Condensatieketel appartement klein gebouw

Zillianne
Topic Starter
Berichten: 90

Condensatieketel appartement klein gebouw

#1 , 24 dec 2019 00:44

Gebouw met glv, 1ste en 2e verdieping, bj 1986.

Allen uitgerust met atmo verwarmingsketels op gas die in de badkamers zijn geinstalleerd.

In 2016 renoveert 2e verdieping en plaatst zonder overleg vme een condensatieketel. Tot zover “geen probleem”. Nodige buizen worden in gemeenschappelijke schoorsteen geplaatst.

In 2017 vervangt ook 1e verd. Atmo naar condensatie, zonder overleg vme, dit lijkt een probleempje zodat ketel wordt aangesloten met aanzuiging vanuit woning dus steeds open laten badkamerdeur voor aanvoer lucht.

Iets later 2017 vervangt glvl ketel door nieuwe atmosferische ketel hier is dus geen enkele wijziging in schoorsteen situatie.

Elke ingreep gebeurt telkens door andere installateurs.

Bij 2j onderhoud op gvl blijkt nu een verminderde trek schouw en te hoge co (nooit geconstateerd voorheen in bijna 30j voor renovaties). Zeker nooit badkamerdeur dicht voor een badje dus!

Vraag dus.. waar en wie is er nu in fout?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
bosprocureur
Berichten: 6858

#2 , 24 dec 2019 08:45

In 2017 nog een atmosferische ketel geplaatst, terwijl de schouw (veronderstel ik) al een deel ingenomen is door de buizen van iemand van een andere verdieping ?

Mocht dat nog ?

Thomas Morus
Berichten: 5932
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#3 , 24 dec 2019 12:49

De vraag is of ze zonder gemeenschappelijke en voorafgaande beslissing privatieve buizen in een gemeenschappelijke schouw mochten aanbrengen. Hamvraag is of TS indien hij ook op condensatieketel overschakelt er nog genoeg ruimte beschikbaar is voor "zijn schouwbuis".
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Reclame

Zillianne
Topic Starter
Berichten: 90

#4 , 24 dec 2019 14:49

Inderdaad, ik zou ook binnen afzienbare tijd een condens willen plaatsen op gelijkvloers. Ik moet laten onderzoeken of er naast de 2 individuele installaties nog ruimte genoeg is, zoniet zal vermoed ik de schouw en 3 afvoeren volledig en in 1x moeten aangepast worden naar een soort van gemeenschappelijk afvoersysteem. Dit betekent vermoedelijk extra kosten voor de verdiepingen als ik het goed begrijp.

Thomas Morus
Berichten: 5932
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#5 , 24 dec 2019 14:55

Dat klopt.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Jo23
Berichten: 382
Juridisch actief: Nee

#6 , 24 dec 2019 15:25

Beste

In 2017 nog een niet condenserende CV ketel plaatsen roept vragen op.

Tweede vraag: is er geen syndic of is er geen overleg tussen de eigenaars inzake aanpassingen van de CV ketels.

Mogelijke oplossing (mits akkoord van de VME): plaatsing van een muurdoorvoer overwegen om rechtstreeks via de zijmuur naar buiten te gaan voor aan en afvoer (moet minstens 3 meter van een raam (dat geopend kan worden) verwijderd zijn). Wordt bij nieuwbouw huizen vrij veel gedaan, standaard goedkope oplossing bij sleutel op de deur woningen.

Tweede oplossing is een derde concentrische buis van de condenserende CV ketel door de schouw trekken indien er nog voldoende plaats over is in het schouwkanaal. De meeste installateur werken in de schouw met een flexibele dubbelwandige buis die vrij makkelijk te plaatsen is (zie voorbeelden), er bestaan speciale eindstukken die je meer en meer ziet opduiken op de schouwen. In elk geval de normen volgen van de fabrikant van het CV toestel, een goede vakman volgt die altijd en is verplicht om regelmatig bij te scholen in deze materie.
https://lbge.be/product/pp-flexibel-condensatieketels/
https://www.viessmann.be/content/dam/vi ... osolar.pdf

Zillianne
Topic Starter
Berichten: 90

#7 , 24 dec 2019 15:52

Inderdaad er is geen enkel overleg geweest. Een fout van de eerste vd 3 installateurs vind ik persoonlijk. Wij als eigenaars doen maar wat de specialisten zeggen en kennen niets van de technische kant. Hij had dit tenminste kunnen melden aan de eigenaar 2e verdiep die als eerste renoveerde (op dat ogenblik waren er 3 atmo ketels) dan was er waarschijnlijk op dat moment een overleg tot gemeenschappelijke uitvoering geweest.

Anderzijds wordt dit nu een zeer vervelend onderwerp op de vergadering, want wie heeft er nu iets fout gedaan en wie gaat dat betalen..

mava105
Berichten: 22270
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#8 , 24 dec 2019 16:16

Daarmee weten we nog niet of er een syndicus is in het gebouw. De VME moet in ieder geval zijn toestemming geven op een AV.

Indien geen syndicus zullen jullie toch moeten overeenkomen om de zaak te regulariseren. Is een zeer gevaarlijke toestand voor CO vergiftiging. Indien geen akkoord zal je naar de VR moeten stappen

Zillianne
Topic Starter
Berichten: 90

#9 , 24 dec 2019 16:35

Syndicus is een vd betrokken partijen en mede-eigenaar.

We proberen uiteraard tot een overeenkomst te komen bij de aankomende vergadering VME. Dank voor het advies aan allen.

Inazuma
Berichten: 9773
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#10 , 25 dec 2019 13:43

Een fout van de eerste vd 3 installateurs vind ik persoonlijk. Wij als eigenaars doen maar wat de specialisten zeggen en kennen niets van de technische kant.
U draait de situatie & verantwoordelijkheid om ...

Als eigenaar / opdrachtgever hoort men toch te weten dat men toestemming nodig heeft van de mede-eigenaars voor werken aan gemene delen .

De installateur gaat er van uit dat de opdrachtgever die toestemming heeft voor de nodige werken.

Franciscus
Berichten: 38602

#11 , 25 dec 2019 13:52

Ken zo'n klein appartementsblokje 4 lagen daar eerste en daarna gelijkvloers dat ook gedaan hadden. Toen 2de verdiep de atmo ketel liet nakijken zeer hoge CO waarden in schouw maar ook in aanliggende badkamer en toilet. BW en stadsingenieur ter plaatse en de nodige afsluitingen en verzegelingen werden gedaan. gelukkig was het in de zomer anders was het heel koud geweest.
Er blijken idd oplossingen te zijn om in een gemene schouw toch condensatieketels te plaatsen.

Zillianne
Topic Starter
Berichten: 90

#12 , 25 dec 2019 14:40

We moeten de situatie dus zeker laten onderzoeken, bestaan daarvoor onafhankelijke inspecties of kunnen we enkel beroep doen op een erkende firma voor cv installaties? De kosten voor dit expertise-onderzoek kunnen dan worden aangerekend aan de gemeenschap?

Deze info is belangrijk om de situatie voor te leggen op de vergadering, zodat we dit met de buren kunnen bekijken en bespreken.

mava105
Berichten: 22270
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#13 , 25 dec 2019 16:03

Er bestaan inderdaad onafhankelijke keuringsbureau.
Bvb Vinçotte, maar er zijn er nog vele andere
https://veiligwonen.vincotte.be/nl/keur ... stallatie/

robert51
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

#14 , 26 dec 2019 16:17

Installateurs hadden toch moeten zien dat de gemeenschappelijke roogasafvoer niet geschikt was voor gesloten toestellen. Met een overleg, op initiatief van de syndicus, waren er geen problemen geweest. Gemeenschappelijke rookgasafvoer kan aangepast met de nodige onkosten, zowel voor de gemeenschap als voor de eigenaars (individuele ketel)

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”