continuïteit syndicus

wetteren
Topic Starter
Berichten: 2

continuïteit syndicus

#1 , 07 feb 2009 02:48

Dag allemaal

Ik had een vraagje in volgende zin:

Wanneer het mandaat van de syndicus na bepaalde duur ten einde loopt en hij/zij zich opnieuw kandidaat wenst te stellen op de volgende vergadering, Is deze sydicus dan eigenlijk ook niet verplicht om alsnog zelf op zoek te gaan naar meerdere offertes van andere syndici zodat in geval hij/zij niet herverkozen wordt en de mede-eigenaars zelf geen kandidaat-vervangers voorzien hebben, de algemene vergadering niet plots zonder syndicus komt te zitten?

Graag zou ik jullie mening hieromtrent weten.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 07 feb 2009 11:20

- De VME of de raad kan hem verzoeken andere kandidaten naar voren te brengen op de AV wanneer zijn contract verlengd dient te worden.

- Meestal is er een marge tussen het niet herverkiezen van de syndicus en het aflopen van zijn contract. Dit geeft de syndicus en de raad voldoende tijd om kandidaten te vinden en de nieuwe syndicus in een byzondere Algemene vergadering te kiezen.

- Bij het zonder syndicus vallen kan eender welke mede eigenaar via eenvoudig verzoekschrift aan de vrederechter vragen een voorlopige syndicus aan te stellen wiens taak enkel het onderhouden van het gebouw zal zijn in het tijdsbestek dat nodig is om een nieuwe syndicus te kiezen.

wetteren
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 07 feb 2009 14:50

Vandebos, Dank voor uw toelichting .

-Ik was van mening (wishful thinking misschien) dat het de taak van de syndicus is om steeds zelf en uit eigen beweging offertes op te vragen. Zelfs indien het om zijn eigen "winkel" gaat. Volgens SERV behoort " Offertes opvragen en onderzoeken van de verschillende mogelijkheden" toch alleszins tot het takenpakket van de syndicus. Maar meer info terzake kon ik ook niet vinden. http://www.serv.be/Publicaties/1054.pdf

Reclame

Vandebos
Berichten: 16087

#4 , 07 feb 2009 16:26

Een normaal trajekt zou zijn dat op de jaarlijkse algemene vergadering wordt besloten het contract van de huidige syndicus niet te vernieuwen.

Dan is het de taak van de aftredende syndicus en de raad van beheer om een aantal kandidaat syndici te verzamelen die het beheer van het gebouw willen overnemen. (Hoe deze preselectie dient te gebeuren staat niet vast, klassieke methoden zijn dat er een advertentie in de lokale krantjes wordt geplaatst met een oproeping voor kandidaten, of dat er gewoon de gouden gids wordt bijgenomen en er bij een aantal syndici wordt geïnformeerd of zij interesse hebben in de positie.)

Tijdens een byzondere (soms ook genoemd buitengewone) algemene vergadering, die als enig doel heeft een nieuwe syndicus te kiezen, worden de kandidaten aan de aanwezige mede eigenaars voorgesteld. De wijze waarop deze voorstelling gebeurt kan verschillen, op sommige vergaderingen zullen de kandidaten zichzelf komen voorstellen, op andere zullen de mede eigenaars enkel kiezen aan de hand van de informatie die de syndicus en de RVB hen verschaffen en die door deze laatsten is verzameld aan de hand van de ontvangen offertes en eventuele ontvangen bijkomende informatie. Ook moet je er rekening meehouden dat iedereen die aanwezig is op de vergadering het recht heeft zich op dit laatste moment nog kandidaat te stellen.

Als de kandidaten zichzelf komen voorstellen mogen zij enkel de vergadering vervoegen om deze voorstelling te geven. Dat wil zeggen dat ze samen in apart zaaltje dienen te wachten tot het hun beurt is en dat ze na hun voorstelling opnieuw in deze zaal plaatsnemen.

Er moet gekozen worden tot 1 van de kandidaten de helft +1 van de aanwezige stemmen heeft. Vaak zie je dan dan een dergelijke verkiezing begint met 5 kandidaten in de eerste stemronde waarvan de eerste drie weerhouden worden voor de tweede stemronde en waarvan dan, indien nodig, de eerste 2 weerhouden worden voor een derde en laatste stemronde.

De kandidaat die wint kan, indien hij/zij aanwezig is, dan de vergadering vervoegen en zich richten tot de aanwezige mede eigenaars en afspraken maken om de overdracht van stukken en rekeningen zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”