overdracht openbaar domein - oplevering gemeenscha delen

pierre-francois
Topic Starter
Berichten: 7

overdracht openbaar domein - oplevering gemeenscha delen

#1 , 06 jul 2008 10:37

-A-
Appartementsgebouw is door de laatste bewoner betrokken in augstus 2006
Voor de gemeenschappelijke delen is er nog geen voorlopige oplevering gebeurt.
a-Binnen welke termijn dient er een voorlopige oplevering te gebeuren ?
b.Welk is de maximum periode die wetteijk toegestaan is tussen de voorlopige en definitieve oplevering ?
c. Indien er geen vraag komt van de bouwpromotor tot voorlopige oplevering, moeten de VME dan het initiatief nemen en voorstellen tot voorlopige oplevering?
Bestaan hiervoor wettelijke vastgelegde termijnen ?

-B- Overdracht openbaar domein
De toegangweg naar de ondergrondse parking en de toegangswegen naar de appartementen en het groenplein alsmede de stoepen zouden door de bouwpromoter die eveneens eigenaar is overgedragen worden aan het stadsbetuur.
Doch er duiken onverwachte moeilijkhedn op en het is nog niet zeker dat deze overdracht zal gerealiseerd worden;
In dit aatste geval wat zijn dan de gevolgen voor ons ?
1- kan dit dat we als eigenaars steeds over privaat grondgebied dienen te gaan om toegant te hebben tot onze eigendom.
2-wie is er dan verantwoordelijk voor het onderhoud van deze gronden ?
3- welk statuut heeft deze grond ?
4- Wat ingeval van ongeval wie is aansprakelijk en kunnen we de eventuele schade verhalen op de eigenaar ?
Graag informatie en wie kan mij een degelijke en leesbare dokumentatie aanbevelen ?
pierre-francois

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 07 jul 2008 11:20

Ik ga ervan uit dat het appartementsgebouw opgetrokken is onder toepassing van 9 JULI 1971. _ Wet tot regeling van de woningbouw en de verkoop van te bouwen of in aanbouw zijnde woningen(=Wet Breyne).

“Art.7.De overeenkomsten bedoeld in artikel 1 alsmede de beloften voor zodanige overeenkomsten moeten :...f) de aanvangsdatum van de werken, de uitvoerings- of leveringstermijn en de schadevergoedingen wegens vertraging in de uitvoering of levering vermelden...g) de wijze bepalen waarop de oplevering geschiedt...De overeenkomst vermeldt in ieder geval in een afzonderlijk lid, in andere en vette lettertekens, dat de koper of opdrachtgever het recht heeft de nietigheid van de overeenkomst of de nietigheid van een met de wet strijdig beding in te roepen bij niet-nakoming van de bepalingen van of krachtens de artikelen 7 en 12, waarvan de tekst integraal in de overeenkomst moet worden opgenomen.”(Wet Breyne).

Onderzoek dus zorgvuldig uw koopakte.

“Art.2.§ 1...Zowel de voorlopige als de eindoplevering van de werken wordt slechts bewezen door een schriftelijke en tegensprekelijk tussen partijen opgemaakte akte...§ 2. De bewoning of het in gebruik nemen van het gebouw of van de verbouwde of uitgebreide gedeelten ervan, geldt echter als vermoeden dat de koper of opdrachtgever stilzwijgend de voorlopige oplevering aanvaardt, behoudens tegenbewijs.”(21 OKTOBER 1971. - Koninklijk besluit houdende uitvoering van de wet van 9 juli 1971 tot regeling van de woningbouw en de verkoop van te bouwen of in aanbouw zijnde woningen).

Uit ‘Appartementsgebouw is door de laatste bewoner betrokken in augustus 2006’ leid ik af dat ook de gemeenschappelijke gedeelten in gebruik genomen zijn en dus ook geacht worden voorlopig opgeleverd te zijn.

Bij ontbreken van overdracht van de toegangswegen aan de stad geldt voor de ingesloten gebouwen : “Art.682.§ 1. De eigenaar wiens erf ingesloten ligt omdat dit geen voldoende toegang heeft tot de openbare weg en deze toegang niet kan inrichten zonder overdreven onkosten of ongemakken, kan, voor het normale gebruik van zijn eigendom naar de bestemming ervan, een uitweg vorderen over de erven van zijn naburen, tegen betaling van een vergoeding in verhouding tot de schade die hij mocht veroorzaken...”(Burgerlijk Wetboek).

De erfdienstbaarheid van uitweg is door de wet gevestigd en vereist dus geen titel.

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be/ . Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”