Private weg met erfdienstbaarheid

Ils.van.hove
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Private weg met erfdienstbaarheid

#1 , 13 aug 2020 18:47

Wij hebben recent een woning gekocht waar 2 m achter de woning eigendom is van ons. Daarachter ligt een private weg van 4 m breed. Aan deze weg palen 6 woningen. De laatste hiervan heeft blijkbaar een erfdienstbaarheid in hun akte staan omdat daar vroeger een winkel was die langs die weg aangeleverd werd. Ondertussen is die winkel verdwenen. Nu eisen die bewoners toch recht van doorgang om achter hun huis een parking te maken voor hun wagen. Alle aanpalenden hebben, met toestemming van de eigenaar van die weg, een tuintje aangelegd op die weg. De eiser kan op zijn perceel (en dus ook aan de achterkant van zijn huis) via een weg die aan de andere kant van zijn huis ligt. Dus in principe heeft hij een toegangsweg naar de achterkant van zijn perceel. Hij wil dit echter niet gebruiken daar hij dit ook heeft omgevormd naar een tuintje met terras. Kunnen wij (of de eigenaar van die weg)via de vrederechter of het gerecht vragen om die erfdienstbaarheid op te heffen daar de eiser een andere toegangsweg heeft?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Thomas Morus
Berichten: 5926
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#2 , 13 aug 2020 18:50

Ja dat kunt u aangezien er reeds een andere toegangsweg is (waarschijnlijk zelfs korter?)
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

mava105
Berichten: 22256
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#3 , 13 aug 2020 19:47

Staat er in de notariële akte vermeld wie die weg mag gebruiken, met welk voertuig, en om welke reden?

Reclame

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#4 , 13 aug 2020 22:07

Burgerlijk Wetboek
Art. 710bis. Op verzoek van de eigenaar van het lijdend erf kan de rechter de afschaffing van een erfdienstbaarheid bevelen wanneer deze ieder nut voor het heersend erf heeft verloren.
De rechtspraak is doorgaan vrij streng en oordeelt zelden dat een erfdienstbaarheid elk nut voor het heersend erf verloren heeft.
Het feit dat er een andere toegang is volstaat niet om de erfdienstbaarheid af te schaffen. Dit neemt immers niet weg dat die erfdienstbaarheid toch nog enig nut heeft voor het heersend erf.
Wel kan de eis om, na jaren (?) en nadat lange tijd gedoogd werd dat de erfdienstbaarheid niet werd uitgeoefend en er tuintjes werden aangelegd, toch te eisen dat men gebruik maakt van de erfdienstbaarheid gekwalificeerd worden als rechtsmisbruik. Alles is afhankelijk van de concrete omstandigheden.
Meer dan veertig jaar ervaring als jurist.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”