Uitoefening volmacht op de algemene vergadering

marc mortier
Topic Starter
Berichten: 670
Locatie: koksijde

Uitoefening volmacht op de algemene vergadering

#1 , 29 sep 2008 11:03

Een mede-eigenaar stemt bij volmacht voor een andere mede-eigenaar.
Is het gebruikelijk en geoorloofd dat een syndicus zich moeit met de manier waarop de gevolmachtigde de stem uitbrengt en in dit verband mails stuurt naar de volmachtgever en de gevolmachtigde om laatstgenoemde in het discrediet te brengen bij zijn opdrachtgever ?
Mag een syndicus, sowieso, zich in deze bemoeien ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
bamboeka
Berichten: 110

#2 , 29 sep 2008 14:18

Volgens mij dient een rechtmatig syndicus onpartijdig te zijn .
Wat jij beschrijft kan dus niet en dat bewijst nog eens dat voor het uitoefenen van dat beroep andere opleidingen en waarden moeten komen.

Dit is slechts een mening van een simpele leek.
MVG

kareltje
Berichten: 5

#3 , 09 okt 2008 21:24

Zeer moeilijk uit te maken op basis van eenzijdige verklaring. Medeeigendom is een zeer moeilijke materie waarbij reeds meermaals medeeigenaars in aanvaring gekomen zijn met de syndicus gezien de meningen verschillend zijn. Een professioneel syndicus met BIV nummer en veel ervaring zal wel weten wat hij mag en niet. Meningsverschillen tussen medeeigenaars en syndici vormen vaak een conflict waarbij de medeeigenaars het altijd denken beter te weten. We leven echter niet meer in de far west, en mensen kom overeen, is dat nu zo moeilijk?

Reclame

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#4 , 13 okt 2008 11:42

Een mede-eigenaar stemt bij volmacht voor een andere mede-eigenaar.
Is het gebruikelijk en geoorloofd dat een syndicus zich moeit met de manier waarop de gevolmachtigde de stem uitbrengt en in dit verband mails stuurt naar de volmachtgever en de gevolmachtigde om laatstgenoemde in het diskrediet te brengen bij zijn opdrachtgever ?
Mag een syndicus, sowieso, zich in deze bemoeien ?
Neen. De inhoud van het mandaat is een zaak tussen de mandaatgever en de mandaatdrager.

De mandaatdrager kan dus een mandaat hebben om JA te stemmen, maar tijdens de AV NEEN stemmen, op basis van de info versterkt tijdens de AV. De VME heeft daartegen geen verhaal. De mandaatgever ondergaat de gevolgen ervan, maar kan wel de geleden schade verhalen op de mandaatdrager.

Bijkomend is de syndicus een uitvoerder. Hij wordt partijdig, en dus wraakbaar als syndicus, als hij zich mengt in de wijze van stemmen van een mede-eigenaar.
(...). Een professioneel syndicus met BIV nummer en veel ervaring zal wel weten wat hij mag en niet.
Zou moeten weten wat hij en niet mag. Wist je dat een kandidaat-syndicus volgens het BIV geen kennis moet hebbeen van de verzoeningsprocedure bij de vrederechter volgens het BIV? Noch van de milieuwetgeving ... ?
Meningverschillen tussen medeeigenaars en syndici vormen vaak een conflict waarbij de medeeigenaars het altijd denken beter te weten.
...waar de syndici zeggen aan de zwijgende meerderheid, op basis van eenzijdige informatie, dat de "opposanten" niet weten wat ze zeggen, maar vergeten erbij te zeggen dat hij diezlfde opposanten toegang tot de informatie werd ontzegt.
(...). We leven echter niet meer in de far west, en mensen kom overeen, is dat nu zo moeilijk?
De Far West werd gekenmerkt door het feit dat er slechts minimale regels waren en dat de lokale machthebbers de rest invulden naar eigen goeddunken.

Om overeen te komen moet men naar elkaar luisteren en trachten te komen tot een win-win situatie.

Dat kan enkel door "Overtuigen met respect".

Sophia
Berichten: 54

#5 , 27 jul 2009 22:21

Wanneer neemt het mandaat van de mandaatdrager een einde?
Kan een mandaatdrager lid worden van een RVB?

Vandebos
Berichten: 16087

#6 , 27 jul 2009 22:30

Er worden nergens beperkingen gelegd op wie lid mag worden van de rvb. Zelfs een rechtspersoon kan lid lid zijn van een rvb. (denk bijvoorbeeld aan een grootwarenhuis dat het gehele gelijkvloers van een flatgebouw inneemt en daarbij 7-15% van de eigendom bezit, een aantal middenstanders die hun zaak en eigendommen via een bvba beheren of de klassieke patrimoniumvennootschap) Wie dat de rechtspersoon vertegenwoordigt is weer een ander verhaal. (in het verleden zelf eens problemen mee gehad in een gebouw.)


Er is slechts één logische uitzondering; de syndicus zelf kan geen deel uitmaken van de RVB. Het doel ervan is immers het functioneren van de syndicus te controleren.

Sophia
Berichten: 54

#7 , 27 jul 2009 22:46

Stopt het mandaat niet 'na' de AV?? Tenslotte wordt er toch enkel een mandaat gegeven voor de punten die op de agenda staan van de AV, al dan niet een 'algemene volmacht' of een 'beperkte volmacht'?

Vandebos
Berichten: 16087

#8 , 27 jul 2009 22:50

Wanneer neemt het mandaat van de mandaatdrager een einde?
Kan een mandaatdrager lid worden van een RVB?
Dat hangt ook af van de aard van het mandaat.

Bijvoorbeeld iemand die optreed met een notariële algemene volmacht in naam van zijn moeder, vader, zus. (mandaat tot het herroepen wordt door een uitvoerbare titel, overlijden volmachtgever of de beslissing van de volmachtgever)

Een voogd van een minderjarige die een hap immobiliën heeft geërfd. (tot aan meerderjarigheid erfgenaam of in sommige landen tot een vastgestelde datum)

Een eigenaar kan ook aan de syndicus laten weten dat Mr. X tot tegenbericht in zijn naam beslissingen mag nemen aangaande het pand in beheer bij die syndicus.

De volmacht die de syndicus bij de uitnodiging van de jaarlijkse AV steekt heeft enkel die ene vergadering tot doel. Als er daar echter een volmachtdrager zich kandidaat stelt en nergens in de statuten worden niet-eigenaars uitgesloten van de rvb kan hij zetelen in die rvb als hij verkozen wordt.
Indien de volmachtgever de volgende vergadering zelf aanwezig is zal dit rvb lid aanwezig in zijn functie van rvb lid alleen. (niet stemmend dus)
Dit is me in het verleden reeds overkomen. ( éénmaal op aanvraag van bijna 3000/10.000sten die me ook allen hun volmacht hadden bezorgd... Laaaaaange vergadering...)

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”