vocht na afbraak van buurhuis

agnes_2006
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

vocht na afbraak van buurhuis

#1 , 5 maand 1 week geleden (26 jun 2019 17:23)

ik woon in een huurapartementje bij een vriendin. Het buurhuis werd afgebroken waarna ik in mijn slaapkamer vocht in de buitenmuur kreeg met schimmel. Na de afbraak werd de muur niet geïsoleerd, enkel door twee metalen balkel dwars gesteund (door boren in de muur bevestigd) Over de muur en de balken werd plastic gehangen, eveneens op diverse plekken geboord. er is een nieuwbouw gepland maar de uitvoering zal nog tot 2021 duren.
Was de afbraakfirma niet verantwoordelijk voor bezetten en isoleren van de muur?
Is daar de nieuwe bouwfirme voor verantwoordelijk?
De verzekering van de afbraakfirma stuurde een specialist om te kijken en te meten. Daarop werd overeengekomen dat schilderwerken betaald worden (voor enkel de betroffen muur!!)
Is dat juridisch juist? Kan die overeenkomst nog veranderd worden omdat alles heel vlug besproken werd en die man kennelijk zijn vak kende en bij lijen gemakkelijk spel had.
bedankt
Agnes

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
aldebaran
Berichten: 13
Juridisch actief: Nee

#2 , 5 maand 1 week geleden (26 jun 2019 18:14)

Enkele jaren terug een soortgelijke situatie meegemaakt als huurder. Maar als je in een huurhuis woont, gaat de schade die je beschrijft infrastructureel moeten opgelost worden, en dan lijkt me dit toch eerder iets voor de eigenaar om uit te zoeken? Je kan natuurlijk wel best alles goed documenteren en hierover tijdig (en vaak genoeg) communiceren met de huisbaas.

Bij insijpeling van vocht en schimmelvorming zal een laagje verf het probleem trouwens niet oplossen. Is die overeenkomst met de verzekeraar iets wat je als huurder hebt ondertekend?

mava105
Berichten: 18480
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#3 , 5 maand 1 week geleden (26 jun 2019 20:04)

Het is in eerste instantie de BOUWHEER die verantwoordelijk is, en nite de aannemers. Hij moet ervoor zorgen dat de buren geen schade hebben, en dient hun op zijn beurt hierover aan te spreken.
Stuur onmiddellijk een aangetekende ingebrekestelling naar de bouwheer (gebuur) en vraag hem met onmiddellijke ingang de nodige maatregelen te treffen tegen de insijpelingen en zijn verzekering inwerking te willen zetten.
Werd er een plaatsbeschrijving voor aanvang van de werken door de aannemer opgemaakt?

Reclame

agnes_2006
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#4 , 5 maand 1 week geleden (27 jun 2019 14:31)

heel erg bedankt voor jullie reacties! Ik had al met de eigenares gepraat. Maar ik dacht me ook zelf te informeren ook om haar te ondersteunen. Ik ben nu op vakantie en heb haar de toestemming gegeven intussen een ontvochter te zetten. De plastic is volgens haar correct aangebracht. We zien later wel.
Bedankt!

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”