Kan het reglement van inwendige orde regels bevatten die slaan op een privatief goed?

mava105
Topic Starter
Berichten: 22272
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

Kan het reglement van inwendige orde regels bevatten die slaan op een privatief goed?

#1 , 25 aug 2019 12:48

Betreft een appartementsgebouw met 3 appartementen. De 3 mede-eigenaars besluiten om gezamenlijk een zonnewering aan de ramen aan de zonnekant te laten plaatsen. Syndicus vraagt prijzen, en na akkoord van de 3 mede-eigenaars besteld hij de zonweringen. Iedere eigenaar betaald zijn aandeel in de zonnewegingen, die eigenlijk privatief zijn. Mag het gebruik ervan opgenomen worden in het reglement van inwendige orde, of dient iedere eigenaar afzonderlijk te vermelden in een bijlage aan de huurovereenkomst? Meer bepaald zou het gaan om de verplichting de zonnewering op te trekken bij hevige wind en langere afwezigheid

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Thomas Morus
Berichten: 5936
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#2 , 25 aug 2019 12:51

Waarom zou dat niet mogen?
Vergelijk met een verbod om politieke pamfletten aan de private ramen op te hangen..
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Sirkii
Berichten: 5417

#3 , 25 aug 2019 16:01

Dit is eigenlijk een “groepsaankoop” die de syndicus geregeld heeft. De zonneweringen zijn privatief (want niet beschreven als gemeenschappelijk in de basisakte) zodat eventuele schade individueel te betalen valt. Het kan geen kwaad om het advies om de zonneweringen in te halen bij wind etc te vermelden in t huishoudelijk reglement doch je kan er geen sancties aan vastknopen.

PS als het electrische screens zijn zou je windsensoren kunnen plaatsen die de screens optrekken bij hevige wind

Reclame

mava105
Topic Starter
Berichten: 22272
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 25 aug 2019 17:18

Windsensoren werden verworpen, omdat die de screens telkens op en neer halen als er een windje waait. Zo heeft mijn buurman, de sensor van zijn zonnetent losgekoppeld, omdat die telkens om de haverklap op een neer gelaten werd bij het minste windje of als de zon even weg was.

father b
Berichten: 1576
Juridisch actief: Nee

#5 , 25 aug 2019 17:39

Betreft een appartementsgebouw met 3 appartementen. De 3 mede-eigenaars besluiten om gezamenlijk een zonnewering aan de ramen aan de zonnekant te laten plaatsen. Syndicus vraagt prijzen, en na akkoord van de 3 mede-eigenaars besteld hij de zonweringen. Iedere eigenaar betaald zijn aandeel in de zonnewegingen, die eigenlijk privatief zijn. Mag het gebruik ervan opgenomen worden in het reglement van inwendige orde, of dient iedere eigenaar afzonderlijk te vermelden in een bijlage aan de huurovereenkomst?


Meer bepaald zou het gaan om de verplichting de zonnewering op te trekken bij hevige wind en langere afwezigheid
Persoonlijk vind ik het een goed idee ( ondanks het privatief is ). Is voor de veiligheid want bij hevige windstoten kan men problemen krijgen.
Maar zoals ook Sirkii aanhaalt, opgelopen schade is privatief of men moet dit item opnemen in de blokpolis verzekering.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”