een aantal onopgeloste vragen overblijven.
De Raad van Beheer is duidelijk verveeld met deze toestand. Wat dient te geschieden ?

Reclame

Vandebos
Berichten: 16087

#4 , 27 feb 2009 18:29

Is er nog tijd voor de AV om in samenwerking met de syndicus en die accountant de rekeningen recht te trekken? (zelfs als dat betekend dat U pas op de AV iedereen zijn individuele afrekening kan overhandigen)

Dan kan U aan de AV vragen of zij akkoord zijn hun individuele afrekening tijdens de zitting na te kijken en hen de gelegenheid te geven vragen te stellen of verduidelijkingen te vragen vooraleer U de vergadering kan aanbevelen de afrekening goed te keuren.

Is de syndicus bereid om samen met de accountant zo snel mogelijk de afrekeningen in orde te brengen doch dit lukt niet meer voor de datum zoals deze in statuten is vastgelegd?

Dan heeft de raad van beheer het recht om in uitzonderlijke omstandigheden de AV EVEN uit te stellen (even in de zin van maximaal 3 weken)

Is geen van de twee mogelijk omdat uw in het nauw gedreven syndicus nog weigert mee te werken?

Dan is het de plicht van de raad van beheer, meerbepaald de voorzitter ervan, om de AV ten stelligste af te raden deze afrekening goed te keuren. Stoffeer uw beslissing met de nodige argumenten.

Belangrijke vraag die me hier rest te vragen: Zijn de fouten in de boekhouding volgens de accountant te wijten aan onzorgvuldig omspringen met de geldmiddelen, overmacht of kwaad opzet?

Indien de syndicus nog weigert mee te werken is het wel vijf voor twaalf om met een eenvoudig verzoekschrift naar het vredegerecht te stappen en de vrederechter te vragen een voorlopige syndicus aan te stellen. Diens opdracht is dan specifiek beperkt tot bijvoorbeeld het opstellen van een correcte eindafrekening en/of het verzamelen van offertes voor het verkiezen van een nieuwe syndicus.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”