Discussie met buur

rocky.simmoni
Topic Starter
Berichten: 40
Juridisch actief: Nee

Discussie met buur

#1 , 26 jul 2021 21:28

Beste collega's,

Ik had graag jullie inzichten omtrent het volgende (ga ervan uit dat ik onder juiste topic schrijf...):

Zo'n 8-tal jaren hebben we een huis met grote tuin gekocht in het Antwerpse. Al onze buren hebben ook grote tuinen, maar enkel bij ons staan 4 hoogstammige bomen van elk zo'n 10m hoog en ca. 10-15 jaar oud denk ik. Wij hebben die bomen niet geplant, maar dus mee gekocht met de woning.

De bomen staan pal tegen de gemeenschappelijke scheidingsmuur met onze buurman en blijkbaar staat in de wet (recent zou dit nog verduidelijkt zijn) dat hoogstammige niet-fruit bomen van dergelijke hoogtes minstens 2-3 meter van de gemeenschappellijke muren moeten staan. Wij wisten dit niet en nogmaals: die bomen stonden er al toen zijn ingetrokken.

Onze buurman is een zeer nors iemand op leeftijd, die ondanks onze pogingen tot een buurschappelijke dialoog, nooit is ingegaan op onze avances en dus nooit een een goededag zegt en ons steeds negeert, voorbijloopt. Waarom weten we niet, maar op zich stoort ons dit niet, zolang hij maar geen overlast of last veroorzaakt. Hij is alleen en wij hebben enkele -10 jarige kids... dus dachten we misschien dat hij niet van (het geluid) van kinderen houdt? Maar hij heeft hierover nooit iets gezegd of geklaagd.

Het feit dat onze buurman nors en niet echt buurvriendelijk is schets is omwille van het volgende: begin van dit jaar hebben we hem desondanks aangesproken over de bomen die toch vrij hoog beginnen te worden; of hij daarvan last heeft qua uitzicht, zonlicht, andere... Toen zij hij dat hij er geen last van heeft en dat hij ze zelfs mooi vindt en dus hij er helemaal geen problemen mee heeft dat die er blijven staan. Dit alles natuurlijk mondeling in nog geen 10 minuten bij het toevallig elkaar voor de deur treffen.

Maar nu plots, uit het niets, vraagt hij die bomen toch ASAP! weg te doen, omdat die zijn zonlicht en uitzicht zouden blokkeren en hij is de enige van buren die hierover is beginnen klagen -hoewel de andere buren met wie we ook een gemeenschappelijke muur hebben er meer last van zouden moeten ervaren. Op zich hebben we ermee geen problemen om ze weg te doen, gezien ze volgens de wet ook niet op juiste afstand van de gemeenschappelijke muur staan en wij eventuele grotere problemen in de toekomst willen vermijden.

Toen de buurman de vraag stelde (of beter gezegd: op een zeer onbeleefde manier het kwam eisen), zei ik dat ik mij erover ging informeren, zonder dat we iets concreets of een conrete timing hebben afgesproken. Intussen heb ik mij ook wel degelijk geïnformeerd bij een firma en afgesproken dat ik ze na de zomer ga contacteren om de bomen weg te halen en te vervangen door kleinere bomen op reglementaire afstand. Na de zomer, zodat we alsnog een laatste keer en een laatste zomer kunnen genieten van de bomen.

Nu heb ik echt geen zin om de buurman hierover in te lichten -of zeker niet bij hem aan te bellen hiervoor, gezien ik zijn norse blik en onbeleefde manieren niet nog eens wil trotseren. Ik denk ofwel kom ik hem voor de deur tegen en zal ik een poging ondernemen om het alsnog te verklappen of liever helemaal niets zeggen en zal hij het wel zien als de bomen na de zomer toch weggehaald worden.

Als de buurman nu in zijn eigen gedachte het allemaal te lang vindt duren of de muren opkruipt dat ik niet teruggekoppeld heb, kan hij mij achter mijn rug iets aandoen? Dan denk ik aan zaken zoals:
  • Via een advocaat of een andere instantie (gemeente, ...) eisen dat de bomen bijvoorbeeld binnen de 7 dagen weg moeten met een boete van ik weet niet hoeveel ik honderden/duizenden EUR per dag?
  • Een boete laten opleggen ook al gaan de bomen sowieso weg omdat het niet zo snel gaat als naar zijn zin?
  • Andere?
Welke schade kan de buurman hier betekenen voor mij als hij nog voor het einde van zomer achter mijn rug stappen onderneemt?

Ik had ooit eens op het nieuws zo'n clinch tussen buren gezien omwille van bomen, waarbij de eigenaar van de bomen zelfs zijn woning moest verkopen om de opgelegde boetes te kunnen betalen?


Bedankt voor jullie inzichten en advies.

Vg,
Simmoni

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
adsummam
Berichten: 581

#2 , 26 jul 2021 22:06

Begin met het begin:

https://www.vlaanderen.be/bomen-kappen- ... chtigingen

Vraag de gemeente een kapvergunning.
Vraag zo mogelijk bij uw gemeente, leg uw situatie uit, een ontvangstbewijs van uw aanvraag die u uw gebuur kan voorleggen.


Gezien u geen principieel bezwaar hebt tegen het vellen en na het bekomen van de toelating uw buur een uittreksel uit de werkplanning van een gespecialiseerd bedrijf (BA, verzekering) zal voorleggen zien wij niet in hoe u juridische verwikkelingen zou moeten verwachten.

In het bezit van “familiale”, rechtsbijstandverzekering?

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#3 , 26 jul 2021 22:57

Uw buurman kan een procedure beginnen bij de vrederechter. Dan wordt u gedagvaard. Dus niets achter uw rug.
Meer dan veertig jaar ervaring als jurist.

Reclame

rocky.simmoni
Topic Starter
Berichten: 40
Juridisch actief: Nee

#4 , 27 jul 2021 00:11

Begin met het begin:

https://www.vlaanderen.be/bomen-kappen- ... chtigingen

Vraag de gemeente een kapvergunning.
Vraag zo mogelijk bij uw gemeente, leg uw situatie uit, een ontvangstbewijs van uw aanvraag die u uw gebuur kan voorleggen.


Gezien u geen principieel bezwaar hebt tegen het vellen en na het bekomen van de toelating uw buur een uittreksel uit de werkplanning van een gespecialiseerd bedrijf (BA, verzekering) zal voorleggen zien wij niet in hoe u juridische verwikkelingen zou moeten verwachten.

In het bezit van “familiale”, rechtsbijstandverzekering?
Ik heb de firma (een zelfstandige eigenlijk) het adres doorgegeven en foto's van de bomen in kwestie en volgens hem zouden ze zo verwijderd kunnen worden en zou een vergunning niet nodig zijn. Qua BA en verzekeringen zal hij als zelfstandige in dit vak in order zijn veronderstel ik. Maar zowel deze laatsten als dat van de vergunning Ik zal nog eens navragen voor de zekerheid.

Uw punt ivm het aan de buurman voorleggen van een ontvangbewijs van een eventuele aanvraag bij de gemeente en/of de planning van de firma/zelfstandige ... ben ik verplicht om hem ook maar iets voor te leggen? Het net wat ik wil vermijden: hem moeten gaan opzoeken om eender wat voor te leggen of te laten weten dat ik de bomen zal laten wegnemen. Zijn norse aanblik en hem het plezier gunnen dat ik moet plooien, wil ik koste wat het kost vermijden. Hij wil de bomen weg, en weg zullen ze en hij zal wel zien dat ze weg zijn als we weg zijn.

Dit ben ik vergeten te vragen in mijn eerdere post: nu ben ik wel bereid om de bomen te laten verwijderen en in principe zou ik dit ergens in het najaar laten doen. Maar, ben ik verplicht om op zijn vraag de bomen binnen X-tijd te laten verwijderen? Als ik akkoord ben om ze weg te laten nemen, kan ik er voor kiezen om dat binnen 3, 6 maanden of volgend jaar te laten doen?

rocky.simmoni
Topic Starter
Berichten: 40
Juridisch actief: Nee

#5 , 27 jul 2021 00:17

Uw buurman kan een procedure beginnen bij de vrederechter. Dan wordt u gedagvaard. Dus niets achter uw rug.
Ik heb eens ooit iemand omwille van een contractgeschil bij de vrederechter laten oproepen. Hiervoor ben ik naar het gerechtsgebouw in Antwerpen getrokken om mij te informeren hoe dit alles in zijn werk gaat. De persoon (was dat de griffier ik weet het eigenlijk niet) vertelde mij dat ze de tegenpartij enkel kunnen uitnodigen voor de vrederechter, maar dat die tegenpartij totaal niet verplicht is om daarop in te gaan.

Ik zou wel gaan, maar dit was terzijde een info waar ik toch van stond te kijken toen ik het vernam.

Inazuma
Berichten: 9769
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#6 , 27 jul 2021 07:58

De persoon (was dat de griffier ik weet het eigenlijk niet) vertelde mij dat ze de tegenpartij enkel kunnen uitnodigen voor de vrederechter, maar dat die tegenpartij totaal niet verplicht is om daarop in te gaan.
Niet opdagen bij procedure "in verzoening" voor Vredegerecht zal doorgaans resulteren in dagvaarding.

Kom je ook dan niet opdagen ondanks dagvaarding, dan heb je veel kans dat er een vonnis tégen je uitgesproken wordt , en moet je wel de gevolgen daarvan ondergaan.

lukasi
Berichten: 1139

#7 , 27 jul 2021 08:21

Mijn klant kreeg ook zo'n melding dat de bomen in zijn tuin te dicht tegen de perceelgrens stonden ( waren 5-6bomen)
Te hoog waren ( 10/15 meter)
Zonlicht wegnam van zijn huis en zijn groentetuin.

Argumenteren dat de bomen meer dan 2 van de perceelgrens stonden en dus reglementair , had de buur geen boodschap aan.
Dat de hoogte van de bomen buiten de 2 meterzone vrij is, werd genegeerd.
Dat de bomen er al meer dan 30 jaar stonden ( verjaringstermijn) was zever in pakskes.
Ze moesten weg want de schaduw zat op zen huis en op zen groententuin.
Tot we voor de vrederechter stonden ( trad op als deskundige voor de eigenaar) en we door middel van geopunt , foto's aantoonden dat er nooit zonlicht op zijn groentetuin of langs die kant op zen huis kwam.
Het was het noorden.

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#8 , 27 jul 2021 09:52

Je kan de tegenpartij in verzoening laten oproepen voor de vrederechter. De vrederechter kan dan geen vonnis vellen, enkel een eventueel akkoord tussen partijen vaststellen. Als er geen akkoord is tussen partijen gebeurt er verder niets.
Als je dan toch een uitspraak van de vrederechter wil moet je dagvaarden (gerechtsdeurwaardersexploot).
Meer dan veertig jaar ervaring als jurist.

Franciscus
Berichten: 38587

#9 , 27 jul 2021 10:08

Als u echt niet wil weghalen dan laat u uw buur maar een procedure starten.
Kijk inderdaad eens op geopunt vlaanderen (met de tijdkaarten) hoelang de bomen er al staan.
Vraag dat ook aan de vorige eigenaars.

Pas als uw buur u laat verschijnen in verzoening bij vrederechter of dagvaarden moet u in gang schieten.

Best is dat u ook al contact gehad met een echte boomkapper.
Maar u kan perfect wachten.

Onze buur had ook als argument zijn zonlicht... terwijl hij 8 populieren had staan van meer dan 10 meter hoog tegen onze perceelgrens (had die laten rooien en de helft ervan lag in onze tuin dat mocht volgens hem.... maar een boom die langs de andere kant van ons perceel stond en niet zo hoog was een hinder. Pal in het zuiden stonden er twee eiken bij achterbuur die nog veel hoger waren. :roll:

Onze boom is wegens groei en pollen uiteindelijk ook gerooid maar niet omdat hij dat wou. Werd perfect zonder enige hinder door professioneel naar beneden gehaald.
Zie PB

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”