erfdienstbaarheid ?

Britje56
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

erfdienstbaarheid ?

#1 , 4 maand 2 weken geleden (30 jul 2019 08:41)

Beste,
In 2003 kochten wij twee huisjes die deel uitmaakten van een driewoonst. Wij konden enkel onze huisjes, die we dan verbouwden tot 1huis, bereiken via de eigendom van de buurman. Er was dus een doorgang van 1m50 tot aan onze voordeur. Langs achter was er een doorgang naar de garage, ook via verschillende buureigendommen. Wij waren overtuigd dat dit erfdienstbaarheden waren omdat dit reeds jaren zo was. Nu blokkeert onze buurman onze toegang tot de voordeur met een poortje. Langs achter heeft hij een paal gezet zodat we maar 1 m 70doorgang meer hebben en niet doorkunnen naar onze garage.
In onze aktes staat niets beschreven, tenzij dat we het goed kopen met zichtbare en onzichtbare erfdienstbaarheden...
Wat nu ?
Wij hebben grond gekocht zodat we langs een andere zijde doorkunnen, echter via agrarisch gebied. Een stedebouwkundige aanvraag werd geweigerd.
:(

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
Sirkii
Berichten: 3492

#2 , 4 maand 2 weken geleden (30 jul 2019 20:09)

Grenzen uw twee huisjes dan nergens aan de openbare weg? Uw akte vermeldt geen erfdienstbaarheden zodat er officieel ook geen zijn. Een bestaande gedoogde overgang is nooit verworven. Schets de situatie eens wat duidelijker als je wil.

Britje56
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#3 , 4 maand 2 weken geleden (31 jul 2019 12:02)

Onze woning grenst enkel aan de openbare weg via onze eigen strook landbouwgrond. Alle nutsvoorzieningen. passeren aan de buur. Enkel onze persoonlijke riolering passeert in de gracht (buizen in gracht) op de strook landbouwgrond.
De buurman heeft geen riolering. Hebben daar ook miserie mee, want hij loost nu zijjn afvalwater in onze buis.

Reclame

Britje56
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#4 , 4 maand 2 weken geleden (31 jul 2019 12:03)

De huisjes staan dwars op de openbare weg !

mava105
Berichten: 18497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#5 , 4 maand 2 weken geleden (31 jul 2019 12:14)

Vraag eens dat uw eigen notaris opzoekingen doet hiernaar. Mogelijks werd de betreffende erfdienstbaarheid "vergeten" te vermelden in de akte. Hij kan opzoeken of het in vroegere aktes stond vermeld.
Als buurman uw doorgang belet, weiger dan ook het gebruik van uw rioleringsbuis. Hoelang bestaat die erfdienstbaarheid al? Meer dan waarschijnlijk al langer dan 30 jaar, want nu mag e rop een dergelijke wijze niet meer gebouwd worden.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”