recht van erfdienstbaarheid op naburig perceel?

pangoldwing
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

recht van erfdienstbaarheid op naburig perceel?

#1 , 11 okt 2019 00:03

Onze rijwoning grenst aan een opbrengsteigendom ( beneden kantoorruimte met oprit met daarbovenliggend 2 appartementen) dat 25 jaar geleden gebouwd werd.
Daar er door de eigenaar garages dienden voorzien voor de appartementen, werden achteraan het perceel 7 garages geplaatst dewelke verhuurd worden.
De oprit naast de kantoorruimte geeft toegang naar de achterliggende garages.
Daar deze oprit net naast onze gevel ligt vroegen we 25 jaar geleden of we deze oprit eveneens konden gebruiken. Zo konden we achteraan op ons perceel eveneens een garage plaatsen dat dus met voertuigen enkel bereikbaar is langs de oprit van het naburig perceel. Hier had de eigenaar geen problemen mee.
We kwamen destijds met de eigenaar overeen dat wij 1/8 van de kosten voor het aanleggen van de gemeenschappelijke oprit betaalden.
Er werd een document opgesteld met het betaald bedrag van deze kosten met de vermelding dat de eigenaar steeds toegang verleent aan dhr. en mevr. x (mezelf en mijn echtgenote). Dit was weliswaar niet de correcte manier om dit vast te leggen, maar toen zag de wereld er weer goed uit voor ons.
Nu 25 jaar later verkopen we onze woning via een immo kantoor , hebben een bod gekregen en aanvaard.
De kandidaat kopers willen natuurlijk zekerheid over het gebruik van de oprit vooraleer de compromis getekend wordt.
Dus vraag ik de eigenaar van naburig pand of hij bereid is het document aan te passen op naam van de nieuwe eigenaars van onze woning, of nog beter op naam van het perceel.
Plots ( hij wist reeds enkele maanden dat wij onze woning verkochten) bedenkt deze eigenaar dat hij eraan denkt zijn eigendom ook te verkopen, en dat deze regeling neerkomt op een erfdienstbaarheid waarbij dit de waarde van zijn eigendom zou kunnen negatief beïnvloeden
Na heel wat discussie is de eigenaar bereid een notariële akte te ondertekenen dat de erfdienstbaarheid vastlegt ( op onze kosten).Als bij de notaris de akte besproken wordt is hij plots enkel bereid dit te ondertekenen indien hij een schadevergoeding krijgt voor het" eventueel " waardeverlies van zijn eigendom.
Hoeveel dit is kan momenteel niemand inschatten, de eigenaar geeft ook geen voorstel, en onderneemt ook geen stappen om zijn eigendom te verkopen, maar hierbij wordt de afhandeling van de verkoop van onze woning opnieuw onzeker en achteruit gesteld.
Kan dit zomaar mits wij destijds een overeenkomst hadden over de kosten van de oprit? Wij hebben meer en meer het gevoel dat hij enkel wil profiteren van onze situatie, en de zaak blijft rekken tot wij hieraan toegeven. Wij denken eraan op juridisch vlak verder te gaan, dit kost natuurlijk eveneens veel tijd en geld. .
Is er zelf al iemand in gelijkaardige situatie geweest? Is er een kans dat hier erfdienstbaarheid zou kunnen afgedwongen worden?
Ik hoor graag jullie bedenkingen of adviezen.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22272
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 11 okt 2019 09:21

Je had destijds dat akkoord ook beter laten erkennen als erfdienstbaarheid en in beide aktes opnemen. Dat kan nu nog mits akkoord van alle partijen.

CityBird
Berichten: 794

#3 , 11 okt 2019 09:43

Je kan geen erfdienstbaarheid afdwingen en die onderhandse overeenkomst is enkel geldig tussen de buurman en jullie.

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”