Volmacht op AV van VME zonder naam

Marc DK
Topic Starter
Berichten: 2

Volmacht op AV van VME zonder naam

#1 , 08 dec 2008 21:37

Het betreft een residentie met 40 appartementen. De bouwheer heeft 22 appartementen nog in eigendom die verhuurd worden. De andere appartementen zijn eigendom van privé-eigenaars. Op de AV heeft deze bouwheer zich laten vertegenwoordigen, via volmacht, zonder dat er evenwel een naam ingevuld was voor de gevolmachtigde.
1) Wie mag deze volmacht uitoefenen om toch een voldoende quorum van aanwezigen te hebben voor de AV ?
2) Indien beslissingen genomen worden door deze AV, zijn deze rechtsgeldig af te dwingen, ook als ze tegen de 'eigenbelangen' van de bouwheer ingaan ?
3) Hoe de tegenstrijdigheid op te lossen dat de bouwheer niet steeds in het belang van de mede-eigendom zal reageren, als er bijvoorbeeld onkosten/herstellingen nodig zijn door vastgestelde bouwfouten ?
Onze bouwheer is oa erkend door het BIV (onze syndicus ook trouwens).

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 10 dec 2008 12:17

“Art.1984.Lastgeving of volmacht is een handeling, waarbij een persoon aan een ander de macht geeft om iets voor de lastgever en in zijn naam te doen. Het contract komt slechts tot stand door de aanneming van de lasthebber.Art.1985. Lastgeving kan verleend worden of bij een openbare akte, of bij een onderhands geschrift, zelfs bij een brief. Zij kan ook mondeling verleend worden; maar het bewijs ervan door getuigen wordt alleen toegelaten overeenkomstig de titel Contracten of verbintenissen uit overeenkomst in het algemeen. De aanneming van de lastgeving kan ook stilzwijgend geschieden, en blijken uit de uitvoering ervan door de lasthebber.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Uit het drager zijn van een door de lastgever getekende volmacht zou kunnen afgeleid worden dat die drager die lastgeving kreeg en ook aanvaard heeft.

“Art.577-6...§ 5. Iedere medeëigenaar kan zich laten vertegenwoordigen door een lasthebber, al dan niet lid van de algemene vergadering. Niemand kan aan de stemming deelnemen, zelfs niet als lasthebber, voor een groter aantal stemmen dan het totaal van de stemmen waarover de andere aanwezige of vertegenwoordigde medeëigenaars beschikken. De syndicus kan niet als lasthebber van een medeëigenaar tussenkomen op een algemene vergadering, niettegenstaande zijn recht, wanneer hij medeëigenaar is, om in die hoedanigheid deel te nemen aan de beraadslagingen van de vergadering...Art.577-10...§ 4. Iedere...beslissing van de algemene vergadering kan rechtstreeks worden tegengesteld door degenen waaraan zij tegenstelbaar zijn. Zij zijn tevens tegenstelbaar aan een ieder die houder is van een zakelijk of een persoonlijk recht op het onroerend goed in medeëigendom...”(B.W.).

Voornoemde beslissingen zijn afdwingbaar ten aanzien van de bouwheer , ook als ze tegen zijn 'eigenbelangen' ingaan.

“Art.577-9.....§ 2. Iedere medeëigenaar kan aan de rechter vragen een onregelmatige, bedrieglijke of onrechtmatige beslissing van de algemene vergadering te vernietigen of te wijzigen. Deze vordering moet worden ingesteld binnen drie maanden te rekenen van het tijdstip waarop de belanghebbende kennis van de beslissing heeft genomen.”(B.W.).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Marc DK
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 10 dec 2008 18:38

Bedankt voor dit antwoord.
Die afdwingbaarheid kan pas na een uitvoerbare titel lijkt mij.
We zijn nu begonnen met een ingebrekestelling van de bouwheer, voor verkeerd uitgevoerde werken.
De definitieve oplevering van de gemene delen werden eerder met een 'kwinkslag' toegevoegd aan deze van de privatieve delen en door allen ondertekend. Ook te laat dus.
Hij zal dan aansprakelijkheid afwijzen naar de architect. Dan komt het verhaal van experten al dan niet door beide partijen aanvaard.
Ik denk dat we zonder professionele juridische hulp niet ver geraken. Het wordt op de lange baan gezet en ondertussen hebben we jaarlijks bijkomende kosten om de situatie enigszins te verhelpen. Dit kost de VME geld, waarvan hij uiteindelijk ook z'n deel betaalt...
Wie is uiteindelijk de dupe ? De kleine eigenaar die voor zijn rechten opkomt.
Enige goodwill en begrip zijn hier aangewezen. Waar las ik weer : 'probeer overeen te komen...' ?
Helaas is de winstdrijfveer vele malen groter.
Bestaat hiervoor een onpartijdige bemiddelaar ?

Reclame

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#4 , 13 dec 2008 11:52

(...)
Bestaat hiervoor een onpartijdige bemiddelaar ?
de Vrederechter ...

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”