Perceelgrens onenigheid landmeters

Maria_Devriesere
Topic Starter
Berichten: 11
Juridisch actief: Nee

Perceelgrens onenigheid landmeters

#1 , 12 dec 2019 09:15

Wij zijn door onze (nieuwe) buren aangesproken op het feit, dat volgens hun landmeter de scheidingslijn niet correct is. Het zou gaan over 20m² op een perceel van 1000m2. Blijkbaar loopt de lijn volgens hun landmeter niet helemaal juist uit. Het gaat om een klein reepje grond, maar op die grond staat wel een (dure) afsluiting, over een lengte van ongeveer 25 meter, door ons geplaatst en bekostigd en zijn er speciale planten aangeplant aan onze zijde van de schutting.

We hebben (nog) goed contact met de buren, maar de buurman is nogal 'stipt' en kan er niet mee leven dat hij de rest van zijn leven KI gaat betalen voor 20m² die hij niet in bezit heeft, maar hij wel recht op heeft volgens hem. Zij hebben een plan genomen van 1982 van het kadaster. Daarop stond de grond van de vorige eigenares met een totaal van 1300 m². In 2014 kopen wij 300m² van deze vorige buurvrouw. Hun logische redenering was dat zij dan 1000m2 moeten hebben, waarvoor zij betaald hebben. Maar blijkt dat zij nu 980m² hebben en dus 20m² bij ons komen halen. Volgens ons en onze landmeter is het echter niet juist. Onze grond die we hebben bijgekocht van de vorige burrvrouw is geintegreerd in de rest van ozne tuin, dus moeilijk te bepalen denk ik of dat 300m² is of 320m². Wat met een missingspercentage van onze landmeter? en die van hen ook uiteraard.

Wat kunnen we doen? Vredergerecht? Wat zijn onze opties en kansen? Wat met dat het aantal gekochte vierkante meters van hen dat niet klopt? Valt dat niet onder een bepaald rateringspercentage bij kadaster? De scheidingslijn die onze landmeter heeft uitgezet is mooi recht en volgt een logische rechte lijn. Kortom veel vragen, maar waar doen we goed aan? De buurman is een beetje een vreemde man, die echt heel extreem op zijn strepen staat, tot het onredelijke af. Hij volgt ook klakkeloos de landmeter en kijkt niet vanuit ons perspectief.


Even de situatie schetsen:
2014: wij kopen een deel van de grond van onze buurman M, omdat dit onze grond zo een mooi rechthoekige blok maakt. Voorheen was er een rare hap uit de grond. Buurman M en wij bepalen de lijn, deze wordt samen met de beëdigde landmeter een lijn getrokken en een draad gespannen tot waar wij kopen. Wij kopen het stukje grond van buurman M (300m²). Dit wordt bij de notaris uiteraard vastgelegd, met daarbij het plan van de landmeter aangehecht, onderteken door ons, buurman M en de notaris. Na de overdracht planten wij op de lijn aan onze zijde van de draad een nieuwe beplanting over 25 meter. Dit zijn speciale planten en niet goedkoop. Wij leggen onze tuin verder aan en alles is nu proper.
2017: buurman M verkoopt zijn huis met resterende grond (1000m2) aan de familie V. De nieuwe buren halen alle bomen weg op hun grond, waardoor wij volledig bloot liggen. Op de scheidingslijn waar eerst een eenvoudige draad staat (die draad van 2014), plaatsen wij een nieuwe schutting, in overleg met de buren op 25 meter lengte dus. De buren waren akkoord hierin mee te betalen. Dit is tot op heden niet gebeurd, maar wij maakten daar geen punt van. Ze hadden nog veel verbouwingswerken en we wilden hen daar niet mee lastigvallen. We hebben goed contact nogmaals.
2019: De neiuwe buren nemen contact met ons op om te melden dat zij een landmeter hebben laten komen om hun grond te bepalen, omdat ze eigenlijk vermoeden dat ze aan de andere zijde van hun perceel te weinig grond hadden. Hun landmeter paalt uit en komt tot de redenering dat de scheidingslijn, die notarieel is vastgeled in 2014 met onze vorige buurman en lanmeter niet correct is.
Hun voorstel: wij moeten onze (dure) schutting afbreken, zij plaatsen op hun kosten een nieuwe. Wij vielen compleet uit de lucht. Wij zijn van mening, dat onze lijn bepaald is in 2014; wij hebben gekocht waar we voor betaald hebben. Zij zeggen echter dat na opmeting (2 jaar na hun aankoop) hun aantal vierkante meters niet klopt en dat ze 24m² missen en dus bij ons komen halen volgens de nieuwe landmeter van hen. Onze landmeter zegt dat hun landmeter niet correct is beginnen meten. Discussie dus. In eerdere gesprekken gaf de buurman aan dat hij zijn landmeter dus volgt, die van ons vond hij niet officieel (?) omdat die van hen officiele oranje paaltjes heeft gezet en die van ons niet. Voor hem is het ondeknbaar dat hij de rest van zijn leven KI gaat betalen voor de 24m² die wij onterecht hebben volgens hem. Dus was een van de pistes als we er niet uitkomen en de meningen van onze landmeters blijft verdeeld, dat we hen een symbolische euro betalen voor die 24m² moest blijken dat we hun landmeter moeten volgen. Wij zijn zelfs bereid de notariskosten om dit te laten officialiseren te betalen. Mar de schutting afbreken is niet wenselijk. Ze hebben een andere smaak dan wij, dus hen ene schutting laten zetten, dan weet ik al dat hij op zich minder mooi e kwalitatief zal zijn, wat meoten wij met onze schutting die nog maar een paar jaar staat en die niet goedkoop was? verloren geld en het ergste de planten die nu al 5 jaar ingeworteld zijn, die kunnen we niet uitdoen zonder dat ze doodgaan. Wie kan ons helpen en vooral wat zijn onze rechten? Moeten we de schutting afbreken? Moeten we grond bijkopen? We hebben er immers al voor betaald in 2014, maar willen gewoon toch proberen de relatie met de buren goed te houden, alhoewel ik van mening ben dat het precies van ene kant moet komen :-) en dat wij hen maar zonder kritisch te zijn grond moeten geven... Wij willen het notarieel vast laten leggen op onze kosten, zodat wij vanaf dan die 20m² KI betalen (waar we eigenlijk al voor betelan denk ik maar bon), maar zij stellen dus voor om alles af te breken wat mij nogal rigoureus lijkt.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
LennieK
Berichten: 1862
Juridisch actief: Nee

#2 , 12 dec 2019 09:27

Hoeveel denken die buren dat die 20m² hen kost misschien? Zal misschien een euro of vijf per jaar zijn, als het al zo veel is... Plus dat ze het 'risico' lopen dat het kadaster alles zal herbekijken en hun KI aanpassen naar de huidige toestand...

Wat hun landmeter zegt doet trouwens weinig ter zake. Mocht zo'n discussie op het vrederecht komen, zal de vrederechter een landmeter inschakelen die (normaal onafhankelijk van partijen) de meting zal komen uitvoeren. Kosten voor de verliezende partij.

Maria_Devriesere
Topic Starter
Berichten: 11
Juridisch actief: Nee

#3 , 12 dec 2019 09:54

Hoeveel denken die buren dat die 20m² hen kost misschien? Zal misschien een euro of vijf per jaar zijn, als het al zo veel is... Plus dat ze het 'risico' lopen dat het kadaster alles zal herbekijken en hun KI aanpassen naar de huidige toestand...
Dat vinden wij ook, maar zoals gezegd, hij is principieel.
Wat hun landmeter zegt doet trouwens weinig ter zake. Mocht zo'n discussie op het vrederecht komen, zal de vrederechter een landmeter inschakelen die (normaal onafhankelijk van partijen) de meting zal komen uitvoeren. Kosten voor de verliezende partij.
Maar met als risico dat we dan ook de scheiding moeten afbreken en de planten zullen sterven? We zouden graag beslagen ten ijs willen komen en hen een redelijk tegenvoorstel doen.

Ons punt is eigenlijk:
In hoeverre kan onze akte waarin de grens staat, waar wij voor hebben betaald nu veranderen? Ik zou me dan willen beroepen op het lissingspêrcentage van zowel onze als hun landmeter?
Wat moeten we dus doen?

Reclame

mava105
Berichten: 22256
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 12 dec 2019 10:15

Als tegenprestatie en tot slot van alle rekeningen zou je de helft van de waarde van die 20 m² aan hen kunnen betalen. Je hebt dan geen verdere discussie meer, en ik denk dat het de goedkoopste oplossing is.Een m² achterin gelegen tuingrond is veel goedkoper dan een m² bouwgrond. En verplaatsen/vernieuwen afsluiting op gemene kosten.

Maria_Devriesere
Topic Starter
Berichten: 11
Juridisch actief: Nee

#5 , 12 dec 2019 14:13

Bedankt voor deze reacties. Vooral argumenten die we kunnen gebruiken om hun eenzijdige visie te counteren zijn welkom. We hebben nog altidj als oogpunt om ene goede evrstandhouding te houden, maar we willen ons ook niet 'in 't zak' laten zetten omdat de buurman zo halstarrig is'

BloodNight
Berichten: 621

#6 , 12 dec 2019 16:04

Zoals hierboven aangegeven, doe een redelijk voorstel...
Wil de buurman niet luisteren dan is hij diegene dat naar de rechter moet gaan.

Inazuma
Berichten: 9769
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#7 , 12 dec 2019 16:07

Uw buurman heeft perceel gekocht as-is

De oorspronkelijke opgegeven oppervlakte vertrok waarschijnlijk van een antieke opmeting uit de 80s -of zelfs vroeger- die 1300 M2 opleverde, maar waarvan geen enkele garantie is dat die juist is
U hebt 300m2 overgekocht, en enkel dàt stuk is normaal nauwkeuriger opgemeten, én zo overeengekomen en geakteerd met de vorige eigenaar.

Uw oude buurman had dus zeer waarschijnlijk géén 1300 m2 om te beginnen.
En nadien geen 1000m2 meer te koop ...

2,4% afwijking tov kadasterplan uit die tijd is peanuts

Uw buurman moet de afscheiding nog altijd betalen ... zo principieel is die dus duidelijk niet.
Gans dit dispuut lijkt dus meer op een trucje om dààr onderuit te komen dan wel een afsluiting naar hun eigen smaak te kunnen zetten.


Herziening/betwisting kadasterplan: vanaf 20% afwijking :!:
http://www.landmeters-experten.be/meerkadaster.html

Lanox
Berichten: 3521
Juridisch actief: Nee

#8 , 12 dec 2019 16:15

Mijn inziens heeft de buurman geen poot om op te staan tegenover de TS. Hij zal in zijn eigen akte moeten kijken of hij verhaalrecht heeft tegenover de verkopers, wat meestal expliciet uitgesloten wordt.

Maria_Devriesere
Topic Starter
Berichten: 11
Juridisch actief: Nee

#9 , 12 dec 2019 18:28

Bedankt allemaal. Maar volgens de landmeter van de buurman is de schutting die er staat niet op de juiste grenslijn geplaatst. We gaan een voorstel doen om het zo te laten, wij nemen de kosten van de schutting op ons en als ze per se voet bij stuk houden om het opnieuw te laten vastleggen, prima, dan zullen wij die kosten betalen. Eventueel overkopen voor symbolische euro, maar zeker duidelijk vermelden dat we dit doen voor goed nabuurschap, niet omdat we hun redenering volgen of hun landmeter-meting als juist aanvaarden. Een vredegerecht kost misschien niet veel, maar als een der partijen daar niet mee akkoord is dan gaat het verder en kost het duiznden euro ana advocaten en gerecht...Dat wil ik vermijden, omdat dan de relatie verzuurd is.

Inazuma
Berichten: 9769
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#10 , 12 dec 2019 20:09

Bedankt allemaal. Maar volgens de landmeter van de buurman is de schutting die er staat niet op de juiste grenslijn geplaatst. We gaan een voorstel doen om het zo te laten,
m.i. gaat u best NIET in op enige eis van de buren ...

BloodNight
Berichten: 621

#11 , 12 dec 2019 21:29

Ook als u uitdrukkelijk vermeld dat u de redenering van hun landmeter niet volgt, kan dit aanzien worden als een aanvaarding van de situatie.
Best mee oppassen dus.

KJ86
Berichten: 2663

#12 , 12 dec 2019 22:57

Kan het zijn dat de fout er ingeslopen is door dat de vorige landmeter (bij de aankoop van 300 m2) niet heeft afgepaald. Weten jullie zeker dat de afsluiting correct staat?
Nieuwe landmeter kan dat plan opvragen en eenvoudig nameten aan de hand van de coördinaten en referentiepunten.

Maria_Devriesere
Topic Starter
Berichten: 11
Juridisch actief: Nee

#13 , 13 dec 2019 10:31

Kan het zijn dat de fout er ingeslopen is door dat de vorige landmeter (bij de aankoop van 300 m2) niet heeft afgepaald. Weten jullie zeker dat de afsluiting correct staat?
Nieuwe landmeter kan dat plan opvragen en eenvoudig nameten aan de hand van de coördinaten en referentiepunten.
Ik sluit dat niet uit nee, maar het is wel zo, dat de nieuwe lijn/grens die we bepaalden op basis was van een historische heel vroegere perceelgrens met betonnen palen en draad. Die is er blijven staan van in de jaren 50/60. Dus de landmeter heeft eigenlijk deze lijn enomen, die ook logisch was. Het is dus zeer goed mogelijk dat de lijn die vroeger op eht akdaster stond ene aantal cm afwijkt van de daadwerkelijke historische lijn, die er al meer dan 30 jaar stond. Echter deze lijn is dan bij eht perceel genomen van onze vorige buur, dus die lijn was dan weg en wij hebben de lijn eugenlijk weer opnieuw genomen, op basis van de geregulariseerde grenslijn van heel vroeger. Ingewikkeld allemaal.
De landmeter heeft niet afgepaald, omdat er dus al die lijn was van oudsher.

Maria_Devriesere
Topic Starter
Berichten: 11
Juridisch actief: Nee

#14 , 13 dec 2019 10:37

Ng even vermelden dat die oude palen toen zijn vervangen door een verse draad, in overleg met de vorige buur. Daarvoor zijn op 30 cm planten geplant. Nu sinds de buren er wonen is er op diezlefde plek een schutting gekomen dus. De bamboe staat nog altijd op 30 cm van de schutting op alle plekken over de hele lijn. Door al deze reacties beginnne we ons echt af te vragen waarom de buren dit allemaal initieren. Hele vreemd, ze hebben een mooie gratis schutting en zeggen dat ze 20 mé te kort hebben. Maar ook dat klopt niet, want over een lengte van 30m van 0 cm naar 100 cm aflopend volgens hen is volgens mij nog altijd maar 15m². Soit het plan van hun landmeter krijgen we niet te zien. Kunnen wij dit opvragen en kunnen wij ene oud kadasterplan uit de jaren 80 opvragen ergens om die lijn aan te tonen. Eigenlijk is dit dan ook weer dubbel, want kadaster is geen zekerheid.

lukasi
Berichten: 1140

#15 , 13 dec 2019 10:47

vraag een tegensprekelijke vaststelling aan , samen met uw buur, en de twee betrokken landmeters. Eventueel stelt u in overleg een derde erkende landmeter aan.
De opmeting en afpaling is dan sluitend voor beide partijen.
Bij een afpaling gebruiken landmeters vastgelegde meetpunten in het terrein. ZIch baseren op een afsluiting voor een afpaling is niet slim of niet gangbaar.
Bijkomend bamboes moeten 50 cm van de grens worden ingeplant en , om woekering te vermijden, worden ommuurd met rootcontrol platen in de grond.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”