Vormt berging deel van buitengevel gebouw?

jensverweert
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

Vormt berging deel van buitengevel gebouw?

#1 , 28 feb 2020 10:35

Wegens een lek (regen) in een appartement hebben er afgelopen oktober dakwerken plaatsgevonden. Door de ingewikkelde constructie van dak (blote roofing, berging tussen 2 terrassen, waterafvoer van terras via buis onder roofing...) is de exacte oorsprong van het lek niet gevonden. De werken betroffen in eerste instantie het vervangen van versleten houten bekleding van de berging tussen de terrassen: offerte was goedgekeurd in algemene vergadering van de VME (voorlopig kosten te verdelen door gemeenschap maar syndicus was van oordeel dat dit privatief was, zie verder). Tijdens de werken hebben dakwerkers nog verschillende andere zaken ontdekt (in en buiten berging) die niet volgens regels van de kunst gedaan waren (20 jaar geleden) en waarlangs water het gebouw binnen kon. De syndicus heeft dan zijn akkoord gegeven om alles correct aan te passen zodat er geen risico meer kon zijn op lekkage. Hierdoor is de factuur wel heel wat hoger geworden.

Zelf heb ik de factuur direct betaald. De syndicus heeft de kosten voor de berging als privatief aangerekend aan de eigenaar (bezit 60% van het gebouw) van de twee appartementen van terras. 3 weken na vervallen van factuur die syndicus naar deze eigenaar heeft gestuurd heeft deze eigenaar deze factuur gecontesteerd. Syndicus is van oordeel dat omdat berging privatief is (zoals vermeld in de statuten) de kosten hiervan ook privatief zijn, de contesterende eigenaar is van oordeel dat berging deel uitmaakt van het gebouw omdat plat dak (waaronder ook lift zit) en houten bekleding gewoon doorlopen naar stenen muren. De bekleding van de berging wordt dan gezien als buitengevel en dat is gemeenschappelijk.

De aannemer heeft intussen de VME in gebreke gesteld en reeds een schadebeding en intrest van samen 2600 EUR aangerekend en dreigt met dagvaarding. Binnen een week is er een extra algemene vergadering om een compromis te bereiken. In eerste instantie is het voor mij uiteraard belangrijk dat de aannemer correct betaald wordt. Maar hierna heb ik twee vragen:

- Is de eigenaar die de factuur 3 weken na vervaldatum heeft betwist verantwoordelijk voor het betalen van de extra kosten hierdoor?

- Is de berging (houten constructie) deel van de buitengevel van het gebouw of niet (en wat met de deuren in de berging?) en dus door de gemeenschap te betalen?

Alvast bedankt :)

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Sirkii
Berichten: 5396

#2 , 28 feb 2020 12:20

De syndicus had al eerst een extra betaling moeten vorderen bij de andere eigenaars om t ontbrekende bedrag te kunnen betalen aan de aannemer en vervolgens een invorderingsprocedure moeten opstarten om t geld van de niet-betaler in te vorderen en terug te bezorgen aan de andere eigenaars.

Voorts zal je de baisakte moeten nalezen op wat medeëigendom is en wat privatief is. Buitenschil is meestal medeëigendom (met uitzondering van balustrades en terrasvloeren). Dak is ook 100% medeëigendom.

Het is mi niet omdat de bergingen privatief zijn (wat logisch is - terassen zijn ook privatief) dat de buitenwanden privatief zijn. Buitenmuren zijn ook medeëigendom; ramen meestal privatief.

Als de houten wanden privatief zijn (basisakte na te lezen) dan had de VME geen beslissingsrecht om die werken goed te keuren. Dan moest de eigenaar actie ondernemen. Waren die privatieve werken hoogdringend dan had de syndicus mi een rechtszaak moeten opstarten (op kosten van de VME voor wat niet te recupereren viel bij de betreffende eigenaar.

Onder sterk voorbehoud: ik denk dat de buitenwanden van die bergingen in medeëigendom zijn (tenzij anders beschreven in de basisakte)

Voorts: de VME had de werken goedgekeurd in medeëigendom: dan mag mi de syndicus niet eenzijdig beslissen dat een deel privatief is! Dus alles in medeëigendom ....

mava105
Berichten: 22256
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#3 , 28 feb 2020 12:41

Staat die berging vermeld in de basisakte? Staat ze op de plannen van de bouwaanvraag? Wie heeft die ooit gezet?

Reclame

jensverweert
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#4 , 28 feb 2020 13:48

De berging werd samen met het gebouw gezet door de eigenaar die de factuur betwist. Deze eigenaar was vroeger syndicus, maar we hebben een paar jaar geleden beslist om een professionele syndicus te nemen om diverse redenen.

Eerst zou de eigenaar kijken om de berging te herstellen. De verzekering werd geraadpleegd (planken van de bekleding van de berging waren door een storm en eigenlijk ook slijtage), maar wegens slecht onderhoud wilde de verzekering niet tussenkomen. Uiteindelijk werd dan in de algemene vergadering beslist -omdat het appartement eronder al drie jaar last had van de lekken en nog meer na de stormschade aan de berging (elke keer bij neerslag op diverse plaatsen in de living ketels plaatsen om druppels op te vangen, schimmel...)- dat de gemeenschap het geld zou voorschieten totdat bepaald was of dit privatief of gemeenschappelijk was gezien dit probleem hoogdringend was voor het appartement met lek.

Wat betreft de statuten:

Bij de "beschrijving van ongedwongen verdeeldheid" staat:
...de dragende muren, de muren die de privatieve gedeelten van de gemeenschappelijke delen of privatieve delen met verschillende eigenaars scheiden, de buitengevels, de bekleding van de schouwen...

In de statuten staat bij "beschrijving van de privatieve delen" van de twee appartementen in kwestie:
...dakterras met bijhorende berging...

Verder hebben we nog:
...zelfs wat zich buiten de privatieve kavel bevindt maar uitsluitend gebruikt wordt door deze kavel, is privatief, zoals: balkon en terrasrelingen en vloeren...

Bij dit laatste zou ik dan verwachten dat minstens de deuren van de berging privatief zijn.

mava105
Berichten: 22256
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#5 , 28 feb 2020 16:21



In de statuten staat bij "beschrijving van de privatieve delen" van de twee appartementen in kwestie:
...dakterras met bijhorende berging...
Dan is het toch simpel. De eigenaar van de berging moet zijn berging vervangen of verwijderen, en hij moet de daardoor veroorzaakte schade aan de dakbedekking betalen. Ook zijn verzekering zal de schade aan de onderliggende eigenaar dienen te betalen.
De deuren van die berging behoren 100 % bij die berging, en behoren dus niet bij het gebouw.

jensverweert
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#6 , 28 feb 2020 17:57

Dit is ook wat de syndicus verklaarde. De advocaat van de mede-eigenaar met berging zegt dat de berging desondanks deel is van de buitengevel van het gebouw en daarom door de gemeenschap te betalen... Ik wil dat uiteraard alles correct verloopt of het nu in mijn voordeel of nadeel is. De ervaring uit het verleden leert dat mede-eigenaar met berging (toen hij nog syndicus was) niet steeds een neutrale houding innam als syndicus en grootste eigenaar. We moeten nog zien wat het standpunt zal zijn van de 3 andere mede-eigenaars...

jensverweert
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#7 , 28 feb 2020 18:10

Nog een laatste aanvulling van de advocaat: er is in de basisakte opgenomen dat bij tegenstrijdigheid tussen titels gedeelten van het gebouw die tot gebruik van alle mede-eigenaars of enkelen onder hen bestemd zijn worden geacht gemeenschappelijk te zijn en dat het daarom geen afbreuk doet aan het feit dat de buitengevelbekleding een gemeenschappelijk aspect van de residentie inhoudt.

mava105
Berichten: 22256
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#8 , 28 feb 2020 20:15

Het is niet omdat een berging voor( een gevel staat, dat hij er deel van uitmaakt. Wij hebben hier geen glazen bol waarmee we die berging en gevel kunnen zien. daarom zou TS best een paar foto's tonen van het probleem.
En natuurlijk dat die advocaat dat zegt: die verdedigd zijn client en praat hem naar de mond in de hoop dat die arme sukkelaars van mede-eigenaars zich zullen laten overdonderen (en betalen) Nu de verzekering er zijn handen heeft vanaf getrokken, probeert hij zijn geld ergens anders te halen, behalve bij hemzelf.
Persoonlijk zou ik de zaak voor de vrederechter brengen. Hoeveel appartementen telt het gehele gebouw?

jensverweert
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#9 , 28 feb 2020 22:19

Hierbij een foto van de berging tussen de twee terrassen voordat deze hersteld werd. Er moet ook bij gezegd worden dat een deel van deze constructie deels de liftkoker herbergt (daar waar er een insnijding is in het schuin dak). Bij het bouwen hebben ze namelijk beslist om tegen de uit het dak komende liftkoker een berging te zetten. Door de bekleding van buiten zie je het verschil tussen beide delen niet. Onder het dak van de beide terrassen is ook een gelijkaardige houten wand (hier niet goed te zien). Uiteraard zien we de houten wand voor de liftkoker en terrasmuur wel als gemeenschappelijk.

Afbeelding

jensverweert
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#10 , 28 feb 2020 22:21

(Er zitten 9 appartementen in het gebouw waarvan 5 van de eigenaar met berging)

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”