buurman knipt/snoeit haag kapot

FeliceVdM
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

buurman knipt/snoeit haag kapot

#1 , 25 mar 2021 14:45

In 2003 werd in onderling akkoord met de buren een haag geplaatst op de scheidingslijn van beide woonpercelen. Wij zelf hebben de haag gefinancierd, op onze kosten de bestaande betonafsluiting laten verwijderen. Tevens hebben we steeds het onderhoud gedaan van de haag langs beide zijden.
De laatste jaren brengt de buurman op regelmatige basis schade toe aan de haag, zoals het knippen van grote gaten, het verwijderen van takken, het bewust urineren op de haag, tuinafval tussen de takken van de haag stoppen.
Er werd hiervan reeds een melding gedaan zonder aangifte/klachtenneerlegging bij de politie op 25 april 2019 (aard melding pesterijen en baldadigheden), die hierbij een plaatsbezoek heeft gebracht. Aansluitend op die melding hebben we van de politie meldingsnummer gekregen dat te gebruiken is bij verdere aangiften.
Voorafgaand werd door de wijkagent al een vaststelling gedaan en werd er een bezoek gebracht aan de buurman om hierin te bemiddelen en hem er op te wijzen dat hij geen opzettelijke schade mag berokkenen.
Momenteel stellen we vast dat de buurman op een 3-tal plaatsen bewust gaten heeft gemaakt, onder meer een gat waardoor hij een inkijk heeft op ons terras en keuken alsook nog op 2 andere plaatsen. Het resultaat is dat de haag op deze plaats bruin wordt en mogelijks blijvende schade heeft.
Graag hadden we geweten wat onze rechten zijn, welke stappen we het best ondernemen.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22270
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 25 mar 2021 15:22

Hopelijk heb je hun akkoord op papier.
Gezien buurman niet is tussengekomen in de kosten, is die haag zeker niet gemeenschappelijk, en moet hij eraf blijven.
Als hij niet vrijwillig wil tussenkomen in de kosten, zal je naar de VR moeten stappen, eerst in verzoening en indien geen resultaat zal je hem moeten dagvaarden.

freelance
Berichten: 2615

#3 , 25 mar 2021 20:48

Een haag OP de scheidingslijn geplant is per definitie een gemene haag . ( onafhankelijk van wie er voor betaald heeft , of wie het onderhoud doet ) .

Afgezien van het niet mogen beschadigen van de haag ( wat zeer subjectief is , en alleen ter plaatse kan vastgesteld door een deskundige ) is er ook het volgende :

" De mede-eigenaar van een gemene haag mag die verwijderen tot aan de grens van zijn eigendom, onder verplichting om op die grens een muur te bouwen. "
Bron : Veldwetboek .

Met uw meldingsnummer bij de politie ( en eventueel een tweede melding van de huidige feiten ) , kunt u al naar de vrederechter stappen ( die dan mogelijks een deskundige ter plaatse zal sturen )
en de buur op het matje roepen , desnoods door te eisen dat buur een muur moet plaatsen als hij zo verder doet .
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

Reclame

Thomas Morus
Berichten: 5929
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#4 , 25 mar 2021 21:06

"Een haag OP de scheidingslijn geplant is per definitie een gemene haag . ( onafhankelijk van wie er voor betaald heeft , of wie het onderhoud doett ) . "

Tenzij de buur het tegengestelde bewijst, bv. met factuur (art. 32 Veldwetboek).
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”