tuinhuisje

hobo
Topic Starter
Berichten: 40

tuinhuisje

#1 , 04 apr 2006 11:10

Mijn buur heeft 25 jaar geleden een tuinhuisje gebouwd. Wij kwamen terug uit vakantie en daar stond het : de cementen scheidingspalen weggeduwd en het dak kwam 30 cm over onze grond. Het reglement van de gemeente is nochtans duidelijk : 2 meter afstand met de buren !

Wij hebben er nooit een probleem van gemaakt, zelfs niet toen het tuinhuisje langzamerhand wegzakte en nog meer naar onze tuin overhelde. Ik denk niet dat wij onverdraagzame buren zijn.

Nu is het huis verkocht en het tuinhuisje is aan vernieuwing toe. Mijn vraag : is dit een precedent of kunnen wij ingrijpen indien de huidige eigenaar het nieuwe tuinhuisje op dezelfde cementen sokkel bouwt ?
Wij zijn deze keer wel van plan om op tijd in te grijpen en het reglement voor te leggen. Wij vrezen echter dat op onze vraag niet zal voldaan worden : het tuinhuisje stond er al 25 jaar ....

Heeft iemand ervaring met dergelijke situatie ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#2 , 05 apr 2006 07:19

Art.3.Een stedenbouwkundige vergunning is niet nodig voor de volgende werken...voor zover...:...11? de plaatsing in de onmiddellijke omgeving van een vergund woongebouw van zaken die tot de normale tuinuitrusting behoren, zoals :a) maximaal ??n houten tuinhuisje...De constructie wordt opgericht ofwel TEGEN een bestaande vergunde muur, ofwel op ten minste 1 meter van de perceelsgrenzen. De oppervlakte mag maximaal 10 vierkante meter bedragen.
Deze constructie mag niet worden opgericht in de voortuinstrook. De kroonlijsthoogte is beperkt tot 2,50 meter; de nokhoogte is beperkt tot 3 meter.(14 APRIL 2000. - Besluit van de Vlaamse regering tot bepaling van de vergunningsplichtige functiewijzigingen en van de werken, handelingen en wijzigingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is.).

Indien het NIEUWE tuinhuisje hieraan niet voldoet dan is een stedenbouwkundige vergunning wel nodig en is er bij ontbreken daarvan inmiddels een MISDRIJF krachtens art.146 Decreet Ruimtelijke Ordening 18 mei 1999.

Een regularisatievergunning is EVENTUEEL mogelijk,doch heft het misdrijf niet op.

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”