Wie mag deelnemen aan de algemene vergadering?

jo de beer
Topic Starter
Berichten: 1

Wie mag deelnemen aan de algemene vergadering?

#1 , 23 jun 2008 22:55

Ons appartementsgebouw bestaat uit 6 appartementen. Omdat de meeste eigenaars ook hun echtgenoot(e) of partner naar de algemene vergadering meebrengen, zijn er meestal 10 of 11 mensen aanwezig. Als gevolg heeft dit dat de vergaderingen veel langer duren want iedereen wil zijn zegje wel doen. Bovendien moet de syndicus wegens plaatsgebrek een zaaltje huren waardoor de kosten van zo'n algemene vergadering oplopen. Er is zoals Art. 577-6 voorschrijft wel schriftelijk bepaald wie het recht heeft om aan de beraadslagingen deel te nemen. Houd dit in dat alle andere automatisch geen recht tot aanwezigheid hebben of mogen zij aanwezig zijn zolang zij niet actief deelnemen aan het proces van de bespreking?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Ignace
Berichten: 82
Locatie: Tielt

#2 , 24 jun 2008 21:00

U kan bv. overeenkomen onderling dat de mede-eigenaars, dus ik veronderstel bij bv. getrouwde koppels, de éne volmacht geeft aan de andere om te gaan stemmen. Gezien het feit dat er in de kosten wordt gesneden door mss het huren van het lokaaltje onnodig te maken kan dit niet af te slaan zijn denkik :)

Maar inderdaad, wie aanwezig is en geen mede-eigenaar is van een kavel moet zich onttrekken aan elke stemming, en zou volgens mij ook door de syndicus moeten terecht gewezen worden op het feit dat die persoon niet veel in de pap te brokken heeft. Als de man of vrouw alleen eigenaar is, dan kan hij het woord toch wel voor 2 personen voeren :)

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 25 jun 2008 09:11

“Art.577-6...In geval van verdeling van het eigendomsrecht van een kavel, of wanneer dit het voorwerp is van een gewone onverdeeldheid, wordt het recht om aan de beraadslagingen van de algemene vergadering deel te nemen geschorst totdat de belanghebbenden de persoon aanwijzen die dat recht zal uitoefenen...”(Burgerlijk Wetboek).

Er is gewone onverdeeldheid tussen medeeigenaars die niet met mekaar gehuwd zijn of gehuwd zijn met scheiding van goederen.Het ‘gemeenschappelijk vermogen’ van gehuwden onder het wettelijk stelstel is geen gewone onverdeeldheid.

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be/ . Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”