Eén factuur voor drie verschillende gebouwen met aparte VME's

Nicolino
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

Eén factuur voor drie verschillende gebouwen met aparte VME's

#1 , 15 okt 2020 11:34

Beste forumleden,

Bij ons zijn drie verschillende gebouwen met aparte zelfstandige onafhankelijke VME's A, B en C met elk een eigen ondernemingsnummer aangesloten op één EAN-teller voor water (IWVA) en één EAN-teller (FLUVIUS) voor elektriciteit die op naam staan van het gebouw B omdat die tellers zich bevinden in het garagecomplex van gebouw B. De verbruiksfacturen voor water en elektriciteit vermelden als verbruiker/klant de VME B terwijl de facturen zijn gericht naar de drie VME's als debeuteuren. Kan dat? Eénzelfde factuur voor water en éénzelfde factuur voor elektriciteit met drie verschillende ondernemingen als debiteur (klant).
Hoe dat de kosten verdeeld worden, kan je al raden!
Simpel gewoon delen door het totaal aantal bewoonbare kavels (275), terwijl met de vele garages, parkings en bergingen geen rekening gehouden wordt. Weet dat de syndicus een professionele vastgoedmakelaar is met jarenlange 'ervaring'!!!
Graag duidelijke antwoorden op volgende vragen?
1. Kan men op éénzelfde factuur opstellen op naam van meerdere verschillende klanten of debiteuren zoals "Aan de VME A, VME B en VME C?
2. Zo ja, mag de syndicus de kosten van deze factuur dan gelijk verdelen over het totaal aantal bewoonbare privatieven. Grote appartementen, kleine appartementen, grote studio's, kleine studio's, allemaal met verschillende aandelen.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Sirkii
Berichten: 5417

#2 , 15 okt 2020 12:24

Wat staat er in de basisaktes betreffende de verdeelsleutels voor water en gemeenschappelijk electriciteit? Gemeenschappelijke Electriciteit is normaliter volgens de quotiteiten. Als er geen individuele watertellers zijn zou k al aansturen om die alsnog te plaatsen. Je zou ook tussentellers voor de gemeenschappelijk electriciteit van elk van de 3 VME s kunnen plaatsen om de kosten correcter te verrekenen.

Een facturatieadres is wat het is. Boekhoudkundig zal ze ws in VME B geboekt worden met “inkomsten” van VME A en B.

Thomas Morus
Berichten: 5933
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#3 , 15 okt 2020 13:07

Is de syndicus wel in fout? Dat valt nog te bezien!

Indien niet tegenstrijdig met de statuten zie ik à priori geen probleem.
Dat de garages geen bijdrage in het verbruik moeten leveren doet wel de wenkbrauwen fronsen.
Als de statuten geen bijdrage van de garages voorzien, dan is dat nu eenmaal zo.
Dat kan -mits akkoord van de VME- aangepast worden door een statutenwijziging (brengt notariële kosten met zich mee...).
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Reclame

Nicolino
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#4 , 15 okt 2020 16:35

U moet weten dat de drie VME's elk een eigen basisakte hebben waarvan de statuten verschillen, zelfs de aandelen in de gemene delen verschillen A 30000, B 50000 en C 45000. In onze basisakte moet volgens onze statuten elke eigenaar van welke kavel dan ook bijdragen in ALLE kosten van de gemene delen, zelfs verwarmingskosten en water en dat evenredig met hun aandelen.

Graag een duidelijk antwoord op mijn vraag. Kan/mag een waterleverancier of elektriciteitsleverancier een hun verbruikskosten gemeten bij B factureren op naam van drie VME's VME A, B en C, te weten dat A en C zelf geen afnemers zijn en dus op zich zelfs niet bekend zijn bij de netbeheerder die de opnames doet?

Herlees ons probleem, aub?

Thomas Morus
Berichten: 5933
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#5 , 15 okt 2020 17:07

Ik zei reeds dat de kostenverdelng moet gebeuren volgens de statuten van de betroffen gebouwen.
Dat antwoord lijkt me duidelijk en behoeft geen verder commentaar.

Aan afnemers onbekend bij de energieleverancier kan die leverancier niet factureren. Dat is een evidentie. Maar hier wordt wel gefactureerd. Dus kent de leverancier de afnemers. Ook hier geldt het verbintenissenrecht: welke VME's worden vernoemd in het contract mbt het abonnement. Het is niet de plaats waar de teller zich bevindt die bepalend is, wel wie in het afnamecontract wordt vermeld als afnemer. Lees dat contract met de energieleverancier en u zal het antwoord kennen.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”