Gemeenschappelijke binnenmuur

JacquelineD
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

Gemeenschappelijke binnenmuur

#1 , 28 aug 2021 17:33

Wij hebben recent een huis gekocht. Bij de kennismaking met de buur laat deze ons weten dat we moeten voorzichtig zijn als we in de muur zouden boren. Hij heeft namelijk +/- 20 jaar geleden over de hele oppervlakte van de muur 1 steen van de muur afgehaald en daar muurverwarming geplaatst en terug dichtgemetst. Dit is echter een gemeenschappelijke en dragende muur. Wij vragen ons af of de buur dit zomaar mag doen, volgens ons is zoiets niet goed voor de stabiliteit van de muur. Hij beweert dat de vorige eigenaar van ons huis ermee akkoord gegaan is (mondeling) maar dit kunnen wij niet meer controleren aangezien de vorige eigenaar overleden is.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22256
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 28 aug 2021 19:55

Hoe dik is die muur vandaag de dag nog in cm?
Muur is mogelijk niet meer brandveilig. En wat met de geluidsoverdracht?
Heeft een architekt of bouwkundig ingenieur dit onderzocht?
Het is al een vaag teken als de buurman vraagt voorzichtig te zijn met het boren van een gaatje voor een plug. Wat al je iets zwaarders aan de muur wil bevestigen, bvb een grote TV, of een kapstok?

JacquelineD
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#3 , 29 aug 2021 11:00

Dank voor uw reactie. De juiste dikte van de muur ken ik niet momenteel. Om exact te zijn (heb dit gisteren nog met mijn partner besproken, hij had het gesprek met de buur) heeft de buur gezegd dat hij de helft van de dikte van de muur weggehaald heeft. Er is ook op één plaats schade bij ons. En inderdaad, wat als wij iets zwaarder willen bevestigen, en wat als wij ook zoiets als hij willen doen, dan is er gewoon geen muur meer. Volgens mij, als iemand muurverwarming wil plaatsen moet dat op de gemeenschappelijke muur gebeuren en dan een wand ervoor, maar dan was hij natuurlijk ruimte kwijt. Wij denken ook niet dat er enig onderzoek gebeurd is, maar we kunnen het wel nog eens vragen.

Reclame

mava105
Berichten: 22256
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 29 aug 2021 12:05

Normale gemeenschappelijke muur is ongeveer 20 cm, zeker in een woning van meer dan 30 jaar oud. Uitzonderlijk kan ook 30 cm voorkomen indien de huizen niet samen gelijktijdig werden opgebouwd.. als hij daar 10 cm van heeft weggehaald is de stabiliteit zeker in gevaar gebracht (tenzij er een betonstruktuur is). Heb je geen oorspronkelijk plan van het huis? Je zou dat ook kunnen opvragen aan uw gemeente (zal wel in hun archieven zitten)
Je kan het ook laten opmeten door een architect, maar dan moet de buur akkoord zijn om die toegang te verlenen tot zijn woning.

JacquelineD
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#5 , 10 sep 2021 08:08

Hallo,
Sorry, was het even uit het oog verloren, ja wij hebben plannen, ik heb ze nog niet bekeken. Wij gaan nu vragen om een plan van zijn werken, om te kunnen zien waar die leidingen juist lopen, voor het geval we iets willen bevestigen aan die muur. Het is de vraag of hij dat zal willen geven, maar als hij ze geeft is dat ook meteen bewijs dat hij die werken gedaan heeft.

Inazuma
Berichten: 9769
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#6 , 10 sep 2021 15:30

Vraag is niet wat je nog aan die muur kan hangen

Vraag is hoeveel belasting die nog kan dragen (vertikaal)


Artikel 662 BW voorziet daarenboven in de volgende voorschriften: “Geen nabuur mag in de gemene muur een holte maken of daartegen een werk aanbrengen of doen steunen, zonder toestemming van de andere nabuur of, indien deze weigert, zonder door deskundigen de middelen te hebben doen bepalen die nodig zijn om te voorkomen dat door het nieuwe werk aan de rechten van de andere nabuur afbreuk wordt gedaan.”


Werken aan dragende muren zijn ook vergunningsplichtig (en al lang).


Klassieke tussenmuur in pre-snelbouwtijden is "anderhalve steen"
Geeft iets rond de 27 à 28cm (zonder bezetting etc) met Boomse steen of boerkes

Maar lagere aanbouwen verder achterin vaak "steens" : 18cm

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”